Σταματάει η οινοποίηση μέχρι… νεωτέρας στο Ηράκλειο

Κρήτη
Σταματάει η οινοποίηση μέχρι… νεωτέρας στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των αμπελουργών»

Χαμηλοί είναι οι βαθμοί στα οινοστάφυλα του νομού Ηρακλείου, με συνέπεια η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου να εξαναγκάζεται να σταματήσει προσωρινά την παραλαβή όλων των ποικιλιών στο οινοποιείο της Παλιανής, καθώς και στα σημεία παραλαβής σε Αρκαλοχώρι, Πύργο και Αρχάνες. Η απόφαση αυτή φέρνει σε δύσκολη θέση τους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου, που καλούνται να περιμένουν τη νεότερη ανακοίνωση της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΕΑΣΗ θα συνεδριάσει εκ νέου, για να δώσει στη δημοσιότητα το επόμενο βήμα της, την ερχόμενη Δευτέρα 30 Αυγούστου. Μέχρι τη νεότερη απόφαση της ΕΑΣΗ, οι αμπελουργοί μπορούν να τηλεφωνούν στον αρμόδιο υπάλληλο της οργάνωσης, στο 6936/697.957, και στα τηλέφωνα του οινοποιείου Παλιανής 2810/791.250 και 2810/792.108. Μάλιστα, φέτος είναι μια χρονιά με πολύ καλές τιμές για τον παραγωγό, κυρίως στα ποικιλιακά σταφύλια. Αυτήν την προοπτική είχε αποκαλύψει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της οργάνωσης Σταύρος Γαβαλάς, πολύ πριν ληφθούν οι αποφάσεις. Και είχε ξεκαθαρίσει ότι φέτος η ΕΑΣΗ δε θα ζητήσει ειδική άδεια για να απορροφήσει το σουλτανί σταφύλι, το οποίο προορίζεται αυστηρά και μόνο για σταφιδοποίηση και για επιτραπέζια χρήση.

Ο Σταύρος Γαβαλάς, εξάλλου, είχε δώσει και το μήνυμα προς τους αμπελουργούς, «κάντε σταφίδα».

Ακολούθησε η συνεδρίαση της διοίκησης και η ανακοίνωση των παρακάτω τιμών ανά ποικιλία:

* Ασύρτικο 0,80 €

* Θραψαθήρι 0,70 €

* Λευκές ποικιλίες (Βιδιανό, Μοσχάτο, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μαλβαζία Αρωμάτικα, Αθήρι, Πλυτό) 0,60 €

* Ερυθρές ποικιλίες (Merlot, Cabernet) 0,55 €

* Syrah 0,45 €

* Μαντηλάρι 0,30 €

* Λιάτικο 0,40 €

* Βηλάνα 0,35 €

* Κοτσιφάλι 0,40 €

* Κοτσιφολιάτικο 0,30 €

Αναφορικά με τα λευκά οινοστάφυλα (σουλτανίνα), η ΕΑΣΗ ανέφερε πως επρόκειτο να υπάρξει νεότερη ενημέρωση. Όπως είχε ξεκαθαριστεί, μάλιστα, η παραλαβή οινοσταφύλων θα γίνεται μόνο από παραγωγούς που εμπιστεύτηκαν την Ένωση Ηρακλείου και ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους σε αυτή.

Στα πλαίσια αλληλοϋποστήριξης οργάνωσης και παραγωγών, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, από τις προαναφερόμενες τιμές το 30% ανά κιλό αξίας του προϊόντος θα δίδεται με τη μορφή κουπονιού για αγορά αγροτικών εφοδίων από τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων της Ένωσης Ηρακλείου. Επίσης, θα δοθεί έναντι της αξίας του προϊόντος, κουπόνι από μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ για αγορά καταναλωτικών αγαθών.

Στα πλαίσια αναβάθμισης της ποιότητας του παραγόμενου κρασιού, η οργάνωση συνιστά στους παραγωγούς-μέλη της τα οινοστάφυλα να προσκομίζονται σε πλαστικά κιβώτια (κλούβες) την ίδια μέρα της κοπής τους και απαρέγκλιτα να τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Να έχουν ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας τουλάχιστον 12 Be για τις ερυθρές ποικιλίες και 11,5 Be για τις λευκές.

β. Να μην έχουν μυκητολογική προσβολή (σάπισμα) και ηλιοεγκαύματα.

Οι προκαταβολές για τον παγετό

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η διοίκηση του ΕΛΓΑ ανακοίνωσαν ότι τηρούν με ακρίβεια και συνέπεια το χρονοδιάγραμμα πληρωμής προκαταβολών, καθώς και τη συνέχιση και ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου για τον “Παγετό, άνοιξη 2021”.

Ήδη έχουν εκταμιευτεί από τις 12 Αυγούστου 2021 σχεδόν 40.000.000 ευρώ ως προκαταβολές σε δικαιούχους αποζημίωσης στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας που είχαν πληγεί, μεταξύ των οποίων είναι και οι αμπελουργοί της Κρήτης. Βέβαια, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα επίσημη ενημέρωση για πιστώσεις λογαριασμών δικαιούχων στο νησί μας, κάτι που χρήζει περαιτέρω έρευνας από τους αγροτικούς φορείς.

«Η διαδικασία της πληρωμής προκαταβολών συνεχίζεται, αφού όσα πορίσματα προωθούνται από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ στην Κεντρική Υπηρεσία του οργανισμού διεκπεραιώνονται άμεσα, καθώς υπάρχει η απαιτούμενη ταμειακή ρευστότητα και διασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων.

