Κρήτη: Άπορες οικογένειες σε απόγνωση - Σταμάτησε η διανομή μέσω ΤΕΒΑ

Ηράκλειο
Κρήτη: Άπορες οικογένειες σε απόγνωση - Σταμάτησε η διανομή μέσω ΤΕΒΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «αέρα» το νέο πρόγραμμα λόγω δικαστικής αντιπαράθεσης. Εδώ και τέσσερις μήνες, 7.500 χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν λάβει τσάντες με βασικά αγαθά

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες που βιώνουν την ακραία φτώχεια στο νησί μας, καθώς τον περασμένο Ιούλιο έγινε η τελευταία διανομή προϊόντων μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ που υλοποιεί η Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Εδώ και τέσσερις μήνες, 7.500 χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν λάβει τσάντες με βασικά αγαθά, γεγονός που έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις ενώ δέκτης της δυσαρέσκειας των δικαιούχων γίνεται και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Ηρακλείου κ. Μανόλης Αχλαδιανάκης.

«Δικαίως αγανακτούν οι δικαιούχοι, όμως η διανομή τροφίμων δεν μπορεί να γίνεται κάθε μήνα, διότι δεν έχουμε τρόφιμα για να μοιράσουμε, δήλωσε στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ TV ο διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σπύρος Επιτροπάκης.

Ενόψει των Χριστουγέννων ωφελούμενοι θα λάβουν είδη παντοπωλείου (ρύζι, ζυμαρικά, παξιμάδι, πελτές ντομάτας, γραβιέρα, φέτα, ζάχαρη και φασόλια) και είδη κρεοπωλείου (αρνί, χοιρινό, μοσχάρι), όπως υποστηρίζει ο κ. Επιτροπάκης με την διανομή να ξεκινά την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, αυτή θα είναι η τελευταία διανομή που θα πραγματοποιηθεί από τα υπόλοιπα προϊόντων του πρώτου προγράμματος περιόδου 2015 -2020, ενώ όπως είναι γνωστό, η διαδικασία για το νέο πρόγραμμα της βασικής υλικής συνδρομής έχει μπλοκάρει λόγω δικαστικής αντιπαράθεσης των προμηθευτών.

«Δεν είναι δική μας ευθύνη» υποστηρίζει ο Σπύρος Επιτροπάκης ο οποίος σημείωσε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης επαναπροκήρυξαν έγκαιρα τα προϊόντα της βασικής υλικής συνδρομής και ότι στα μέσα Φεβρουαρίου δικαστική απόφαση θα δώσει τέλος στη διαμάχη των προμηθευτών.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει νέες καθυστερήσεις στη διανομή προϊόντων, την ώρα που οι ωφελούμενοι διαρκώς αυξάνονται ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο αριθμός των ωφελούμενων αυξήθηκε κατά 600 περίπου άτομα, τους δύο τελευταίους μήνες του 2020.

Η άλλη όψη του νομίσματος, οι άστεγοι

Στη διάρκεια του ρεπορτάζ συναντήσαμε έναν ακόμη άστεγο ο οποίος κοιμάται στην καρδιά του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης εδώ και έναν μήνα.

Από τον Πειραιά, ο 48χρονος από την Βουλγαρία βρέθηκε στο Ηράκλειο ενώ εξασφαλίζει λίγα μεροκάματα στις ελιές.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τον Φεβρουάριο του 2022 λήγει το πρόγραμμα « στέγαση και εργασία για τους αστέγους» που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΗ.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει 60 αστέγους ανάμεσα τους και 26 ανήλικα παιδιά, με τον Δήμο να έχει υποβάλλει αίτηση προκειμένου το πρόγραμμα να ανανεωθεί για ακόμα δύο χρόνια.  

Αυτό δήλωσε στον τηλεοπτικό φακό η αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών Ηρακλείου κ. Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη η οποία εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι αρκετοί άστεγοι κατάφεραν να βρουν δουλειά και να ξαναρχίσουν την ζωή τους από την αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι , από το πρόγραμμα « Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» παρέχονται σε κάθε νοικοκυριό οι παρακάτω υπηρεσίες:

  • Στέγαση (κάλυψη ενοικίου) για 18 μήνες
  • Κάλυψη μέρους των δαπανών οικοσκευής και δαπανών κοινής ωφελείας `
  • Κάλυψη δαπανών εργασιακής ένταξης για 12μήνες (μισθός, εργοδοτικές εισφορές, ασφαλιστικές εισφορές ή/και υποστήριξη στη σύσταση κοινωνικής επιχείρησης)
  • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη - Συμβουλευτική – Ενημέρωση - Πληροφόρηση
  • Διασύνδεση με αρμόδιες υπηρεσίες
  • Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας

Για το επίμαχο πρόγραμμα, ο Δήμος Ηρακλείου έχει αναρτήσει σχετικό βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News