Ηράκλειο

Κινητικότητα για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

Πρόθεση εκ μέρους του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών να ανεβάσει κάπως ταχύτητες

Κινητικότητα καταγράφεται εκ νέου στο μέτωπο της ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, καθώς το υπουργείο Υποδομών προχωρά τώρα μέσω ειδικού συμβούλου στην προετοιμασία του σχετικού διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ, που περιλαμβάνει “πακέτο” το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου μαζί ανακατασκευή των υφιστάμενων Δικαστηρίων των Χανίων και του Ρεθύμνου. Παρόμοια διαδικασία, επιλογής ειδικού συμβούλου, έχει δρομολογηθεί και για τα δύο άλλα αντίστοιχα έργα ΣΔΙΤ που αφορούν στην ανέγερση ή ανακατασκευή δικαστικών μεγάρων σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η κίνηση αυτή φανερώνει αν μη τι άλλο μια... πρόθεση εκ μέρους του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών να ανεβάσει κάπως ταχύτητες στην προώθηση των τριών αυτών έργων ΣΔΙΤ για τα 12 συνολικά δικαστήρια ανά την επικράτεια και να προχωρήσει στην προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών μέσα στο 2021. Και, ει δυνατόν, μέσα στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς. Άλλωστε, όπως έχουμε γράψει, ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση των έργων μέχρι το 2024, ενώ οι ανάδοχοι που θα προκύψουν μέσω των διαγωνισμών που θα ξεκινήσουν προσεχώς να προετοιμάζονται θα αναλάβουν την κατασκευή των νέων κτηρίων ή την αναβάθμιση των υφιστάμενων, αλλά και τη συντήρησή τους.

Τα τρία “πακέτα” ΣΔΙΤ

Η κυβέρνηση αποφάσισε οριστικώς πριν από λίγους μήνες να προχωρήσει στην ανέγερση 6 νέων δικαστικών μεγάρων ανά την ελληνική επικράτεια, αλλά και στην ανακατασκευή άλλων 6 υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τα 12 έργα θα προχωρήσουν μέσω τριών ξεχωριστών διαγωνισμών για ΣΔΙΤ, όπως αποφασίστηκε, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2024. Ειδικότερα, όπως έχουμε γράψει, με βάση σχετική απόφαση του υπουργείου Υποδομών, οι τρεις ομάδες ΣΔΙΤ διαμορφώνονται ως εξής:

Στο πρώτο “πακέτο” εντάσσεται η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου μαζί με την ανακατασκευή των υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Στο δεύτερο “πακέτο” ΣΔΙΤ εντάσσεται η ανέγερση των νέων δικαστικών μεγάρων σε Κιλκίς, Σέρρες και Έδεσσα, καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Στο τρίτο “πακέτο” εντάσσεται η κατασκευή των νέων δικαστικών μεγάρων σε Λαμία και Βόλο, και η ανακατασκευή των κτηρίων που χρησιμοποιούν τα Δικαστήρια σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Υπεύθυνη για την προώθηση των τριών διαγωνισμών έχει οριστεί η Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Οι ανάδοχοι των τριών διαγωνισμών ΣΔΙΤ δε θα αναλάβουν μόνο την κατασκευή των νέων κτηρίων ή την αναβάθμιση των υφιστάμενων. Μέσω πολυετών συμβάσεων θα αναλάβουν και τη συντήρηση των κτηρίων, προκειμένου να αποφεύγονται οι εικόνες εγκατάλειψης που συναντούν σήμερα οι πολίτες σε πολλά δημόσια κτήρια.

Η διάρκεια των ΣΔΙΤ θα είναι πιθανότατα τα 30 έτη (συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου κατασκευής). Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Υποδομών, η υλοποίηση των έργων αυτών σε ομάδες απορρέει από την ανάγκη συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών των δικαστηρίων σε κομβικά σημεία της χώρας, καλύπτοντας τις στεγαστικές ανάγκες αυτών με την ανέγερση ή ανακατασκευή των δικαστικών μεγάρων, προκειμένου να επιτευχθεί αφενός η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και αφετέρου η εξοικονόμηση πόρων και χρόνου.

Η αλλαγή πλάνων

Το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, που σχεδιάζεται εδώ και πάνω από μια 15ετία να κατασκευαστεί στο δεσμευμένο εδώ και πολλά χρόνια οικόπεδο στην παραλιακή λεωφόρο, δρομολογούταν μέχρι πρότινος σε μια ενιαία δημοπράτηση μαζί με το έργο κατασκευής νέου δικαστικού μεγάρου στην Έδεσσα.

Η διαγωνιστική διαδικασία του έργου ξεκίνησε ουσιαστικά τον Ιούνιο του 2018, όταν και αποφασίστηκε τα δύο έργα, δηλαδή το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου και το νέο δικαστικό μέγαρο Έδεσσας, να ενταχθούν σε μια ενιαία διαγωνιστική διαδικασία με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ωστόσο, το πλάνο διαφοροποιήθηκε, και μέσω του νέου σχεδιασμού, που προβλέπει τρία έργα ΣΔΙΤ για 6 νέα δικαστικά μέγαρα και για την ανακατασκευή άλλων 6, τα τρία μέγαρα σε επίπεδο Κρήτης - αυτά των Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου - εντάσσονται τελικά σε ένα “πακέτο” ΣΔΙΤ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια