Ηράκλειο

Ο Νίκος Χαρδαλιάς από το «Νίκος Καζαντζάκης»: «825 δείγματα θα ελέγχονται καθημερινά στο αεροδρόμιο Ηρακλείου»

Από την 1η Ιουλίου που ανοίγουν οι πτήσεις από το εξωτερικό

Στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» βρέθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς

Με την κλεψύδρα για το δεύτερο και καθοριστικής σημασίας άνοιγμα στον τουριστικό κλάδο να μετρά αντίστροφα, ο Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε σήμερα στην Κρήτη προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πως όλα είναι έτοιμα για την επανέναρξη των πτήσεων εξωτερικού από και προς το νησί την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησε την επίσκεψή του στο νησί από τα Χανιά και ακολούθως βρέθηκε στο Ηράκλειο. Προήδρευσε σε συσκέψεις στα αεροδρόμια παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με έμφαση τα απαραίτητα πρωτόκολλα επαναλαμβάνοντας στην δημόσια υγεία δεν επιτρέπεται καμία έκπτωση. 

Αποκάλυψε πως στο πλαίσιο των απαραίτητων μέτρων θα διενεργούνται καθημερινά 825 τεστ covid στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και 278 στο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων. Μάλιστα Δευτέρα και Τρίτη θα πραγματοποιηθούν και στα δύο νοσοκομεία ασκήσεις προσομοίωσης προκειμένου όλα και όλοι να είναι έτοιμοι.

Ειδικότερα, περισσότερο από μία διήρκεσε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και στην οποία προήδρευσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η σύσκεψη αφορούσε το ασφαλές άνοιγμα του αεροδρομίου, στα πρωτόκολλα καθώς και στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ. Λένα Μπορμπουδάκη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, ο αερολιμενάρχης κ. Γιώργος Πλιάκας καθώς και εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ανακοινώθηκε ότι  την Τρίτη 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί άσκηση προσομοίωσης στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου.

825 δείγματα θα ελέγχονται καθημερινά στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Όπως εξήγησε, το στοίχημα του Ηρακλείου είναι ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου τουριστών στην χώρα, και γι' αυτό πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι από την πρώτη μέρα που αναμένονται δεκάδες πτήσεις, μικρές ή μεγάλες αρρυθμίες θα πρέπει να είναι λυμένες, ώστε με την μοναδική σοβαρότητα και την διαδικασία που χρειάζεται να υποδεχθούμε όλους τους ταξιδιώτες.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, όμως εξίσου σημαντικά και σε πρώτο πλάνο είναι και τα ζητήματα της δημόσιας υγείας. Αυτό που θα συμβεί, είναι ότι θα ανοίξει η χώρα αλλά με απόλυτους κανόνες υγείας και υπευθυνότητας απέναντι στις διαδικασίες που χρειάζονται, ώστε να είναι ασφαλείς και οι ταξιδιώτες που θα έρθουν, αλλά κυρίως ο γενικός πληθυσμός που θα τους υποδεχθεί. Είναι μια δύσκολη άσκηση, παρόλα αυτά έχουμε αποδείξει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και όλοι οι Έλληνες, ότι στα δύσκολα, όλοι μαζί σε πνεύμα συνεργασίας, συνεννόησης και συναίνεσης μπορούμε να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Ανακοίνωσε δε, ότι καθημερινά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα λαμβάνονται 825 δείγματα που θα ελέγχονται σε εργαστήριο στην Κρήτη.

«Τα μέτρα υποδοχής των ταξιδιωτών, όλα τα πρωτόκολλα έχουν ολοκληρωθεί, και ήδη τη Δευτέρα και την Τρίτη θα τρέξουν και οι ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Η λήψη των δειγμάτων θα γίνεται στοχευμένα, μέσα από μια διαδικασία με επιστημονικό υπόβαθρο, άρα από την ώρα που κάποιος θα μπαίνει μέσα, θα ξέρουμε ότι θα πρέπει στον συγκεκριμένο άνθρωπο να γίνει το τεστ και μάλιστα θα γίνεται από υγειονομικά συνεργεία των ενόπλων δυνάμεων που θα συνεπικουρούνται από την πυροσβεστική και την αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με τον αερολιμενάρχη και το υγειονομικό προσωπικό και όλους τους εμπλεκόμενους, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά» εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Την Τετάρτη 40 πτήσεις στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο την ερχόμενη Τετάρτη 1 Ιουλίου, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα, θα αφιχθούν από το εξωτερικό 40 πτήσεις: «Η πρώτη πτήση πτήση είναι από το Αμβούργο της Γερμανίας. Πρέπει να σας πω ότι η κίνηση αρχίζει και κλιμακώνεται μετά την πρώτη εβδομάδα και αυτό είναι λογικό, καθώς η πρώτη εβδομάδα είναι και μια δοκιμαστική εβδομάδα και για τον κόσμο που θα ταξιδέψει, όπως έγινε και με τις πτήσεις του εσωτερικού όταν άνοιξαν. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχει κίνηση το Ηράκλειο, ίσως όχι την ίδια με πέρυσι, αλλά θα πάει καλά. Μετά την πρώτη εβδομάδα μάλιστα, θα δούμε όλοι μαζί πώς πάει η κίνηση. Μετά τη σημερινή σύσκεψη, πιστεύω ότι όλη η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και δεν φοβάμαι ιδιαίτερα, διότι είδα ότι υπάρχει ολόκληρος σχεδιασμός και πρόγραμμα» δήλωσε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου.

