Βιολογικός Καρτερού: Σε τροχιά υλοποίησης το έργο – Θα δέχεται λύματα από όλη την τουριστική περιοχή

Κρήτη
Βιολογικός Καρτερού: Σε τροχιά υλοποίησης το έργο – Θα δέχεται λύματα από όλη την τουριστική περιοχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα σελίδα έρχεται να ανοίξει σε περιβαλλοντικό επίπεδο στο παραλιακό μέτωπο Καρτερού- Κοκκίνη Χάνι- Βαθειανού Κάμπου

Μια νέα σελίδα έρχεται να ανοίξει σε περιβαλλοντικό επίπεδο στο παραλιακό μέτωπο Καρτερού- Κοκκίνη Χάνι- Βαθειανού Κάμπου με τη δρομολόγηση του σημαντικού έργου κατασκευής βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος θα δέχεται τα λύματα απ’ όλη αυτή την τουριστική περιοχή. Ήδη προκηρύχθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Χερσονήσου ο σχετικός ανοιχτός διαγωνισμός για την ανάθεση της εργολαβίας, προϋπολογισμού 4,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο, που προκηρύχθηκε από τη ΔΕΥΑΧ, αφορά, ειδικότερα, στην κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων των οικισμών Καρτερού και Κοκκίνη Χάνι - Βαθειανού Κάμπου του Δήμου Χερσονήσου, καθώς και των έργων διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων. Η κατασκευή της υποδομής θα γίνει σε έκταση 22,5 στρεμμάτων περίπου, νότια του οικισμού των Γουρνών.

Ο δρόμος για να φτάσουμε στη δημοπράτηση του διαγωνισμού από τη ΔΕΥΑ Χερσονήσου είχε ανοίξει στις 7 Φεβρουαρίου του 2020. Την ημέρα εκείνη, παρουσία του δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου, ο περιφερειάρχης Κρήτης είχε υπογράψει την απόφαση ένταξης του έργου “Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Οικισμών Καρτερού και Κ. Χάνι-Βαθειανού Κάμπου” με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑ Χερσονήσου, προϋπολογισμού 5.130.000 ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη 2014-2020”, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Παράλληλα, ο κ. Αρναουτάκης είχε ανακοινώσει τότε ότι η Περιφέρεια Κρήτης διασφάλισε 2 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους, προκειμένου να αποπληρωθούν οι εργολαβίες των υφιστάμενων δικτύων στην περιοχή για την ολοκλήρωση του έργου. Βεβαίως η εργολαβία κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για το τουριστικό τόξο Καρτερός- Κοκκίνη Χάνι- Βαθειανός Κάμπος δε θα υλοποιηθεί στο άψε-σβήσε (άλλωστε μιλάμε για ένα έργο σημαντικό, με προϋπολογισμό 4,6 εκατομμύρια ευρώ), αλλά θα απαιτήσει βάσει χρονοδιαγραμμάτων ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών, μέσα στο οποίο εντάσσεται και μια δοκιμαστική 6μηνη λειτουργία του βιολογικού. Εφόσον όλα πάνε καλά, τόσο με τις διαδικασίες του διαγωνισμού που βγήκε τώρα στον “αέρα” όσο και κατά την πορεία εκτέλεσης των εργασιών, σε λίγα χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το έργο και θα έχει λυθεί το ζήτημα της διάθεσης και επεξεργασίας των λυμάτων στην ευρύτερη αυτή περιοχή, που αποτελεί το δυτικό άκρο του δήμου Χερσονήσου.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού

Με απόφασή της, που είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Χερσονήσου, η ΔΕΥΑ Χερσονήσου προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου “Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Οικισμών Καρτερού και Κ. Χάνι-Βαθειανού Κάμπου”, προϋπολογισμού 4.658.266,09 ευρώ (με αναθεώρηση χωρίς ΦΠΑ).

Το έργο αφορά στην κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων των οικισμών Καρτερού και Κοκκίνη Χάνι-Βαθειανού Κάμπου του Δήμου Χερσονήσου για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού αιχμής (Ι.Π. 9.929).

Η εγκατάσταση θα σχεδιαστεί βασισμένη στο σύστημα ενεργού ιλύος, με εμβαπτιζόμενες μεμβράνες υπερδιήθησης (MBR).

Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) των οικισμών Καρτερού και Κ. Χάνι-Βαθειανού Κάμπου θα αποτελείται συνοπτικά από τα κάτωθι επιμέρους τμήματα:

  1. Έργα εισόδου και προεπεξεργασίας,
  2. Μονάδες βιολογικής επεξεργασίας,
  3. Κτήριο χημικών,
  4. Μονάδα χλωρίωσης-αποχλωρίωσης λυμάτων,
  5. Μονάδα μεταερισμού-βιομηχανικού νερού,
  6. Μονάδα πάχυνσης- αποθήκευσης - κτήριο μηχανικής αφυδάτωσης (μαζί με την κατασκευή κεκλιμένου στεγάστρου κατ’ επέκτασή του) ιλύος,
  7. Σύστημα απόσμησης,
  8. Βοηθητικές εγκαταστάσεις- δίκτυα υποδομής- διαμόρφωση χώρου,
  9. Κτήριο εξυπηρέτησης της εγκατάστασης,
  10. Κτήριο Ενέργειας,
  11. Έργα διάθεσης,
  12. Σύστημα αυτοματισμών και ελέγχου, το οποίο θα καλύπτει την ΕΕΛ.

Επίσης, στο αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνεται και κάθε εργασία ή προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, η οποία είναι αναγκαία για την ολοκληρωμένη κατασκευή και άρτια και αποδοτική λειτουργία του έργου, έστω και αν δεν αναφέρεται ρητά στα Τεύχη Δημοπράτησης.

Εκτιμώμενη αξία σύμβασης:

Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται σε 4.658.266,09 ευρώ και αναλύεται σε:

Δαπάνη εργασιών = 3.430.145,00 ευρώ.

Γενικά έξοδα και όφελος εργολάβου (Γ.Ε. + Ο.Ε.) = 617.426,10 ευρώ.

Απρόβλεπτα έξοδα: 607.135,67 ευρώ.

Αναθεώρηση = 3.559,32 ευρώ.

Σύνολο προβλεπόμενης δαπάνης = 4.658.266,09 ευρώ.

Διάρκεια σύμβασης:

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 18 μήνες, συμπεριλαμβανόμενης και της 6μηνης λειτουργίας των έργων (δοκιμαστικής) από τον ανάδοχο από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News