Δήμος Χερσονήσου: Ένα χρόνο μετά παραμένουν ζωντανές οι μνήμες απο τις βιβλικές καταστροφές (βίντεο)

Κρήτη
Δήμος Χερσονήσου: Ένα χρόνο μετά παραμένουν ζωντανές οι μνήμες απο τις βιβλικές καταστροφές (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

800 επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2020 περιμένουν να αποζημιωθούν, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 13 εκατομμύρια ευρώ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το εφιαλτικό πρωινό της 10ης Νοεμβρίου του 2020 στον Δήμο Χερσονήσου, όπου οι καταστροφές ήταν βιβλικές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

Σπίτια, ξενοδοχεία, καταστήματα και δρόμοι πνίγηκαν κάτω από τόνους λάσπης, με δημότες και επαγγελματίες να κάνουν λόγο για πρωτοφανείς καταστάσεις, οι οποίες τους …βύθισαν στην απόγνωση!

Αίσθηση προκάλεσαν οι εικόνες με ανθρώπους που ανέβαιναν στις ταράτσες των σπιτιών τους για να σωθούν από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας.

Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμα τους ενώ αρκετά οχήματα κατέληξαν στη θάλασσα. 

Χερσόνησος, Ανάληψη, Μάλια, Σταλίδα, Γούβες, Γούρνες και χωριά του Δήμου, βρέθηκαν στο έλεος ακραίων καιρικών φαινομένων, με τις μνήμες να παραμένουν ζωντανές.

Αυτές οι στιγμές τρόμου είναι … «χαραγμένες» στην ψυχή των πληγέντων και επανήλθαν σήμερα στο μυαλό τους, αντικρίζοντας το ημερολόγιο. 

Περιμένουν ακόμα να αποζημιωθούν 

Δώδεκα μήνες μετά, εκατοντάδες επιχειρηματίες οι οποίοι υπέστησαν μεγάλες ζημιές δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για διαδικασίες εξπρές για την αποζημίωση τους, στα πρότυπα του μοντέλου της Καρδίτσας, όπως επιβεβαίωσε στην ΚΡΗΤΗ ΤV, o αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης, ο οποίος έκανε λόγο για 800 επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2020 στους Δήμους Χερσονήσου και Μινώα Πεδιάδας, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 13 εκατομμύρια ευρώ.  

Την ενόχληση του για τις μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται στο ζήτημα της αποζημίωσης των πληγέντων επιχειρηματιών και εμπόρων στον Δήμο Χερσονήσου, εξέφρασε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σέγκος. 

«Πραγματικά, οι πληγέντες επιχειρηματίες και έμποροι στον Δήμο μας, δεν έχουν πάρει δεκάρα τσακιστή.  Θα πρέπει να γίνουν γρήγορες ενέργειες από την Πολιτεία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σέγκος.  

Ο Δήμος Χερσονήσου προγραμματίζει το επόμενο χρονικό διάστημα να υλοποιήσει παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία ενώ παράλληλα θα ολοκληρώσει εργασίες ασφαλτοστρώσεων σε συγκεκριμένα τμήματα του παραλιακού μετώπου σε τουριστικές περιοχές. 

« Ζητάμε την κατανόηση και την …ανοχή των δημοτών μας καθώς οι ζημιές ήταν εκτεταμένες  και δεν μπορούσαν να αποκατασταθούν εντός λίγων μηνών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Σέγκος.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το αργότερο σε 3 χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί όπως εκτιμάται οι αναγκαίες μελέτες οριοθέτησης – διευθέτησης ρεμάτων για την αντιπλημμυρική θωράκιση των επίμαχων περιοχών.  

Διαβάστε επίσης

 Καταστροφικές πλημμύρες στη Χερσόνησο: 10 μήνες μετά… κι ακόμα περιμένουν να αποζημιωθούν

Το χρονικό της καταστροφής

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Νοεμβρίου 2020. Από νωρίς το πρωί, η βροχή έπεφτε καταρρακτωδώς για ώρες σε πρωτόγνωρες ποσότητες, σχηματίζοντας ορμητικούς χειμάρρους που μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Στο στόχαστρο των καιρικών συνθηκών βρέθηκαν ο δήμος Ηρακλείου, ο δήμος Χερσονήσου ο δήμος Μινώα Πεδιάδος και πολλές περιοχές της Ανατολικής Κρήτης.

Από τις λάσπες και τα φερτά υλικά, οι καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά, ξενοδοχεία και δρόμους ήταν τεράστιες.

Μέσα σε λίγες μέρες, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είχαν πληγεί τρεις φορές. Την πρώτη φορά είδαν το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού να ραβδίζει τις ελιές τους και να “πληγώνει” τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα μαγαζιά. Τη δεύτερη φορά είδαν τους ουρανούς να ανοίγουν και να τους πλημμυρίζουν σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, δρόμους και μαγαζιά, προκαλώντας τους ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές. Και πάνω που προσπαθούσαν να καταγράψουν τις πληγές τους και να βάλουν σε μια τάξη τις διεκδικήσεις τους για αποζημιώσεις, ήρθε το χειρότερο χτύπημά τους από πρωτόγνωρης έντασης και μεγέθους βροχοπτώσεις.  Οι πιο καταστροφικές και ανεξέλεγκτες βροχοπτώσεις ξεκίνησαν στις 10 το πρωί της 10ης Νοεμβρίου 2020, μετατρέποντας αρκετές περιοχές του Ηρακλείου και της Ανατολικής Κρήτης σε χειμάρρους, λίμνες και σε περιοχές που θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο.

Το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο και απότομο, που ο κόσμος αιφνιδιάστηκε, με συνέπεια να κινδυνεύσουν άνθρωποι που σώθηκαν χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News