Ο κ. Χαρδαλιάς πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ενώ διευκρίνισε ότι παραμένουμε όλοι σε επιφυλακή. «Ο ιός είναι εδώ και αν ατομικά ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί ως σύνολο εφαρμόσουμε τα μέτρα, το όποιο κρούσμα μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται, θα το αντιμετωπίσουμε και όλα θα πάνε καλά. Αυτή η σαιζόν είναι μια άσκηση για το αύριο. Είναι μια άσκηση για το μέλλον του τουρισμού στη χώρα, και ο καθένας μας καλείται να παίξει ένα συγκεκριμένο ρόλο και θα τον παίξουμε με υπευθυνότητα με συνέπεια με νηφαλιότητα και με ψυχραιμία» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα τουριστικών φορέων της Κρήτης για τον ορισμό ενός και μόνο ξενοδοχείου καραντίνας, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο χειρίζεται με επιμέλεια και σκληρή δουλειά το υπουργείο Τουρισμού. «Δεν υπάρχει επιχειρησιακή λογική όμως, σε όλη την Κρήτη να υπάρχει σε ένα σημείο, ένα ξενοδοχεία καραντίνας. Ως εκ τούτου, αυτή η άσκηση συνεχίζεται, η συζήτηση και η διαβούλευση νομίζω ότι ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ώρες και θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχουμε, που αφορά στα πρωτόκολλα, από τη στιγμή που θα βρεθεί κάποιο κρούσμα να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα».

Πάντως, ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε ως το επόμενο μεγάλο στοίχημα τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα όποια κρούσματα καταγραφούν, ενώ συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα από όλους. «Δεν υπάρχει κάτι που να με προβληματίζει ιδιαίτερα. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τον τρόπο, τις διαδικασίες και τα μέσα για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην εφαρμογή συγκεκριμένου πρωτοκόλλου και διαδικασίας. Αυτό θα γίνει και την Τετάρτη. Προφανώς το Ηράκλειο έχει ιδιαιτερότητες λόγω της μαζικής εισαγωγής τουριστών από την πρώτη κιόλας ημέρα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μικρές αρρυθμίες. Έχει αξία μέσα από το μηχανισμό παρακολούθησης να το διαχειριστούμε και να λύσουμε όποιο πρόβλημα προκύψει» ανέφερε.

«Παραμένουμε σε εγρήγορση», δήλωσε ο δήμαρχος

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος δήλωσε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά. Ωστόσο παραμένουμε σε εγρήγορση, όπως οφείλουμε και είμαστε έτοιμοι ως Δήμος Ηρακλείου να λάβουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφτηκε το αεροδρόμιο των Χανίων «Ιωάννης Κεφαλογιάννης», όπου συμμετείχε σε σύσκεψη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι ημερησίως θα λαμβάνονται από τους επισκέπτες που θα φτάνουν Χανιά 275 δείγματα από τους επισκέπτες που θα έρχονται στα Χανιά για να υποβληθούν σε τεστ covid 19,  βάσει ενός αλγόριθμου.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από ειδική ομάδα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων συνεπικουρούμενα από κλιμάκιο της πυροσβεστικής, αστυνομίας και στελεχών διαχείρισης του αεροδρομίου.

«Ολοκληρώσαμε εδώ στα όμορφα Χανιά την τεχνική σύσκεψη, την απαραίτητη που γίνεται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ώστε με όρους ασφάλειας και με σεβασμό στη δημόσια  υγεία να ανοίξουμε πτήσεις εξωτερικού από 1η Ιουλίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια