Ηράκλειο

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ζητούν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων

“Χείρα βοηθείας” λόγω κορωνοϊού ζητά από τον Δήμο Ηρακλείου η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει και τα τουριστικά καταλύματα.

Η Ομοσπονδία, απευθυνόμενη στη δημοτική Αρχή και στον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, ζητά οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων να απαλλαγούν προσωρινά, δηλαδή για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας και η αναστολή λειτουργίας, από τα δημοτικά τέλη. Και συγκεκριμένα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού και τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων...

Να "σκύψει" πάνω από τις επιχειρήσεις που έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των έκτακτων μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ καλεί τον Δήμο Ηρακλείου η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης "Κνωσός".

Η Ομοσπονδία, απευθυνόμενη στη δημοτική Αρχή και στον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, ζητά οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων να απαλλαγούν προσωρινά, δηλαδή για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας και η αναστολή λειτουργίας, από τα δημοτικά τέλη. Και συγκεκριμένα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού και τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.

Πέρα από την έκτακτη "χείρα βοηθείας" λόγω της οικονομικής ζημιάς από τον κορωνοϊό, η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης "Κνωσός" επαναφέρει στο τραπέζι ένα πάγιο αίτημα του τοπικού κλάδου για εποχική επιβάρυνση με δημοτικά τέλη. Ζητά ουσιαστικά από τον Δήμο να χρεώνει στα τουριστικά καταλύματα δημοτικά τέλη μόνο για τους μήνες που λειτουργούν και έχουν έσοδα, και στον αντίποδα να απαλλάσσονται από τα τέλη για τους μήνες εκείνους, κατά βάση κατά τη χειμερινή περίοδο, που παραμένουν κλειστά.

Μάλιστα, στη σχετική επιχειρηματολογία, η Ομοσπονδία στέκεται στο βαρύ οικονομικό τίμημα που έχει δεχτεί ο κλάδος από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση και την υπέρμετρη φορολόγηση...

Η ανακοίνωση-επιστολή

«Τη δυνατότητα να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό δίνει στα Δημοτικά Συμβούλια άρθρο της (Παρασκευή 20 Μαρτίου) Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης. Η απαλλαγή αφορά τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού. Θα διαρκέσει όσο διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού. Τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης των επιχειρήσεων, που τους έχει επιβληθεί αναστολή λειτουργίας από την κεντρική κυβέρνηση, προτείνει η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης "Κνωσός" να αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, από πάσης φύσεως δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους. Συγκεκριμένα, ζητούμε την τροποποίηση των σχετικών κανονισμών του Δήμου, έτσι ώστε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, να μην υπάρχει επιβάρυνση των επιχειρηματιών που αποδεδειγμένα πλήττονται από τέλη που επιβάλλει και εισπράττει ο Δήμος.

Σε αυτές τις δύσκολες μέρες, όλοι μας και πρωτίστως ο Δήμος, που επιτελεί από τη φύση του κοινωνικό έργο, πρέπει να λαμβάνει δραστικά μέτρα τόνωσης της τοπικής οικονομίας, συμβάλλοντας στον περιορισμό του αρνητικού αντίκτυπου από την ύπαρξη του κορωνοϊού», αναφέρει η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης "Κνωσός" και συνεχίζει: «Ακόμα θα θέλαμε, κύριε δήμαρχε, να εξετάσετε την εκδοχή του πάγιου αιτήματος των επιχειρήσεων του κλάδου μας να επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη και φόρους μόνο για τη χρονική περίοδο της εποχικής λειτουργίας των, και να απαλλάσσονται από τα εν λόγω τέλη και φόρους τη χειμερινή περίοδο, οπότε παραδοσιακά βρίσκονται σε αδράνεια. Η χρονική περίοδος λειτουργίας θα μπορεί να αποδεικνύεται από τις περιοδικές καταστάσεις του ΦΠΑ, αλλά και από το Βιβλίο Κίνησης Πελατών.

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε, το παραπάνω αίτημα των επιχειρήσεων του κλάδου μας γίνεται βάσει του άρθρου 5 του Νόμου 429/1976 και την 71251/78/19-12-07 εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, που λέει ότι στην περίπτωση των ξενοδοχείων που λειτουργούν εποχικά τα οφειλόμενα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού υπολογίζονται επί τη βάσει του πραγματικού χρόνου λειτουργίας των.

Η Ομοσπονδία μας θέλει να σας παρακαλέσει να εξετάσετε με θετική διάθεση το παραπάνω αίτημα, έχοντας στο μυαλό σας ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου μας προέρχονται από μια μακροχρόνια οικονομική κρίση προσφέροντας τα μέγιστα στην ανάταξη της οικονομίας της πατρίδας μας, μέσα από μια άνευ προηγουμένου υπερφορολόγηση.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι τώρα είναι η ώρα η Πολιτεία, και κατ' επέκταση οι τοπικοί Δήμοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις μας που πλήττονται τόσο πολύ στην παρούσα χρονική περίοδο, παίρνοντας μέτρα που θα μας ανακουφίσουν οικονομικά. Νομίζουμε ότι το δικαιούμαστε».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια