Σεισμός στην Κρήτη: Ατελείωτη κόντρα των σεισμολόγων ανάμεσα στα χαλάσματα

Ηράκλειο
Σεισμός στην Κρήτη: Ατελείωτη κόντρα των σεισμολόγων ανάμεσα στα χαλάσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς τέλος η αντιπαράθεση των σεισμολόγων μετά τα Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι - Αίσθηση προκάλεσε η εκπομπή «Αντιθέσεις» του Γιώργου Σαχίνη στην “ΚΡΗΤΗ TV”

Την ώρα που οι κάτοικοι βιώνουν το μεγαλύτερο δράμα της ζωής τους καθώς έχουν ξεσπιτωθεί, οι σεισμολόγοι αντί να μας διαφωτίσουν συσκοτίζουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση γύρω από τα όσα μεσολάβησαν πριν, αλλά και μετά τον μεγάλο σεισμό της περασμένης Δευτέρας που έπληξε με 6 ρίχτερ το Αρκαλοχώρι. Ενδεικτική της κόντρας των σεισμολόγων, κυριολεκτικά πάνω από τα συντρίμμια, ήταν η συζήτηση στη διάρκεια της εκπομπής “Αντιθέσεις” του Γιώργου Σαχίνη που μετέδωσε η ΚΡΗΤΗ TV την περασμένη Παρασκευή, με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο και τον Γιάννη Παπαϊωάννου να διασταυρώνουν δημοσίως τα ξίφη τους για τα «απόρρητα στοιχεία» και τις «εμπιστευτικές πληροφορίες» που διέρρευσαν από την Επιτροπή των σεισμολόγων που παρακολουθούσε το φαινόμενο που εξελισσόταν επί τέσσερις μήνες στο Αρκαλοχώρι με τους καθημερινούς σεισμούς.

Δείτε τη στιγμή της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους σεισμολόγους:

Ειδικότερα, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο σεισμός των 6 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι δεν τον εξέπληξε, καθώς ήταν από εκείνους που είχε ξεκαθαρίσει την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή, ήδη από τη συνεδρίαση της Επιτροπής της 21ης Ιουλίου. Αίσθηση δημιούργησε η αναφορά του έγκριτου σεισμολόγου αναφορικά με την ύπαρξη «απόρρητων» πληροφοριών, τις οποίες άνθρωποι του επιστημονικού χώρου δηλώνουν ότι κατέχουν, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν τη φύση τους, με τον ίδιο να μην μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα οι πληροφορίες αυτές να συνδέονται με ενδείξεις για επόμενους μεγάλους σεισμούς στην περιοχή.

Αιχμηρός στην τοποθέτησή του απέναντι στα όσα ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος υπήρξε ο κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου είναι ούτως ή άλλως εμπιστευτικές και αρμόδιοι για τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων τους είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Οι δύο σεισμολόγοι συγκρούστηκαν, με τον κ. Παπαϊωάννου να αναφέρει, απευθυνόμενος στον κ. Παπαδόπουλο, ότι «περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι, από την προηγούμενη των συνεδριάσεων, για να κάνει “εφέ”», συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι σεισμολόγος μάχιμος, δε δουλεύει σε ινστιτούτο και είναι πλέον συνταξιούχος».

Ο κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας στον κ. Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε στην προσωπική «αντιπάθεια» που υπάρχει από την πλευρά του συναδέλφου του, συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Παπαϊωάννου δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτά που λέει, προσπαθεί να με πλήξει, αλλά δεν το καταφέρνει».

Σε ηπιότερους τόνους ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Άκης Τσελέντης, αναφερόμενος στη γενικότερη εικόνα της περιοχής του Αρκαλοχωρίου, σημείωσε πως το έδαφος υπέστη καθίζηση της τάξης των 14 εκατοστών, σημειώνοντας δε πως η μετασεισμική ακολουθία είναι πλήρως φυσιολογική.

Αγώνας ζωής

Όλα αυτά την ώρα που τα προβλήματα για τους σεισμόπληκτους συνεχίζονται, με την επόμενη μέρα να είναι δυσοίωνη. Η πρόσκαιρη λύση των σκηνών φαίνεται πως δεν αρκεί για να στεγάσει τους πληγέντες, με τα πρώτα κρύα και τις βροχές να κάνουν το βράδυ τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα. «Είναι άνθρωποι που δεν έχουν πού να κοιμηθούν», δηλώνουν στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” πολίτες της περιοχής, επισημαίνοντας πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα τις επόμενες μέρες λόγω των καιρικών αλλαγών.

Φοβερές είναι οι δυσκολίες στο χωριό του Γαλατά, με τα χαρακτηρισμένα μη κατοικήσιμα σπίτια να φτάνουν τα 116, από ένα σύνολο 120. Μη κατοικήσιμο είναι και το 80% των σπιτιών στο χωριό Αρχοντικό, το οποίο απευθύνει έκκληση βοήθειας, καθώς οι καταστροφές από τον Εγκέλαδο είναι τεράστιες, συμπεριλαμβανομένων 7 από τις 9 εκκλησίες του χωριού οι οποίες χρήζουν μερικής ή καθολικής ανακατασκευής.

Οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών απαιτούν το στήσιμο οικίσκων, καθώς οι σκηνές δεν αρκούν. «Είναι πάρα πολλοί αυτοί που μένουν στο αυτοκίνητο, στα χωράφια ή σε μετόχια», αναφέρουν πολίτες.

Ο πρόεδρος του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, κ. Μανόλης Φραγκάκης, δηλώνει πως έξι μέρες μετά τον σεισμό δε διαθέτει ακόμα εικόνα για τον συνολικό αριθμό των αστέγων, αλλά και των σχολείων που επλήγησαν. Οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για άμεση ανάγκη 420 οικίσκων, αλλά κανείς δε φαίνεται να μπορεί να γνωρίζει το πόσο άμεσα αυτοί θα φτάσουν, με αναφορές να κάνουν λόγο για ακόμη και ένα μήνα καθυστέρησης.

Μια πρώτη λύση ώστε να προστατευτεί ένας αριθμός 80 ατόμων από το κρύο και τη βροχή είναι η αναμόρφωση του κλειστού γυμναστηρίου του Αρκαλοχωρίου, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών για τους πληγέντες. Σημειώνεται δε πως, βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου κατά της COVID-19, στο κλειστό γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου θα φιλοξενούνται μόνο εμβολιασμένοι.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News