Ηράκλειο

Νέες αντιδράσεις για την μετακίνηση γιατρών από το Κ.Υ Καστελίου στο Βενιζέλειο

Στο Κοινοβούλιο το θέμα από βουλευτές του Ηρακλείου

Προβληματισμό στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προκαλούν οι 2 μετακινήσεις γιατρών από το Κέντρο Υγείας Καστελίου και από την ΤΟΜΥ Γαζίου στα ΤΕΠ του Βενιζελείου. Μετά τις αντιδράσεις Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νομού Ηρακλείου, τη σκυτάλη παίρνουν οι βουελυτές καθώς το θέμα φτάνει στη Βουλή.

Αναφορά από τον Β.Κεγκέρογλου

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε στη Βουλή αναφορά την επιστολή των Γιατρών του Κέντρου Υγείας Καστελίου, με την οποία διαμαρτύρονται για την αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας με μετακίνηση Ιατρών του Κ.Υ. στο Νοσοκομείο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του.

Όπως αναφέρει "δεδομένου ότι το Κέντρο Υγείας Καστελίου, καλύπτει πολλαπλές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής δυο Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, του Δήμου Χερσονήσου, του Ιατρείου Αγίων Παρασκιών του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων αλλά και του Ιατρείου του Αεροδρομίου Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», ζητά τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας για τη στελέχωση των Μονάδων Υγείας του νομού και την ενημέρωση της Βουλής.

Ερώτηση για το θέμα και από  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηρακλείου. 

Όπως αναφέρουν:

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μετακινήσει 2 γιατρούς από τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.), ένας εκ των οποίων από το Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) Καστελίου, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Βενιζελείου.

Για το θέμα που έχει προκύψει καθώς και για τη γενικότερη ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να στελεχώσει επαρκώς το σύστημα δημόσιας υγείας μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση.

Αναλυτικά η ερώτηση των Βουλευτών Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ:

«Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία των γιατρών του Κ.Υ. Καστελίου, το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας:

                Α) έχει την ευθύνη για το Δήμο Χερσονήσου με 4 διθέσια περιφερειακά ιατρεία και μια υβριδική δομή διθέσιου ιατρείου και Τοπική Μονάδα Υγείας (Το.Μ.Υ) στη Χερσόνησο

                Β) έχει την ευθύνη για τις 2 από τις 3 δημοτικές ενότητες του Δήμου Μινώα Πεδιάδος

                Γ) έχει την ευθύνη για το περιφερειακό ιατρείο Αγ. Παρασκιών του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και

                Δ) έχει την ευθύνη για το Ειδικό Περιφερειακό Ιατρείο Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», το οποίο είναι και κέντρο εφημερίας, έχουν καταφέρει να πετύχουν μια ισορροπία οριακή, με το να μην χρησιμοποιούν το δικαίωμα των ρεπό, να λαμβάνουν τις ελάχιστες δυνατές άδειες και να μετακινούν το προσωπικό από ανάγκη σε ανάγκη και από ιατρείο σε ιατρείο.

Τα αποτελέσματα αυτού του «αγώνα» είναι αφενός, ότι 18 μήνες τώρα δεν έκλεισε κανένα ιατρείο και δεν έμειναν ακάλυπτες ανάγκες του πληθυσμού ευθύνης και αφετέρου, τα δείγματα που έχουν σταλεί,  οι άνθρωποι που έχουν εξεταστεί, οι ασθενείς που παρακολουθήθηκαν στο σπίτι και ελάφρωσαν τα νοσοκομεία του νομού, αλλά και τα εμβόλια που έχουν γίνει στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής.

Και ενώ η Π.Φ.Υ. στέκεται όρθια χάρη στην αυταπάρνηση και την ευσυνειδησία των γιατρών, το Υπουργείο Υγείας, αγνοώντας τις τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό, επιλέγει, με τη μέθοδο του «μπαλώματος», να την αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο, μετακινώντας 2 γιατρούς, με σκοπό την ενίσχυση του Βενιζελείου.

Με πλήθος παρεμβάσεών τους τελευταίους μήνες, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο Υπουργείο Υγείας για την κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, στο οποίο, λόγω της υποστελέχωσης, κλινικές έκλειναν η μία μετά την άλλη, ακόμα και κατά την περίοδο της σχετικής ύφεσης της πανδημίας, ενώ τακτικά χειρουργεία είχαν να πραγματοποιηθούν πάνω από 8 μήνες.

