Ηράκλειο

Ηρακλειο: Παράσταση διαμαρτυρίας μαθητών και εκπαιδευτικών εσπερινών λυκείων

«Παραμένουμε στο πλευρό των μαθητών των εσπερινών λυκείων, στον δίκαιο αγώνα τους να μην εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»

Στην παράσταση διαμαρτυρίας μαθητών και εκπαιδευτικών εσπερινών λυκείων στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων, παρευρέθη ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, δηλώνοντας:

«Η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή της ανάλγητης πολιτικής της, για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με την Ενιαία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στερεί από χιλιάδες μαθητές, το δικαίωμα στο όνειρο, πλήττοντας ιδιαιτέρως εκείνους των εσπερινών λυκείων, τσαλαπατώντας κάθε έννοια ισονομίας.

Η αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας είναι μνημειώδης. Στην  επίκαιρη ερώτησή μου για το θέμα, ενώ είχα επισημάνει  ότι η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών των εσπερινών λυκείων είναι εργαζόμενοι, τους οποίους οι πραγματικές ανάγκες  ανάγκασαν να διακόψουν τις εγκύκλιες σπουδές τους σε μικρότερη ηλικία και ενήλικες πια, εργαζόμενοι και συχνά και γονείς, αναζητούν τη δικιά τους ευκαιρία για συνέχιση των σπουδών τους, προκειμένου να βελτιώσουν την προσωπική και κοινωνική τους υπόσταση, η Υφυπουργός Παιδείας, στην απάντησή της, υπεραμύνθηκε της θεσμοθέτησης της Ε.Β.Ε. , καθώς θεωρεί ότι όσοι μαθητές εσπερινών λυκείων εισαχθούν με το προηγούμενο καθεστώς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξ’ ορισμού θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα σπουδών.

Στο πλήθος κοινοβουλευτικών μας παρεμβάσεων η κυβέρνηση έκλεινε πεισματικά τα αυτιά, ενώ απέρριψε και την πρόταση τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Η ευθύνη βαραίνει ολοκληρωτικά πια τον κ. Μητσοτάκη, που εν μέσω του τρέχοντος σχολικού έτους και σε συνθήκες πανδημίας, θεώρησε σωστό να προχωρήσει σε τέτοιες σαρωτικές αλλαγές. Τις εξηγήσεις θα πρέπει να τις δώσει στη Βουλή, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Για άλλη μια φορά ζητάμε να εξαιρεθούν τώρα από την εξομοιωτική διάταξη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής οι απόφοιτοι των εσπερινών λυκείων, ώστε να επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία. Δηλώνουμε απερίφραστα, ότι θα παραμείνουμε συμπαραστάτες στον αγώνα μαθητών και εκπαιδευτικών μέχρι τη δικαίωση».       

Παρών στη διαμαρτυρία των Εσπερινών Λυκείων Ηρακλείου ο Νίκος Ηγουμενίδης

Στην παράσταση διαμαρτυρίας των Εσπερινών Λυκείων Ηρακλείου έδωσε το παρών ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης συμπαραστεκόμενος στον αγώνα που δίνουν μαθητές και καθηγητές να μην εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής για τους μαθητές.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης βρέθηκε συγκεκριμένα στο Εσπερινό Λύκειο Ηρακλείου όπου πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία των μαθητών των Εσπερινών Ηρακλείου την ίδια ώρα με με την διαμαρτυρία μαθητών έξω από το Υπουργείο Παιδείας και την διαμαρτυρία των μαθητών σε άλλες πόλεις.

Ο βουλευτής μιλώντας στους μαθητές τόνισε ότι «η εφαρμογή του μέτρου της ελάχιστης βάσης για τους μαθητές των Εσπερινών αποτελεί μέτρο κοινωνικού αποκλεισμού από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει εμπόδια στην πρόσβαση στην Παιδεία για τους μαθητές»

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «η Κυβέρνηση ουσιαστικά καταργεί το ποσοστό του 1% που δικαιούνται οι μαθητές για τους οποίους αδιαφορεί ότι στην πλειονότητα τους είναι ενήλικες, εργαζόμενοι με παιδιά και οικογενειακές υποχρεώσεις».

Κόντρα στα επιχειρήματα της Κυβέρνησης, ο βουλευτής τόνισε επίσης ότι είναι εξαιρετικά χαμηλά τα ποσοστά των μαθητών Εσπερινών Λυκείων που συγκαταλέγονται στους «αιώνιους φοιτητές»: «Γιατί όσοι μαθητές Εσπερινών Λυκείων πετυχαίνουν στις εξετάσεις, πετυχαίνουν ακριβώς επειδή υπάρχει η ισχυρή βούληση για σπουδές τις οποίες κατορθώνουν με πείσμα και υψηλή επίδοση να τις ολοκληρώσουν», όπως εξήγησε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ηγουμενίδης διοργάνωσε πριν λίγες μέρες διευρυμένη τηλεδιάσκεψη με την παρουσία πολλών μαθητών και καθηγητών Εσπερινών Λυκείων και ΕΠΑΛ από όλη τη χώρα, και με την παρέμβαση του πρ. Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, αναδεικνύοντας τον ρόλο των Εσπερινών Λυκείων και ΕΠΑΛ της χώρας και τη σημασία να μην εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής – ζήτημα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέσει με τροπολογία στη Βουλή, ενώ για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια