ΠΑΓΝΗ: Υποσχέσεις στο προσωπικό για τα απογευματινά ιατρεία - Τι απαντά η διοίκηση

Ηράκλειο
ΠΑΓΝΗ: Υποσχέσεις στο προσωπικό για τα απογευματινά ιατρεία - Τι απαντά η διοίκηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το χθεσινό δημοσίευμα υπήρξαν δεσμεύσεις για πληρωμή των εργαζομένων

Υπό το βάρος των αντιδράσεων και μετά το χθεσινό πρώτο θέμα της  εφημερίδας “Νέα Κρήτη” με τίτλο «Στον “αέρα” τα ραντεβού», ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ Στέλιος Κτενιαδάκης προχώρησε σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων κ.Βρύσαλη χθες σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εξόφληση των δεδουλευμένων των γιατρών και του λοιπού προσωπικού στα απογευματινά ιατρεία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ.Βρύσαλη δεσμεύτηκε ότι οι εργαστηριακοί γιατροί θα πληρωθούν για το σύνολο των μισθών που έχουν “δουλέψει”, από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά χωρίς να πει το “πότε”. Αντιθέτως, για όλους τους άλλους εργαζόμενους που δούλεψαν ως τώρα στα απογευματινά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ και διεκδικούν δεδουλευμένα, η εξόφλησή τους θα γίνει μέσα στον Αύγουστο.

Στ. Κτενιδάκης: Πάντα πληρώνονται για τα δεδουλευμένα

 Την άμεση αντίδραση του υποδιοικητή κ .Κτενιαδάκη προκάλεσαν τα δημοσιεύματα που στηρίζονται σε καταγγελίες του προέδρου του σωματείου εργαζομένων κ.Βρύσαλη ως προς το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αντιδρούν επειδή τους οφείλονται δεδουλευμένα σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του κ.Βρύσαλη αλλά και με τηλεφωνήματα γιατρών προς την εφημερίδα «Νέα Κρήτη». Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα και υποστηρίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων υπήρξαν δεσμεύσεις του κ.Κτενιαδάκη προς το σωματείο , ότι τα χρήματα θα δουν κανονικά μέσα στον Αύγουστο και η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί. Στο μεταξύ αναμένεται και η αντίδραση γιατρών και εργαζομένων στα απογευματινά ιατρεία. Ωστόσο ο κ.Κτενιαδάκης σε σημερινή επικοινωνία του με το neakriti.gr υποστηρίζει ότι δεν υφίστανται τα προβλήματα και διαψεύδει το Σωματείο εργαζομένων και τον κ.Βρύσαλη.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του ΠΑΓΝΗ Στέλιο Κτενιαδάκη: «Οι εργαζόμενoι πάντα πληρώνονται για τα δεδουλευμένα τους, είναι πάγια θέση της διοίκησης και είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Ουδέποτε όμως δεν είχαμε καμία «υποψία» απεργίας και αφετέρου οι πληρωμές γίνονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο που είναι πάγιος τρόπος λειτουργίας του νοσοκομείου μας».Και υποστηρίζει ότι: «όσον αφορά το δημοσίευμα ηλεκτρονικής και έντυπης δημοσίευσης στη «Νέα Κρήτη» και neakriti.gr ουδέποτε ο εν λόγω δημοσιογράφος έχει επικοινωνήσει μαζί μου και τα αναφερόμενα στα δημοσίευμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». 

Μετά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του υποδιοικητή του ΠΑΓΝΗ προς τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, όπως τις μετέφερε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Βρύσαλης, όλα είναι ρευστά ως προς τη στάση που το προσωπικό θα κρατήσει από την ερχόμενη Δευτέρα ως προς τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων.

Όπως αποκαλύπταμε και χθες, οι γιατροί αρχικά εμφανίζονταν αποφασισμένοι να βάλουν “λουκέτο” στα απογευματινά ιατρεία. Το ίδιο και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς υπάρχουν πολλά δεδουλευμένα τα οποία είναι απλήρωτα από τη διοίκηση για λογαριασμό του κράτους. Βέβαια, ο Δημήτρης Βρύσαλης ξεκαθάρισε προς την εφημερίδα  ότι μέσα από την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνεται πλήρως η πάγια θέση των εργαζομένων ενάντια στον θεσμό των απογευματινών ιατρείων, όπου και αναγκάζονται οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας έτσι πολλαπλώς τις ιατρικές φροντίδες για τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών!