Πλέον, με την Κρήτη να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων και τα νοσοκομεία του νησιού να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από ποτέ, γεμίζοντας τις κλίνες τους, η κυβέρνηση συνεχίζει να εθελοτυφλεί απέναντι στις πραγματικές ανάγκες του συστήματος υγείας, με ορατό κίνδυνο την πλήρη κατάρρευση τόσο των νοσοκομείων, όσο και των Κέντρων Υγείας.

Οι γιατροί της Π.Φ.Υ. έχουν καταφέρει να πετύχουν μια ισορροπία οριακή, λόγω των τεράστιων αναγκών σε προσωπικό και τις αυξημένες ευθύνες που έχουν αναλάβει, ενώ η μετακίνηση 2 γιατρών από την Π.Φ.Υ. με σκοπό την ενίσχυση του Βενιζελείου, αφενός δεν επαρκεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου και αφετέρου, αποδυναμώνει τα Κ.Υ. που ήδη ανταπεξέρχονται οριακά.

Επιπλέον το 4ο κύμα της πανδημίας ήδη πλήττει την Κρήτη, γεμίζοντας τα νοσοκομεία του νησιού, με ορατό κίνδυνο κατάρρευσης, ιδιαίτερα του Βενιζελείου νοσοκομείου, το οποίο αντιμετωπίζει μήνες τώρα πρόβλημα υποστελέχωσης.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ρωτούν τον Υπουργό αν:

  1. Προτίθεται να αναστείλετε τη μετακίνηση των 2 γιατρών από την Π.Φ.Υ. στο Τ.Ε.Π. του Βενιζελείου Νοσοκομείου, ώστε να μην δοκιμαστεί περαιτέρω η ήδη εύθραυστη ισορροπία στη λειτουργία των Κ.Υ.;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της Κρήτης, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία τους;
  3. Μέχρι να ολοκληρωθεί οποιαδήποτε διαδικασία νέας πρόσληψης, με ποιο τρόπο προτίθεται να καλύψει τα κενά των ιατρών που έχουν δημιουργηθεί;»

Η επιστολή των γιατρών του ΚΥ Καστελίου:

Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ,ότι πρώτα πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο και δευτερευόντως από υπηρεσιακό έγγραφο για την μετακίνηση-απόσπαση 2 γιατρών από την ΠΦΥ , τον έναν από το Κ.Υ. Καστελίου , στα ΤΕΠ του Βενιζελείου.

Για ακόμη μια φορά ο φτωχός συγγενής του συστήματος υγείας που ονομάζεται ΠΦΥ, απαξιώνεται και αντιμετωπίζεται για να χρησιμοποιηθεί εμβαλωματικά στα τεράστια κενά που υπάρχουν στο σύστημα υγείας.

Στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας που περνάμε, η ΠΦΥ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει η χώρα μας, εμβολιάζοντας την πλειοψηφία των πολιτών, παρακολουθώντας και στηρίζοντας όλους τους ασθενείς που δε χρειάστηκε να νοσηλευτούν ,παραπέμποντας εγκαίρως αυτούς που χρειάστηκε, συνεχίζοντας να παρέχουμε ιατρική φροντίδα στα χρόνια και καθημερινά προβλήματα των ασθενών μας που δεν σταμάτησαν να υπάρχουν λόγω Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, στο ΚΥ Καστελίου

  • έχουμε την ευθύνη για το Δήμο Χερσονήσου με 4 διθέσια περιφερειακά ιατρεία και μια υβριδική δομή διθέσιου ιατρείου και ΤΟΜΥ στη Χερσόνησο
  • έχουμε την ευθύνη για τις 2 από τις 3 δημοτικές ενότητες του Δήμου Μινώα Πεδιάδος
  • έχουμε την ευθύνη για το περιφερειακό ιατρείο Αγ. Παρασκιών του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και
  • έχουμε την ευθύνη για το Ειδ. Περ. Ιατρ. Κρατ. Αερολ. Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», το οποίο είναι και κέντρο εφημερίας.

