Σεισμός - Ηράκλειο: 700 τα επικίνδυνα κτίρια – Ποια υπέστησαν ζημιές

Ηράκλειο
Σεισμός - Ηράκλειο: 700 τα επικίνδυνα κτίρια – Ποια υπέστησαν ζημιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συνοικίες του Ηρακλείου δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την έντονη σεισμική δραστηριότητα των ημερών

Η Αγία Τριάδα, η ιστορική συνοικία του Ηρακλείου με τα αναρίθμητα παλαιά οιακίσματα που χρήζουν άμεσης μέριμνας δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την έντονη σεισμική δραστηριότητα των ημερών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αρμένικη Εκκλησία που βρίσκεται στην περιοχή και υπέστη ζημιές μικρής έκτασης σε μεσοτοιχίες καθώς και στο καμπαναριό, το οποίο ήδη υποβαστάζεται με ειδική κατασκευή.

Στο παρελθόν από κτίρια όπως αυτά, έχουν αποκολληθεί ολόκληρα μπαλκόνια και ως εκ θαύματος αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Και οι κάτοικοι της περιοχής όμως, οι οποίοι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα με τα κτίριά τους φοβούνται για ενδεχόμενη νέα σεισμική δραστηριότητα η οποία μπορεί να αποβεί τελειωτική.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό οίκημα αυτή τη φορά στην οδό 25ης  Αυγούστου πλησίον της καθολικής εκκλησίας δεν έμεινε ανεπηρέαστο καθώς τα δοκάρια του είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Στην περιοχή του Λάκκου, ένα σημείο επίσης ιστορικής σημασίας, τα ήδη ταλαιπωρημένα παλαιά κτίρια στους ρυθμούς των ισχυρών ρίχτερ δεν άντεξαν, με αποτέλεσμα να υποστούν κατολισθήσεις και στρεβλώσεις.

700 τα επικίνδυνα κτίρια

Βάσει πρόσφατης απογραφής του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης μόνο στην παλιά πόλη του Ηρακλείου καταγράφηκαν περισσότερα από 700 κτίρια, τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα, καθώς εμφανίζουν χαρακτηριστικά ετοιμορροπίας, με τις επεμβάσεις σε αυτά να είναι εξαιρετικά δύσκολες και χρονοβόρες αφού στην πλειονότητά τους έχουν σύνθετο ιδιοκτησιακό καθεστώς ή είναι διατηρητέα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Περάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News