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, «όταν τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και των μέτρων που περνούν, εννοούν τη στήριξη ενός συστήματος που θα στηρίζεται, χρόνο με τον χρόνο, στη λιγότερη κρατική χρηματοδότηση και περισσότερο στην πώληση υπηρεσιών υγείας και στην αναζήτηση ασθενών πελατών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που στηρίχτηκε σταθερά διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις αποτελεί η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, μια λειτουργία που εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της Ε.Ε. και του κεφαλαίου για βιώσιμα, με δικά τους έσοδα, συστήματα υγείας.

Το “στρατηγικό όραμα” είναι το εξής: Αφού το κράτος “αποτινάσσει” από πάνω του την υποχρέωση και ευθύνη που έχει για τη λειτουργία και την ανάπτυξη των νοσοκομείων, αυτά μπαίνουν στην αγορά για εύρεση “πελατών” για να επιβιώσουν. Όποια νοσοκομεία δε φέρνουν αρκετά έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία δε θα μπορούν να πληρώνουν τους επικουρικούς εργαζομένους τους και τις υπερωρίες τού προσωπικού τους, με αποτέλεσμα να κλείνουν ή να συγχωνεύονται τμήματα ή και ολόκληρες νοσοκομειακές μονάδες. Έτσι, άλλωστε, λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις».

Κεντρικές επιλογές

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κεντρικές επιλογές των κυβερνώντων είναι:

- Η ολοένα και λιγότερη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων (μείωση των προϋπολογισμών της τάξης του 50% από το 2009).

- Η κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων με ίδια έσοδα, από πληρωμές των ασθενών και των υπόλοιπων ασφαλισμένων.

-Η χρηματοδότηση από το ίδιο το νοσοκομείο της οικείας Υ.ΠΕ. (με 1%), του ΕΛΚΕ (με 10%), των εργολάβων (στη συντήρηση των μηχανημάτων, όπως επίσης και των μισθών των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση, των μισθών των επικουρικών και των εργαζομένων με μπλοκάκι).

«Μεγάλη υποκρισία» και αυτής της κυβέρνησης

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, εξάλλου, καταγγέλλει ότι «το μέγεθος της υποκρισίας και αυτής της κυβέρνησης είναι μεγάλο, όταν ισχυρίζεται ότι ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ αυτό που ενισχύει είναι η μετατροπή του σε μια μεγάλη επιχείρηση που πουλάει υπηρεσίες υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, ο όποιος σχεδιασμός για τη στελέχωση και λειτουργία του ΕΣΥ εξαρτάται όχι από το κράτος, αλλά από τα έσοδά του, είτε άμεσα από τους ασθενείς-πελάτες, είτε έμμεσα από τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Αν οι κυβερνήσεις πίστευαν πραγματικά ότι το δημόσιο νοσοκομείο - το προσωπικό και ο εξοπλισμός του - θα έπρεπε να εξυπηρετεί και να λειτουργεί όλο το 24ωρο, ώστε να μη χρειάζεται κανείς να πληρώσει ή να απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπεία, θα εξασφάλιζαν χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα προσλάμβαναν στα δημόσια νοσοκομεία επιπλέον νέο μόνιμο προσωπικό από τους χιλιάδες ανέργους».

Η διοίκηση υποστηρίζει...

Εκ παραδρομής αποδώσαμε χθες στον Δημήτρη Βρύσαλη τη θέση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που διατυπώνεται ως εξής: «Η ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου παρέχει στους ασθενείς στην Κρήτη τη δυνατότητα ταχύτερης αντιμετώπισης των θεμάτων υγείας τους. Η συνεχής λειτουργία εργαστηρίων και ιατρείων προσφέρει, μέσω της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτών, τμήμα εσόδων που είναι απαραίτητο για τη χρηματοδότηση άμεσων αναγκών. Η λειτουργία νέων ιατρείων, όπως για παράδειγμα ψηφιακού μαστογράφου σε απογευματινή λειτουργία, θα προσφέρει σημαντικά μη οικονομικά οφέλη, όπως τη βελτίωση της εικόνας του νοσοκομείου προς τους πολίτες».

«Αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα»...

Αντιθέτως, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, «σήμερα είναι ώριμο το αίτημα για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα υγείας, πλήρως και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από ασφαλιστικές εισφορές ή απευθείας πληρωμές, εξοπλισμένο με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μέσα, στελεχωμένο με προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News