Για να λειτουργήσει επαρκώς αυτός ο οργανισμός χρειάζεται ούτως ή άλλως ένα μεγάλο αριθμό ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Αυτή η ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό  έχει πολλαπλασιαστεί, τόσο με την καθημερινή στελέχωση ιατρείου COVID στο ΚΥ, όσο και με τη λειτουργία δυο εμβολιαστικών κέντρων στο ΚΥ Καστελίου και το ΠΙ – ΤΟΜΥ  Χερσονήσου.

Έχουμε πετύχει μια ισορροπία οριακή, με το να μην χρησιμοποιούμε το δικαίωμα των ρεπό, να λαμβάνουμε τις ελάχιστες δυνατές άδειες και να μετακινούμε το προσωπικό από ανάγκη σε ανάγκη και από ιατρείο σε ιατρείο. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι ότι, 18 μήνες τώρα, δεν έκλεισε κανένα ιατρείο και δε έμειναν ακάλυπτες ανάγκες του πληθυσμού ευθύνης. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι τα δείγματα που έχουν σταλεί,  οι άνθρωποι που έχουν εξεταστεί και οι ασθενείς που παρακολουθήθηκαν στο σπίτι και ελάφρωσαν τα νοσοκομεία του νομού. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι τα εμβόλια που έχουν γίνει στα εμβολιαστικά κέντρα μας. Αυτός ο αγώνας έχει γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αίσθηση του καθήκοντος και μακριά από επικοινωνιακές παράτες.

Έρχεται, τώρα, το υπουργείο και διαπιστώνει ότι ένα δευτεροβάθμιο  νοσοκομείο της τάξης μεγέθους του Βενιζελείου, έχει ανάγκη μετακίνησης προσωπικού από την Πρωτοβάθμια για να συνεχίσει να λειτουργεί. Δε θα σταθώ στο τι συμβαίνει στο Βενιζέλειο, γιατί δε ζήτησε προσωπικό, γιατί φεύγει το προσωπικό που διορίστηκε ή όποιο άλλο λογικό ερώτημα προκύπτει. Είναι στη διακριτική ευχέρειά σας ο έλεγχος και η απόδοση ευθύνης.

Θα σταθώ σε όσα μας αφορούν σαν ΚΥ Καστελίου. Θεωρώ ότι τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου λαμβάνουν υπόψιν τις εισηγήσεις των τοπικών υπηρεσιών. Μετά από αυτή την παραδοχή, θα σας παρακαλούσα να μας εξηγήσετε με πιο σκεπτικό επιλεχθήκαμε να στερηθούμε τις υπηρεσίες ενός ακόμη στελέχους μας για να καλυφθεί το ΤΕΠ COVID του Βενιζελείου.

Κατανοώ ότι το υπουργείο δίνει εντολές επικαλούμενο την κρισιμότητα των περιστάσεων και ειλικρινά σέβομαι τη συγκυρία. Όμως, πολύ φοβάμαι ότι ανοίγουμε ένα παράθυρο που δε θα κλείσει εύκολα και τίποτα δε θα εμποδίσει την επανάληψη αναγκαστικών μετακινήσεων στο μέλλον. Η πρακτική αυτή μπορεί να είναι αποδεκτή σε άλλες περιοχές της χώρας, όμως, τα δεδομένα στο Ηράκλειο είναι τελείως διαφορετικά. Η απαξιωτική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λογική, που διέπει αυτές τις αποφάσεις δε μπορεί να γίνεται αποδεκτή στο Ηράκλειο που αποτελεί την πρωτοπορία της Γενικής Ιατρικής

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα ακόμη να σταθώ σε μια παράμετρο που ξεπερνά το απλό διαδικαστικό θέμα. Μετά από περισσότερα από 25 χρόνια θητείας στο ΕΣΥ και έχοντας την ευθύνη για το συντονισμό μιας μονάδας από 3ετιας, ο Συντονιστής Επιστημονικής Λειτουργίας δε θεωρείται ότι θα έπρεπε να έχει μια πραγματική και ουσιαστική συνεργασία με την κεντρική υπηρεσία; Τις αποφάσεις θα τις λάβετε εσείς, την πραγματικότητα και τα δεδομένα, όμως, τα ζούμε και τα γνωρίζουμε, ως άμεσα εμπλεκόμενοι, όλοι εμείς που εργαζόμαστε στο πεδίο καθημερινά.

 (φωτογραφία: Rawpixel)

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια