Ηράκλειο

Παρέμβαση των «Ενεργών Πολιτών» για τις απευθείας αναθέσεις

Στο Δήμο Ηρακλείου

Με αφορμή τις αποφάσεις του Δήμου για την αγορά μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η παράταξη «Ενεργοί Πολίτες» εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σας είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις 217 και 219 /2020 της οικονομικής επιτροπής ακυρώθηκαν από τη αποκεντρωμένη με την με αρ. πρωτ. 4097/29-5-2020 απόφαση της.

Οι αποφάσεις 217 και 219 οδήγησαν σε μια ουσιαστικά απ ευθείας ανάθεση ύψους 431.761,80 ευρώ για μέσα ατομικής προστασίας εργαζομένων για αποφυγή μετάδοσης του κωρονοιού η οποία έπρεπε να πραγματοποιηθεί άμεσα λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την πανδημία του sars-cov-19.

Στην απόφαση 219 /2020 καταγράφεται η αναλυτική τοποθέτηση μας που αναδεικνύει δύο ζητήματα.

Α. Ότι δε νοείται διαγωνιστική διαδικασία, έστω και με διαπραγμάτευση, η οποία δεν εξασφαλίζει τον ανταγωνισμό και την αξιολόγηση προσφορών με σύγκριση τιμών.

Β. Οι προτεινόμενες προμήθειες, θα έπρεπε να γίνονται για είδη που πραγματικά είναι απαραίτητα για την προστασία των εργαζομένων από τον κορωνοϊό.

Τα παραπάνω ερωτήματα αν και τέθηκαν, δεν απαντήθηκαν ποτέ ( θυμίζουμε ότι η συνεδρίαση της επιτροπής ήταν «δια περιφοράς» ) ενώ αξίζει να τονίσουμε ότι η απάντηση τους τέθηκε σαν προϋπόθεση ψήφου. Δυστυχώς η πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής δεν το θεώρησε απαραίτητο και προχώρησε σε απόφαση που θεωρήθηκε ομόφωνη.

Η ακύρωση από την αποκεντρωμένη διοίκηση των αποφάσεων, οι οποίες έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί γενούν διάφορα ερωτήματα τα οποία χρήζουν απαντήσεων.

Α. Μπορεί η Δημοτική Αρχή να προχωρά σε συμβασιοποίηση αν δεν έχει έγκριση της απόφασης ( προβλέπει διαφορετική διαδικασία η ΠΝΠ ;)

Β. Γιατί δεν έλαβε υπόψιν τις παρατηρήσεις των μελών της οικονομικής επιτροπής, που ανήκουν στην αντιπολίτευση, που επεσήμαναν σημεία τα οποία αναφέρονται και στην απόφαση ακύρωσης.

Γ. Ποια διαπραγμάτευση έγινε όταν με την 217/2020 ( 18-3-2020 ) απόφαση ΟΕ αποφασίζεται διαγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, ύψους 431.761,80 και με την 219/2020 (20-3-2020) κατοχυρώνετε την προμήθεια με ΜΗΔΕΝ ( 0 ) ΕΚΠΤΩΣΗ, χωρίς καν να εξασφαλίσετε την ύπαρξη των ειδών και την έγκαιρη παράδοση τους. Στην τελευταία μάλιστα οικονομική επιτροπή ( 2 - 6 -2020 θέμα 29) αποφασίσατε να δώσετε και παράταση στην ανάδοχο, αν και η ακύρωση είχε αναρτηθεί μια μέρα πριν (1-6-2020).

Επειδή το θέμα είναι επείγον και αναδεικνύει πολλά ζητήματα πολιτικής και διοίκησης παρακαλούμε να έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η δημοτική ομάδα των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΗΛΙΑΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΔΟΚΙΑΝΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΣΑΤΣΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια