Ηράκλειο

Πιέσεις για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης

Θετικά νέα με αστερίσκους κατά τη συζήτηση της επερώτησης του Χ. Μαμουλάκη, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπ. Ναυτιλίας

Θετικά νέα αλλά με αστερίσκους και επιφυλάξεις ως προς το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας παραχώρησης τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στον Δήμο Ηρακλείου σηματοδότησε η χθεσινή συζήτηση σχετικής επερώτησης του Χάρη Μαμουλάκη στη Βουλή, ενώ για το θέμα ανεβαίνουν μαζί σήμερα στην Αθήνα ο δήμαρχος Ηρακλείου και η διοίκηση του ΟΛΗ.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο, ο Βασίλης Λαμπρινός θα έχει σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο δήμαρχος, συνοδευόμενος από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, θα θέσει στον υπουργό το θέμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης της χερσαίας ζώνης στον Δήμο, η οποία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.

Θυμίζουμε ότι, αν και είχε φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, η διαδικασία της παραχώρησης τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηρακλείου στον Δήμο Ηρακλείου έχει μπει στον “πάγο” τους τελευταίους μήνες μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν τα υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού και Μεταφορών, αλλά και τις αντιρρήσεις, ιδίως, που εξέφρασε το υπουργείο Οικονομικών.

Βλέποντας τις διαδικασίες να έχουν “παγώσει” εδώ και καιρό, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης ανέλαβε δράση, φέρνοντας επανειλημμένως το θέμα στη Βουλή.

Χθες συζητήθηκε νέα επερώτηση του βουλευτή, με τις απαντήσεις, όπως ο ίδιος σημειώνει, να αφήνουν μια θετική χροιά αλλά να συνοδεύονται την ίδια ώρα και από... αστερίσκους!

“Φως” αλλά και προβληματισμοί

Αναλυτικότερα, συζητήθηκε στη Βουλή χθες το μεσημέρι η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη προς τον υπουργό Οικονομικών, με θέμα την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμένα του Ηρακλείου προς τον Δήμο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον Χάρη Μαμουλάκη, κατά τη διαδικασία της συζήτησης, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεζυρόπουλος δήλωσε - για πρώτη φορά - ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για να συνεχίσει η διαδικασία που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και να αποδοθεί τμήμα της χερσαίας ζώνης στους πολίτες του Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, όμως, αναφέρθηκε και στο πλήθος των υπουργείων και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία, αποφεύγοντας να δεσμευτεί με χρονοδιαγράμματα.

«Οι πιέσεις φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς και η κυβέρνηση δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά σε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που ξεκίνησε να υλοποιείται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από προσωπική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Φυσικά και υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά, είμαστε όμως αποφασισμένοι να μην επαναπαυτούμε και να συνεχίσουμε την προσπάθεια με κάθε πρόσφορο τρόπο, έτσι ώστε οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης να πάρουν αυτό που τους αξίζει και το λιμάνι του Ηρακλείου να περιοριστεί μέσα από τα κάγκελα».

 Οι πιέσεις του Χ. Μαμουλάκη

 Η νέα αυτή κοινοβουλευτική παρέμβαση του Χάρη Μαμουλάκη είχε ως στόχο να ξεμπλοκάρει η διαδικασία που είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε ότι τμήμα της χερσαίας ζώνης θα παραχωρούταν στους πολίτες του Ηρακλείου από τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε.

«Η τακτική της κυβέρνησης με την οποία έχει σταματήσει κάθε διαδικασία παραχώρησης της χερσαίας ζώνης στους πολίτες και τους επισκέπτες του Ηρακλείου πρέπει να αλλάξει. Το λιμάνι του Ηρακλείου πρέπει να περιοριστεί μέσα από τα κάγκελα», είχε υπογραμμίσει, κατά την κατάθεση της επερώτησής του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Προσωπικά είμαι αποφασισμένος να εντείνω ακόμα περισσότερο τις πιέσεις για να συνεχιστεί μια διαδικασία που έχει ήδη λάβει, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΗ Α.Ε. Η απαίτηση είναι καθολική, το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου δίκαιο και η ικανοποίησή του μονόδρομος».

Υπενθυμίζεται ότι με παλαιότερη ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη, με θέμα “Παραχώρηση νέας χερσαίας ζώνης λιμένα Ηρακλείου στον Δήμο Ηρακλείου”, είχε ζητηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους ως προς το εάν θα προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης του τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηρακλείου στον Δήμο Ηρακλείου, καθώς επίσης και το στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία της έγκρισης της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση τμήματος της χερσαίας ζώνης του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου.

Οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών αφορούν αποκλειστικά στη διαδικασία καθορισμού της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης λιμένα, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 21 του Ν. 2971/2001 (Α’ 285), κατόπιν της πρότασης του ΟΛΗ Α.Ε. για τροποποίηση, αποχαρακτηρισμό και επανακαθορισμό της χερσαίας ζώνης λιμένα Ηρακλείου. Η ως άνω διαδικασία είναι σημαντική με δεδομένο ότι τα όρια της χερσαίας ζώνης είναι εσφαλμένα και ως εκ τούτου θα πρέπει να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ απόφαση του ΟΛΗ Α.Ε., εγκεκριμένη από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, με τα ορθά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια