Σε ΦΕΚ τα «χρυσά φιλέτα» του ΤΑΙΠΕΔ - Τι προβλέπει για Λιμάνι Ηρακλείου και Γούρνες

Κρήτη
Σε ΦΕΚ τα «χρυσά φιλέτα» του ΤΑΙΠΕΔ - Τι προβλέπει για Λιμάνι Ηρακλείου και Γούρνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσιέυθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ - Τι προβλέπει για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και το «μικρό Ελληνικό» στις Γούρνες

Τα «χρυσά φιλέτα» σε όλη την επικράτεια, όπως επίσης τα γήπεδα και τα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου που εντάχθηκαν στο από 25 Οκτωβρίου 2021, αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, δημοσιέυτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από την υπογραφή της σχετικής Απόφασης του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής.

Μάλιστα, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης περιγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση των ακινήτων, αλλά και ο οδικός χάρτης για την αξιοποίησή τους.

Το ΤΑΙΠΕΔ αυτή τη στιγμή προετοιμάζει την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών ή/και οριστική παραχώρηση σε λιμάνια της χώρας, μεταξύ των οποίων και το λιμάνι του Ηρακλέιου, για το οποίο αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές το β' τρίμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, εννέα επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών (67%) του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Κρήτης, επιβεβαιώνοντας τις πολύ μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές του εν λόγω λιμανιού. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει, για ακόμη μια φορά, τόσο την ορθότητα, όσο και την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας.

Στην ίδια σελίδα βρίσκονται και οι εν λόγω προσφορές για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Καβάλας, οι οποίες προβλέπονται στο α’ τρίμηνο του 2022.

Αναφορικά με το οικονομικό κλείσιμο για το «μικρό Ελληνικό» στις Γούρνες, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει πως θα γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Σημειώνεται πώς οι τέσσερις επενδυτές που υπέβαλαν προσφορές για την αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης στο Ηράκλειο είναι οι CLUB HOTEL CASINO LOUTRAKI A.E. – LYKTOS HOLDING Α.Ε., DIMAND Α.Ε., REDS Α.Ε., και VIVION INVESTMENTS S.à r.l. Το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης είναι παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Μάλιστα σε όμορες εκτάσεις του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος», το Διεθνές Εκεθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Κρήτης κ.ά.

Ειδικότερα, η αναθεωρημένη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει τα εξής:

Εγκρίνει το από 25 Οκτωβρίου 2021 αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Αsset Development Plan, ADP), το οποίο συνοδεύει την παρούσα απόφαση, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της (ως Παράρτημα) και το οποίο εγκρίθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε., στις 5 Νοεμβρίου 2021 και αφορά στην αξιοποίηση των συμπεριλαμβανομένων σε αυτό περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, ήτοι:

  1. 10 Οργανισμοί Λιμένων
  2. Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης
  3. Οργανισμός Λιμένος Καβάλας Α.Ε.
  4. Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας
  5. Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου
  6. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (Δ.Α.Α.)
  7. Μαρίνα Θεσσαλονίκης (Αρετσού)
  8. Μαρίνα Πύλου
  9. Μαρίνα Megayacht-Κέρκυρα
  10. Λιμένας/Μαρίνα Λευκίμμης - Κέρκυρα
  11. Λοιπές Μαρίνες
  12. Εγνατία Οδός
  13. Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.)
  14. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.)
  15. Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ.)
  16. Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (Ε.ΥΔ.Α.Π.)
  17. Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (Δ.ΕΠ.Α.)
  18. Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα
  19. Αττική Οδός ΑΚΙΝΗΤΑ
  20. Αφάντου
  21. Ηλεκτρονική δημοπρασία ΙΧ
  22. Οικ. Μαρκοπούλου ΑΚΙΝΗΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ (23, 24, 25)
  23. Ακίνητο Θερμοπυλών
  24. Ακίνητο λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων
  25. Ακίνητο camping Καμμένων Βούρλων
  26. Γούρνες Ηρακλείου
  27. Ακτή και camping Αγίας Τριάδας
  28. Ακτή και camping Ποσειδίου Κασσάνδρας
  29. Πρώην ακίνητο ΕΟΜΜΕΧ, στις οδούς Κορυζή και Θράκης στον Ταύρο (Δήμος Ταύρου - Μοσχάτου)
  30. Ακίνητο στη θέση Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι ΑΕΙΦΟΡΙΑ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News