Οι Τούρκοι διεκδικούν και τη νήσο Ντία!

Ηράκλειο
Οι Τούρκοι διεκδικούν και τη νήσο Ντία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες βραχονησίδες γύρω από την Κρήτη έχουν βάλει "στο μάτι"

Η Ντία, το Πεταλίδι στην Κίσσαμο Χανίων, το Παξιμάδι στον κόλπο της Μεσαράς, οι Διονυσάδες στα βόρεια του κόλπου της Σητείας... Είναι ορισμένα μόνο από τα ακατοίκητα νησάκια και βραχονησίδες πέριξ της Κρήτης τα οποία διεκδικεί μαζί με τη Γαύδο η Τουρκία, αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία! Εκτός από θέμα αποστρατιωτικοποίησης 18 νησιών του Αιγαίου, η Τουρκία θέτει και ζήτημα... EGAYDAAK. Δηλαδή νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, καθώς επίσης και στο Κρητικό Πέλαγος, των οποίων την κυριαρχία αμφισβητεί τα τελευταία χρόνια η γειτονική χώρα.

Η λίστα των τουρκικών διεκδικήσεων είναι μεγάλη. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, οι Τούρκοι αμφισβητούν ότι αποτελούν ελληνικό έδαφος 152 βραχονησίδες, νησιά και νησίδες σε όλο το Αιγαίο καθώς και στο Κρητικό Πέλαγος. Μιλάμε για βραχονησίδες από την Ζουράφα στο Βόρειο Αιγαίο μέχρι το Πεταλίδι Κισσάμου στο Κρητικό Πέλαγος και νησιά με εκατοντάδες κατοίκους, όπως οι Φούρνοι στο ΒΑ Αιγαίο, οι Οινούσσες στο Βόρειο Αιγαίο και η Γαύδος!

Πέραν της Γαύδου, οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στα εξής νησιά επί του Κρητικού Πελάγους: Αυγονήσι, Δίας, δύο βραχονησίδες πλησίον Δία, Πεταλίδι, Παξιμάδι, Διονυσάδες, βραχονησίδα βόρεια από Διονυσάδες, Δραγονάδα, Πρασονήσι και Παξιμάδα.

«Υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία. Εδώ, δυστυχώς, οι Έλληνες γείτονές μας συμπεριφέρονται εξαιρετικά εγωιστικά, ερμηνεύοντας το Δίκαιο κατά το δοκούν και πρέπει να συζητήσουμε αυτή την κατάσταση, τη μεταβίβαση της κυριότητας μέσω συνθηκών κι ότι πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας εδώ. Τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας πρέπει να αναγνωριστούν», αξίωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος πολιτικός έκανε τις προκλητικές και άνευ ουσίας δηλώσεις του στο Κας με φόντο το Καστελόριζο, την ώρα μάλιστα που η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν στο νησί.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης (1923), με την οποία επικυρώθηκε η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία είχαν απελευθερωθεί κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913), όπως επίσης και στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947), με την οποία η ηττημένη Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα την κυριαρχία της Δωδεκανήσου, υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες με αμφισβητούμενο καθεστώς, αφού δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες αυτές.

Η λίστα

Η λίστα του EGAYDAAK, σύμφωνα με τα tanea.gr έχει ως εξής:

* Βόρειο Αιγαίο:

1) Σύμπλεγμα Ζουράφας: Νησίδα Ζουράφα, βραχονησίδα Ζουράφα 1, βραχονησίδα Ζουράφα 2.

2) Σύμπλεγμα Οινουσσών: Οινούσσες, βραχονησίδα βόρεια Οινουσσών, Βάτος, νησίδα δυτικά από Βάτο, Ποντικονήσι, Μανδράκι, Αρχοντόνησο, Γαβάθι, Πασάς, νησίδα δυτικά από Πασά, Πρασονήσι, βραχονησίδα ΒΔ από Πρασονήσι, βραχονησίδα νότια από Πρασονήσι, νησίδα Νο1 έναντι Οινουσσών, νησίδα Νο2 έναντι Οινουσσών, νησίδα ΝΔ από Ποντικονήσι, βραχονησίδα Νο1 νότια από Οινούσσες, βραχονησίδα νότια από Οινούσσες.

* Κεντρικό Αιγαίο:

3) Βραχονησίδες Καλόγεροι.

* Ανατολικό Αιγαίο:

4) Σύμπλεγμα Αντίψαρων και Βενέτικου: Νησίδα Αντίψαρα και 26 μικρές βραχονησίδες, νησίδα νότια από Αντίψαρα και 4 βραχονησίδες, νησίδα Κουτσουλιά και 6 βραχονησίδες, βραχονησίδα Βενέτικο και 2 βραχονησίδες.

* Βορειοανατολικό Αιγαίο:

5) Σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι: Φούρνοι, Διαπόρι, Άγιος Μηνάς, νησίδα νότια από Άγιο Μηνά, βραχονησίδα νότια από Άγιο Μηνά, Μακρονήσι, Πλάκα, Πλακάκι, Στρογγυλό, Μεγάλος Ανθρωποφάγος, Μικρός Ανθρωποφάγος, Λιμενόπετρα, Θυμανάκι, Θύμαινα, νησίδα Νο1 βόρεια από Θύμαινα, νησίδα Νο2 βόρεια από Θύμαινα, Αλατονήσι, Πετροκάραβο, νησίδα ΒΔ από Θύμαινα και μία βραχονησίδα, Καρνιαστή (σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι), Αγριδιό, Άνυδρο, βραχονησίδα Πετροκάραβο 1, βραχονησίδα Πετροκάραβο 2, βραχονησίδα Πετροκάραβο 3.

