Ηράκλειο

11o ΓΕΛ Ηρακλείου: Έντονη διαμαρτυρία για τις κάμερες στα σχολεία

«Η υπουργική απόφαση είναι αντιπαιδαγωγική, αντιδημοκρατική και παραβιάζει τη βασική αρχή της προστασίας προσωπικών δεδομένων»

Με την με αρ. 57223/ Υ1/2020 ( ΦΕΚ 1859/Β/15-05-2020) Απόφαση της Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας θεσπίστηκε η ψηφιακή αναμετάδοση των μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες στην οποία αναφέρεται ότι:

«1.Όλως εξαιρετικά και μέχρι τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους 2019-2020, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δύνανται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (δηλαδή απευθείας μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό με τη χρήση κατάλληλων μέσων τεχνολογίας)».

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου ΓΕΛ διαφωνεί πλήρως με την εφαρμογή της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης καθώς θεωρεί πως είναι αντιπαιδαγωγική, αντιδημοκρατική και παραβιάζει τη βασική αρχή της προστασίας προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των καθηγητών. Συγκεκριμένα:

  1. Με τη χρήση της κάμερας στη σχολική τάξη παραβιάζονται θεμελιώδεις δημοκρατικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία της έκφρασης των μαθητών και του διδάσκοντα καθώς και η ελεύθερη διαμόρφωση του παιδαγωγικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο εξελίσσεται η μαθησιακή διαδικασία.
  2. Η χρήση της κάμερας παραβιάζει κατάφωρα τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των καθηγητών, καθώς είναι πιθανή η διαρροή ψηφιακών δεδομένων και υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο, που σχετίζονται με τη συμπεριφορά, τις απόψεις, τις προσωπικές αντιλήψεις μαθητών και καθηγητών, με πολλαπλές αρνητικές ψυχολογικές και σωματικές ενδεχομένως συνέπειες (παράνομη επεξεργασία και κακόβουλη χρήση προσωπικών δεδομένων, πιθανός εκφοβισμός και διασυρμός συμμετεχόντων).
  3. Με τη χρήση ψηφιακών μέσων αναμετάδοσης του μαθήματος θεσπίζεται η πρακτική της επιτήρησης και του ελέγχου, που με τη λογική «του μεγάλου αδερφού», μπορεί να ελέγχει, να καταγράφει και εντέλει να χειραγωγεί τη σκέψη και την ελεύθερη έκφραση των μαθητών και των καθηγητών. Είμαστε αντίθετοι στην καθιέρωση τέτοιων μεθόδων εκπαίδευσης που υπονομεύουν την ελευθερία στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των εφήβων και εθίζουν στις λογικές του ελέγχου και της χειραγώγησης στην κοινωνική και εργασιακή ζωή. Η επιτήρηση και η καταγραφή προσωπικών δεδομένων και αντιλήψεων είναι μια παράνομη πρακτική που δεν επιτρέπεται να εισάγεται στην εκπαιδευτική διαδικασία με πρόσχημα την πανδημία.
  4. Η επίκληση των μαθησιακών αναγκών των μαθητών που παραμένουν στο σπίτι είναι κατανοητή, αλλά υπάρχουν ποικίλες δυνατότητες αξιοποίησης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, της ασύγχρονης εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Επίσης, μπορεί να αξιοποιηθεί η ήδη θεσμοθετημένη «κατ΄οίκον» διδασκαλία, εξ αποστάσεως, με υπερωριακή απασχόληση των διδασκόντων και τη νόμιμη αμοιβή για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Ως υπεύθυνοι γονείς δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να εγκατασταθούν κάμερες στις σχολικές τάξεις του 11ου ΓΕΛ σε εφαρμογή της ανωτέρω υπουργικής απόφασης και θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μαθητών και των καθηγητών.

Η γνώση είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα όλων των μαθητών, αλλά η ατομική ελευθερία και αξιοπρέπεια είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύονται από το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και δεν επιτρέπεται να παραβιάζονται κατά κανένα τρόπο σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία. Επίσης, η δημοκρατία είναι το ύψιστο αγαθό για τους πολίτες, το οποίο δε θα επιτρέψουμε να υπονομεύεται από καμία «δήθεν παιδαγωγική» πρακτική, όπως η ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων αποφάσισε η παρούσα ανακοίνωση να αποσταλεί στο Δ/ντή του 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου, στο Σύλλογο Διδασκόντων του 11ου ΓΕΛ, στο Δεκαπενταμελές Συμβούλιο των Μαθητών του 11ου ΓΕΛ, στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, στη Δ/νση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης, στην Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ηρακλείου, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο και τα μέσα ενημέρωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια