Βιβλική η καταστροφή σε Γούρνες & Χερσόνησο - Η λάσπη «κατάπιε» το βιός τους!

Ηράκλειο
Βιβλική η καταστροφή σε Γούρνες & Χερσόνησο - Η λάσπη «κατάπιε» το βιός τους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπασμένοι δρόμοι, πλημμυρισμένα σπίτια ως και 80-90 πόντους, τόνοι λάσπης έχουν σκεπάσει κήπους, σκάλες και υπόγεια, αυλότοιχοι ξεριζωμένοι και νερά παντού!

Βγάζουν και πετούν το βιος τους ανακατεμένο με λάσπη! Τα δάκρυα μπερδεύονται με τον ιδρώτα και τα νερά του ποταμού! Σπίτια ξηλώνονται, και οικοσκευές πετιούνται! Τα αυτοκίνητά τους στη θάλασσα. Καλά που υπάρχουν και οι εθελοντές... Οι πρόσκοποι της Ανατολικής Κρήτης και οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού γυρίζουν γειτονιά-γειτονιά και σπίτι-σπίτι προσφέροντας βοήθεια...

Η κατάσταση είναι τραγική! Κυριολεκτικά για κλάματα... Στις Γούρνες Πεδιάδος δεν υπάρχει πλέον δρόμος, οι ιρλανδικές διαβάσεις είναι απροσπέλαστες και οι λάσπες έχουν σκεπάσει τα πάντα... Σε ολόκληρο τον δήμο Χερσονήσου, που επλήγη περισσότερο από όλους στην Κρήτη, η κατάσταση είναι περίπου ίδια. Σπασμένοι δρόμοι, πλημμυρισμένα σπίτια ως και 80-90 πόντους, τόνοι λάσπης έχουν σκεπάσει κήπους, σκάλες και υπόγεια, αυλότοιχοι ξεριζωμένοι και νερά παντού!

Η οργή των χειμάρρων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1970 θυμούνται οι παλαιότεροι ανάλογη καταστροφή στις Γούρνες. Τότε δεν υπήρχαν σπίτια ούτε οικισμοί. Δεν τους ένοιαζε που πήγαιναν με τη βάρκα στα χωράφια τους! Σήμερα κινδύνευσαν άνθρωποι που προσπαθούν να ξεμπαζώσουν τα σπίτια τους.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Στο μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για τις μελέτες που αφορούν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών που καταγράφονται στις πληγείσες περιοχές του δήμου Χερσονήσου.

Στη σύσκεψη, υπό τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, παρουσίασε τις προτεραιότητες που θέτει η δημοτική Αρχή για τις αποκαταστάσεις μαζί με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Κωνσταντίνο Αναστασάκη και τον γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Καρακατσάνη, περιγράφοντας τα δεδομένα που διαμορφώνονται. Στη σύσκεψη μετείχαν η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης, η γενική διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Ελένη Δοξάκη και ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ηρακλείου Μιχάλης Ψαρουδάκης.

«Είμαστε σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς, την Αυτοδιοίκηση και τον ΟΑΚ, ώστε να προετοιμάσουμε τις μελέτες και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των καταστροφών. Χρειάζεται η βοήθεια από πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων που μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί πολύ θετικά», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, σημειώνοντας πως τώρα το ζητούμενο είναι οι αποκαταστάσεις. Αναφορικά με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, υπογράμμισε πως προωθούνται πενήντα μελέτες για την οριοθέτηση μικρών και μεγάλων χειμάρρων και ρεμάτων στην Κρήτη και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τις 18 Σεπτεμβρίου που έχει την αρμοδιότητα η Περιφέρεια, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν σε 2,5 χρόνια περίπου και να προχωρήσουν στη συνέχεια οι χρηματοδοτήσεις για αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίσουν το νησί από τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Πρόσκοποι και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ξεμπαζώνουν από τη λάσπη τα σπίτια σε Γούρνες και Χερσόνησο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News