* Νότιο Αιγαίο:

6) Σύμπλεγμα νησιών Αρκοί: Αρκοί, Καλόβολος, Αγρελούσσα, Αβάθιστο, Μακρονήσι, βραχονησίδα ΝΑ από Μακρονήσι, νησίδα Ζούκα 1, νησίδα Ζούκα 2, Σμινερονήσι, Ψαθονήσι, νησίδα δυτικά από Καλόβολο, Στρογγυλή, Μάραθος, Σπολάτος, Κόμαρος.

7) Σύμπλεγμα νησιών Αγαθονησίου: Αγαθονήσι, Νερά, Στρογγυλό, Γλάρος, Ψαθονήσι, Κουνέλι, Πράσος, νησίδα ΝΔ του Πράσσος, Καζαγάνι, βραχονησίδα δυτικά από Αγαθονήσι, βραχονησίδα ΝΔ από Αγαθονήσι, βραχονησίδα βόρεια από Αγαθονήσι.

8) Σύμπλεγμα νησιών Φαρμακονησίου: Μαραθονήσι, νησίδα δυτικά από Φαρμακονήσι, Ψέριμος, βραχονησίδα Βασιλική, νησίδα ΝΔ από Ψέριμο, Πλάτη, βραχονησίδα Νο1 νότια από Πλάτη, βραχονησίδα Νο2 νότια από Πλάτη, βραχονησίδα Νεκροθήκες, Πίτα, Μεγάλη Ίμια, Μικρή Ίμια, Καλόλιμνος, Πράσος, Λυδία.

9) Σύμπλεγμα νησιών ΒΑ Νισύρου: Περγούσα, 4 βραχονησίδες γύρω από Περγούσα, Στρογγυλή, Γυαλί, 3 βραχονησίδες γύρω από Γυαλί, βραχονησίδες γύρω από Γυαλί, Παχιά, Κανδελιούσσα, Άγιος Άντώνιος.

10) Σύμπλεγμα νησιών Λέβιθας και Κίναρου: Λέβιθα, νησίδα βόρεια από Λέβιθα, νησίδα νότια από Λέβιθα, Κίναρος, βραχονησίδα δυτικά από Κίναρο, Μαύρα, νησίδα ανατολικά από Μαύρα, Γλάρο.

11) Σύμπλεγμα νησιών ΝΑ Αστυπάλαιας: Σύρνα, βραχονησίδα Σύρνα 1, βραχονησίδα Σύρνα 2, βραχονησίδα Σύρνα 3, Μεγάλος Αδελφός, Μικρός Αδελφός, βραχονησίδα δυτικά από Μικρό Αδελφό, Στεφάνια, Πλακίδα, βραχονησίδα 1 δυτικά από Πλακίδα, βραχονησίδα 2 δυτικά από Πλακίδα, Γιάννη, Μεσονήσι.

12) Σύμπλεγμα νησιών ΒΔ Κάρπαθου: Αυγό, βραχονησίδα 1 δυτικά από Αυγό, βραχονησίδα 2 δυτικά από Αυγό, Καμηλονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Μικρό Σοφράνο, 2 βραχονησίδες νότια από το Μικρό Σοφράνο, Σόχας, Καραβονήσια, νησίδα νότια από Καραβονήσια, Αστακίδα Αστακιδόπουλο, νησίδα και βραχονησίδα βόρεια από Αστακιδόπουλο, νησίδα ΒΑ από Αστακιδόπουλο, Ουνιανήσια, νησίδα δυτικά από Ουνιανήσια.

* Κρητικό Πέλαγος:

13) Σύμπλεγμα νησιών Κρητικού Πελάγους: Αυγονήσι, Δίας, δύο βραχονησίδες πλησίον Δία, Πεταλίδι, Παξιμάδι, Διονυσάδες, βραχονησίδα βόρεια από Διονυσάδες, Δραγονάδα, Πρασονήσι, Παξιμάδα.

Με τον Σαρλ Μισέλ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

Την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, εφόσον - όπως σημείωσε με νόημα - αυτή δώσει απτά δείγματα γραφής, εξέφρασε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Σαρλ Μισέλ βρέθηκε στην Αθήνα, ενόψει της προετοιμασίας για την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα αποκλιμάκωσης της κρίσης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής [από την Τουρκία] είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμα ότι η Μεσόγειος αποτελεί πόλο ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και ότι όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα οι απόψεις είναι ταυτόσημες. «Και εδώ όμως πρέπει από τις πράξεις να περάσουμε στα λόγια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση ότι στη Μεσόγειο διακυβεύονται συμφέροντα της Ε.Ε.».

Στο προσφυγικό ζήτημα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το Μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση για την Ε.Ε., δεν είναι μια πρόκληση για κάποια κράτη-μέλη μόνο. Θα πρέπει να βρούμε μαζί από κοινού μια απάντηση, να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να δούμε την πολιτική επιστροφών», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Έχουμε το θέμα της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά είναι υπόθεση της Ε.Ε. Θέλω να σας πω ότι είμαστε αλληλέγγυοι όλοι στην Ευρώπη, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να τυγχάνουν σεβασμού, και αυτό είναι το νόημα της παρουσίας μου εδώ, να επαναλάβω αυτό το μήνυμα», επισήμανε ο κ. Μισέλ, ο οποίος αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της δραστηριότητας της Τουρκίας τόνισε: «Να εργαστούμε μαζί εντατικά για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε, με μια διπλή μέθοδο. Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές. Είναι θέμα σημαντικό που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και θα προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε την ενότητα και τη δύναμη της Ε.Ε., γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι στρατηγικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News