Με τα 40άρια του καιρού τα σταφύλια κάηκαν πάνω στα κλήματα

Κρήτη
Με τα 40άρια του καιρού τα σταφύλια κάηκαν πάνω στα κλήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστια καταστροφή από τον καύσωνα

Μ’ ένα ορατό εφιάλτη θα έρθουν αντιμέτωποι το επόμενο χρονικό διάστημα οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών του νομού Ηρακλείου και της Κρήτης, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμου Ιερωνυμάκη, η παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών στον ν. Ηρακλείου δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 5.000 τόνους, με τον καύσωνα, όπως τον διανύουμε, να έχει αφήσει το στίγμα του.

Σε περίπτωση που επικρατήσει αυτό το σενάριο και η ελληνική Πολιτεία δε συνδράμει τον Κρητικό αμπελουργό, οι συνέπειες θα είναι ορατές και για τον παραγωγό και για την τοπική οικονομία.

Ο καύσωνας, που σε πολλά χωριά του ν. Ηρακλείου έχει ξεπεράσει εδώ και κάμποσες ημέρες τους 40 βαθμούς Κελσίου, έχει αφήσει το στίγμα του και στην αγροτική παραγωγή. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν έχουν μόνο διαμορφώσει κάκιστες συνθήκες εργασίας για τους “εργάτες της γης”, αλλά έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της παραγωγής, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να βρίσκονται σε επισφαλή θέση.

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για τη ζημιά που έχει υποστεί η παραγωγή σταφυλιών, τονίζοντας την απελπιστική και μη βιώσιμη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των αμπελουργών εξαιτίας του καύσωνα.

«Τα αμπέλια βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση τη δεδομένη συγκυρία. Οι ζημιές είναι μεγάλες. Το φαινόμενο εξελίσσεται. Βγάζει τα επιτραπέζια σταφύλια εκτός εμπορίου. Είναι δηλαδή μη εξαγώγιμα. Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και τα οινάμπελα. Εμείς έχουμε έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον οποίο ενημερώσαμε για την κατάσταση που επικρατεί. Οι θερμές ημέρες θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή. Το σαββατοκύριακο θα επισκεφτούμε όλους τους νομούς της Κρήτης. Θα δούμε τις ζημιές που υπάρχουν στα αμπέλια και στις ελιές. Τη Δευτέρα θα έχουμε συνάντηση με τον κ. Δασκαλάκη, διευθυντή ΕΛΓΑ Κρήτης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης.

Μιλώντας με αριθμούς, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης υποστήριξε πως η ζημιά είναι τόσο μεγάλη που θεωρεί σχεδόν αδύνατο η παραγωγή να ξεπεράσει τους 5.000 τόνους επιτραπέζιου σταφυλιού. Είναι αριθμός αρκετά μικρός, εάν αναλογιστούμε πως τα προηγούμενα χρόνια ο ν. Ηρακλείου έβγαζε σε ετήσια βάση από 12.000-20.000 τόνους επιτραπέζια σταφύλια, παρά τις όποιες ζημιές υπήρχαν.

«Κάθε χρόνο είχαμε πάντα ζημιές και είναι λογικό. Ο νομός παρήγαγε από 12.000-20.000 τόνους επιτραπέζια σταφύλια κάθε χρόνο. Φέτος, εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, δε θα ξεπεράσουμε τους 5.000 τόνους. Αυτό σημαίνει πως η ζημιά είναι τεράστια. Το μέγεθος της ζημιάς, όπως αποτυπώνεται στα μάτια μας, είναι μεγάλο. Η ζημιά δεν έχει να κάνει μόνο με τον παραγωγό, αλλά έχει και σχέση με την τοπική οικονομία. Η σημαντική είδηση είναι ότι οι ζημιές αυτές είναι εξασφαλιζόμενα αίτια. Δηλαδή οι ζημιές αυτές έχουν ασφαλιστεί από τον ίδιο τον παραγωγό με δικά του χρήματα. Όσον αφορά στα χρήματα των μισθών των εργαζομένων του ΕΛΓΑ, αλλά και όλες οι δαπάνες του ΕΛΓΑ στηρίζονται στις εισφορές των παραγωγών. Το δημόσιο ταμείο μέχρι στιγμής δεν έχει βάλει χρήματα. Όταν συγκροτήθηκε ο ΕΛΓΑ στη μορφή που είναι τώρα, συμφωνήθηκε πως το δημόσιο ταμείο πρέπει να δίνει 40-50 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίζονται οι δαπάνες του ΕΛΓΑ (ενοίκια κτηρίων, μισθοί, ηλεκτρικό ρεύμα). Καμία κυβέρνηση δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ. Το δημόσιο ταμείο χρωστάει στον ΕΛΓΑ τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, καθώς η συμφωνία προέβλεπε πως οι δαπάνες του ΕΛΓΑ θα καλύπτονται από τον δημόσιο τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως τη Δευτέρα θα επισκεφτεί μαζί με άλλα στελέχη της Οργάνωσης τον ΕΛΓΑ Κρήτης, όπου θα γίνουν ξεκάθαρα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να στηριχθεί ο αγρότης εκείνος που βρίσκεται στην παραγωγική διαδικασία και ταυτόχρονα δε θα αποζημιωθεί.

«Τη Δευτέρα θα επισκεφτούμε τα γραφεία του ΕΛΓΑ, όπου θα έχουμε συνάντηση με τους προϊσταμένους. Κατόπιν θα επισκεφτούμε τον περιφερειάρχη Κρήτης. Θα αναδείξουμε το πρόβλημα. Θα κάνουμε σαφές πως τα προηγούμενα χρόνια ζημιές δεν αποζημιώθηκαν και θα γίνει ξεκάθαρο πως η καταστροφή των αμπελιών δε σχετίζεται μόνο με τους παραγωγούς, αλλά με την τοπική οικονομία, η οποία συρρικνώνεται. Αυτός που θίγεται είναι ο αγρότης που δεν παίρνει αποζημίωση, αλλά είναι εντός παραγωγικής διαδικασίας. Πρέπει να στηριχθεί», έκανε σαφές ο κ. Ιερωνυμάκης.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως σε τηλεφωνική του επικοινωνία ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο για τις καταστροφές από τον καύσωνα στην αγροτική παραγωγή-αμπελουργία στο νησί.

Ο περιφερειάρχης παράλληλα ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να επισκεφτεί άμεσα την Κρήτη και να διαπιστώσει από κοντά την έκταση του προβλήματος στις αμπελουργικές περιοχές. Άξιο αναφοράς είναι επίσης και το γεγονός πως ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ηρακλείου καλούν όποιον πολίτη ενδιαφέρεται αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων για συζήτηση με θέμα “Έναρξη οινοποιητικής περιόδου 2021 - Αδυναμία απορρόφησης οινοσταφύλων”. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News