Οι καθυστερήσεις πληρωμής προκαταβολών σε ορισμένες περιοχές οφείλονται στη μη αποστολή πορισμάτων προς την Κεντρική Υπηρεσία του οργανισμού, λόγω δυσλειτουργιών συγκεκριμένων υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ. Υπάρχει μέριμνα και εγρήγορση, ώστε οι δυσλειτουργίες αυτές να ξεπεραστούν άμεσα και να αποσταλούν τα σχετικά πορίσματα.

Ο ΕΛΓΑ, μόλις λαμβάνει οιοδήποτε πόρισμα, τόσο για τις ζημίες του “Παγετού, άνοιξη 2021” όσο και για οποιαδήποτε άλλη ζημία, προχωρά είτε στην καταβολή προκαταβολής (για παγετό) είτε στην άμεση εξόφληση των παραγωγών (για άλλες ζημίες).

Δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς παραγωγός για την καταβολή της αποζημίωσής του, την οποία θα λάβει στο ακέραιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δυσαρέσκεια από την ΚΕΟΣΟΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ πρόσφατα είχε εκφράσει την πλήρη απογοήτευσή της για την απουσία παντελούς στήριξης του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας.

«Η ΚΕΟΣΟΕ από τον Δεκέμβριο του 2020 υπέβαλε τεκμηριωμένες προτάσεις για τη διαφοροποίηση του μέτρου της Απόσταξης Κρίσης, αλλά και για τα υπόλοιπα μέτρα. Η Απόσταξη Κρίσης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την αποσυμφόρηση των μεγάλων πλεονασμάτων οίνου και η ΚΕΟΣΟΕ πρότεινε τη διαφοροποίηση των τιμών απόσταξης, ώστε τα οινοποιεία που κατέβαλλαν αξιοπρεπείς τιμές σταφυλιών με σκοπό τη στήριξη των αμπελουργών να αποστάξουν με υψηλότερες τιμές τους πλεονάζοντες οίνους τους. Αντ’ αυτού, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε προϋπολογισμό για την Απόσταξη Κρίσης κατά 64% μικρότερο από πέρυσι και όχι μόνο δε διαφοροποίησε τις τιμές απόσταξης, αλλά τις μείωσε κατά 12,5% για τους οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, ορίζοντας ταυτόχρονα χαμηλό ανώτατο όγκο στους οίνους προς απόσταξη ανά οινοποιείο (800tn). Με την απόφαση αυτή, το ΥΠΑΑΤ ευνοεί σκανδαλωδώς οινοποιεία που καταλήστεψαν το 2020 τους αμπελουργούς με τις εξευτελιστικές τιμές που κατέβαλλαν, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώθηκαν στα 0,13 €/kg σταφυλιού.

Οι αποφάσεις αυτές λειτουργούν τιμωρητικά για τα συνεταιριστικά οινοποιεία, τα οποία στήριξαν τους αμπελουργούς με αξιοπρεπείς τιμές, αφού με τις τιμές απόσταξης οίνων που αποφάσισε το ΥΠΑΑΤ, οι συνεταιρισμοί μπορούν να αποστάξουν μόνο με ζημιά. Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει αλυσιδωτές επιδράσεις και στον επερχόμενο τρυγητό, αφού οι συνεταιρισμοί με γεμάτες δεξαμενές και με δυσκολίες στην αγορά λόγω των υψηλών τιμών που κατέβαλλαν, αδυνατούν να επιτελέσουν τον πρωταρχικό τους ρόλο, που είναι η οικονομική στήριξη των μελών τους», αναφέρει η διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ.

ΚΕΟΣΟΕ

«Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των αμπελουργών»

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, «χωρίς απάντηση έμειναν και οι εκκλήσεις της ΚΕΟΣΟΕ για οικονομική στήριξη των αμπελουργών, είτε μέσω του Μέτρου 21 του ΠΑΑ, είτε μέσω της χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis). Η στήριξη των αμπελουργών είναι επιτακτική και σήμερα, αφού το χαμηλό επίπεδο τιμών του 2020 δεν τους διασφάλισε εισόδημα τέτοιο που ούτε τις καλλιεργητικές φροντίδες μπόρεσαν να χρηματοδοτήσουν, αλλά και επειδή τίποτα μέχρι σήμερα δεν προοιωνίζει την αλλαγή προς το καλύτερο των παραγόντων που επηρεάζουν τον επερχόμενο τρυγητό. Είναι αδιανόητο άλλοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, που δεν έχουν πληγεί άμεσα, να χρηματοδοτούνται αφειδώς και ο γεωργικός τομέας και ειδικά η αμπελοκαλλιέργεια οινοσταφύλων να μένει από επιλογή αβοήθητη, ενώ συνεχίζει να πλήττεται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Τέλος, αναπάντητες έμειναν και οι εκκλήσεις της ΚΕΟΣΟΕ για χαμηλότοκη χρηματοδότηση του κλάδου, ώστε τα οινοποιεία να μπορέσουν να παραλάβουν την επερχόμενη παραγωγή. Το ίδιο ισχύει και για το μέτρο της αποθεματοποίησης οίνων, μέτρο που είναι πλέον ανέφικτο να χρηματοδοτηθεί, με δεδομένο τον ισχνό προϋπολογισμό που ανακοινώθηκε για τον αμπελοοινικό τομέα».

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News