Ηράκλειο

Το πόδι στο «γκάζι»... για τις αποζημιώσεις στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες του φθινοπώρου

Τρέχουν οι διαδικασίες με φόντο την επούλωση των «πληγών» που υπέστησαν περιουσίες πολιτών από τα πλημμυρικά φαινόμενα του φθινοπώρου

Το πόδι στο... «γκάζι» πατούν τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες στο μέτωπο της επούλωσης των «πληγών» που άφησαν στις περιουσίες των πληγέντων πολιτών τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου φθινοπώρου στη Κρήτη.

Όπως γράψαμε τις προάλλες, έστω και με αξιοσημείωτη καθυστέρηση, εκδόθηκε επιτέλους η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση και άνοιξε έτσι ο δρόμος για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια (από σπίτια και επαγγελματικούς χώρους μέχρι ναούς και στάβλους) από τις πλημμύρες που είχαν πλήξει το νησί μας τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ανακατασκευής όπως προβλέπεται στην εν λόγω ΚΥΑ αφορά οικίες και βοηθητικούς χώρους αυτών, κτήρια επαγγελματικής χρήσης, ιερούς ναούς και κωδωνοστάσια, κτήρια κοινωφελούς χρήσης, αποθήκες, στάβλους, αγροικίες, καθώς και κτηνοτροφικές μονάδες.

Βεβαίως θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να μεριμνήσουν άμεσα, καθώς η ΚΥΑ προβλέπει συγκεκριμένους χρόνους και ημερομηνίες για τα διαδικαστικά.

Σε τοπικό επίπεδο πάντως, από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών επικρατεί αναβρασμός και “τρέχουν” ήδη οι σχετικές διαδικασίες.

Το στίγμα αυτό δίνει η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ολοκλήρωσαν την καταγραφή των ζημιών στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, σε εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις (εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ.), και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις 20-22 Οκτωβρίου και στις 6, 7, 8 και 10 Νοεμβρίου 2020.

Μέχρι σήμερα κατατέθηκαν περισσότερες από 800 αιτήσεις για καταγραφή και εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις των δήμων Ηρακλείου, Μινώα Πεδιάδος και Χερσονήσου. Γνωστοποιήθηκαν τα φαινόμενα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκαν οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκροτήθηκαν οι επιτροπές καταγραφής και εκτίμησης ζημιών, διενεργήθηκαν οι σχετικές αυτοψίες και υποβλήθηκε στη ΔΑΕΦΚ αίτημα οριοθέτησης συνοδευόμενο από συγκεντρωτικές καταστάσεις των πορισμάτων των αυτοψιών ανά δήμο, δημοτική ενότητα και κοινότητα».

«Με το ΦΕΚ 1763 Β/28.4.2021 περί “Οριοθέτησης περιοχών και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια από τις πλημμύρες της 20ής έως 22ας Οκτωβρίου 2020 και της 6ης, 7ης, 8ης και 10ης Νοεμβρίου 2020, σε περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων της περιφέρειας Κρήτης” οριοθετήθηκαν οι πληγείσες περιοχές και αναφέρονται οι όροι και προϋποθέσεις για χορήγηση στεγαστικής συνδρομής στους δικαιούχους.

Για τις σχετικές διαδικασίες περί στεγαστικής συνδρομής αρμόδιος φορέας είναι ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ν. Χανίων (ΤΑΕΦΚ-Ν. Χανίων)», επισημαίνεται ακόμα στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Προσκόμιση δικαιολογητικών

Προθεσμία μέχρι τις 21 Μαΐου

«Όσον αφορά τη δωρεάν χρηματική ενίσχυση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καλούνται οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις θεομηνίες της 20ής-22ης Οκτωβρίου και των 6, 7, 8 και 10 Νοεμβρίου 2020 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, και δεν έχουν ήδη ανταποκριθεί, έως την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 όπως προσκομίσουν:

* Τίτλους ιδιοκτησίας ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση ή μισθωτήριο συμβόλαιο.

* Φορολογικές δηλώσεις επιχείρησης.

* Δηλώσεις ΦΠΑ.

* Απογραφή προηγούμενου έτους.

* Τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και σε περίπτωση μη ύπαρξης να αναζητούνται από τους προμηθευτές.

* Κατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος απόσβεσης, η κατάσταση του μηχανήματος, καθώς και αν πρόκειται για ολική ή μερική καταστροφή.

* Λογιστικά στοιχεία παγίων.

* Τιμολόγια αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού (εφόσον είναι διαθέσιμα).

* Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυψης της ζημίας και, σε περίπτωση μη ύπαρξης, Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599 περί μη ασφάλισης της μονάδας.

* Τη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης (άδεια λειτουργίας ή λοιπές άδειες).

Για τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση των διαδικασιών δύναται να κατατεθεί:

- Εκτίμηση της ζημιάς (σε πίνακα τύπου excel) από τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή ιδιώτη εκτιμητή ή λογιστή ή μηχανικό, βασιζόμενη στα προαναφερόμενα δικαιολογητικά.

- Για κτηριακές ζημιές, επιμετρητικό σκαρίφημα.

- Έγχρωμες φωτογραφίες είτε εκτυπωμένες είτε σε CD.

- IBAN λογαριασμού επιχείρησης.

- Τυχόν διευκρινίσεις-συμπληρωματικά στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί από την αρμόδια επιτροπή».

«Τα παραπάνω δικαιολογητικά πρέπει να αποσταλούν στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, Τμήμα Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Μ. Μουσούρου 15, Τ.Κ. 71.201, τηλέφωνο 2813/410,202, Ηράκλειο (γραφείο πρωτοκόλλου 312, 3ος όροφος).

Τονίζεται ότι χωρίς την υποβολή των παραπάνω η αρμόδια επιτροπή δε δύναται να πραγματοποιήσει την απαιτούμενη εκτίμηση-προσδιορισμό της ζημιάς και να συμπεριλάβει την επιχείρηση στη σχετική συγκεντρωτική κατάσταση των επιχειρήσεων που θα σταλεί στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών», καταλήγει η ενημερωτική ανακοίνωση.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια