«Τηρήστε τα μέτρα και σπεύσατε να εμβολιαστείτε»

Κρήτη
«Τηρήστε τα μέτρα και σπεύσατε να εμβολιαστείτε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλεσμα από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου στον ντόπιο πληθυσμό να υψώσει «ασπίδα προστασίας» απέναντι στον κορωνοϊό

Τον “κώδωνα” του κινδύνου κρούουν οι γιατροί του Ηρακλείου με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού - και - σε τοπικό επίπεδο. Την ώρα που σε όλη την Κρήτη ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που καταγράφονται, το τελευταίο διάστημα, ξεπερνά τα 300 σε ημερήσια βάση, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου καλεί τον ντόπιο πληθυσμό, που δεν έχει προβεί σε εμβολιασμό, να εμβολιαστεί.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση-κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου επισημαίνεται και η αναγκαιότητα πειθάρχησης στα μέτρα ατομικής προστασίας έναντι της COVID-19. Αυτό που υπογραμμίζουν οι γιατροί είναι ότι πρέπει να τηρούμε τα εν λόγω μέτρα ακόμη και στην περίπτωση που έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού κρίνεται απαραίτητος προκειμένου να υψωθεί «ασπίδα προστασίας» από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον ΙΣΗ, με τον εμβολιασμό μειώνεται η πιθανότητα - σε περίπτωση που νοσήσουμε - να εμφανίσουμε επιπλοκές, οι οποίες ενδεχομένως να αποβούν τραγικές για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας μας.

Εξάλλου, αυτό που τονίζει με εμφατικό τρόπο ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου είναι ότι με τον εμβολιασμό ουσιαστικά επιτυγχάνουμε την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να εισαχθούμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες ήδη σε τοπικό επίπεδο είναι «κορεσμένες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορά γίνεται και στην επικράτηση νέων παραλλαγών του κορωνοϊού, οι οποίες είναι πολύ πιο μεταδοτικές: Ως εκ τούτου, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συνέχιση τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου:

«Καθώς η πατρίδα μας, και περισσότερο η Κρήτη, βιώνει την έξαρση του επιδημικού κύματος, ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό παραμένει ο καθολικός εμβολιασμός.

Μειώνει την πιθανότητα να νοσήσουμε αν εκτεθούμε στον ιό και μειώνει, ακόμα περισσότερο, την πιθανότητα, αν νοσήσουμε να εμφανίσουμε τις τραγικές επιπλοκές της νόσου. Περιορίζονται, έτσι, στο ελάχιστο, οι πιθανότητες εισαγωγής μας στις ήδη κορεσμένες από ασθενείς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τα θλιβερά, πολλές φορές, αποτελέσματα.

Είναι, όμως, προφανές ότι με την επικράτηση νέων παραλλαγών, με πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη, ο εμβολιασμός δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Είναι απαραίτητο, παράλληλα, να πειθαρχούμε στα μέτρα ατομικής προστασίας, ακόμα κι αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι.

Δεν ξεχνάμε τα παρακάτω:

* Φοράμε μάσκα (υψηλής προστασίας, τύπου Ν95, αν πρόκειται να βρεθούμε σε χώρους με κακό αερισμό, ιδιαίτερα, μάλιστα, αν δεν είναι εφικτό να τηρηθούν αποστάσεις).

* Τηρούμε τις οδηγίες ως προς την τήρηση απόστασης προστασίας.

* Αποφεύγουμε κάθε είδους συνωστισμό, ιδιαίτερα σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό.

* Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, και χρησιμοποιούμε αντισηπτικό.

* Αν εμφανίσουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα συμβατό με COVID-19, ακόμα και ήπιο, επικοινωνούμε άμεσα με τον προσωπικό γιατρό μας και προχωρούμε σε διενέργεια του κατάλληλου test ανίχνευσης, που θα μας συστήσει.

* Αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι και έρθουμε σε στενή επαφή με κρούσμα, δεν μπαίνουμε σε καραντίνα, όπως οι μη εμβολιασμένοι, αλλά κάνουμε τεστ, rapid test ή PCR, την 3η-5η ημέρα από την τελευταία επαφή μας με το κρούσμα, ακόμα και χωρίς να έχουμε συμπτώματα.

Με υπομονή, σύνεση και αίσθημα ατομικής ευθύνης, μπορούμε όλοι να δώσουμε τη λύση προασπίζοντας τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News