Από τον γάμο… στα κρατητήρια: Διαπραγμάτευση για τις μπαλωθιές

Κρήτη
Από τον γάμο… στα κρατητήρια: Διαπραγμάτευση για τις μπαλωθιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πόρτα του εισαγγελέα, κάνοντας χρήση του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περνά σήμερα ο 32χρονος που είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο στη Χερσόνησο

Ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα Δευτέρα ο 32χρονος Κρητικός, ο οποίος πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχε συλληφθεί καθώς φέρεται να έριξε μπαλοθιές με καλάσνικοφ και υποπολυβόλο σε γάμο.

Μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Ηρακλείου και την απόφαση περί προσωρινής του κράτησης, ο 32χρονος επέλεξε να κάνει χρήση του άρθρου 303 του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υποβάλλοντας αίτημα έναρξης της διαδικασίας ποινικής διαπραγμάτευσης στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης.

Πρόκειται για μια νέα δυνατότητα που δίνει - από πέρυσι - ο νομοθέτης στους κατηγορούμενους. Με τη διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης, ο κατηγορούμενος διεκδικεί ουσιαστικά το δικαίωμα να έχει καλύτερη ποινική μεταχείριση.

Η επίμαχη δικογραφία διαβιβάστηκε, όπως ορίζει ο νόμος, στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης. Ο εισαγγελέας έκανε δεκτό το αίτημα που κατέθεσε η πλευρά του 32χρονου και ο τελευταίος κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα σήμερα Δευτέρα.

Όπως ορίζει το άρθρο 303 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Νόμος 4620/2019), εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του εισαγγελέα και του κατηγορουμένου, η ποινική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Σε περίπτωση, ωστόσο, που ο κατηγορούμενος συμφωνήσει με τον εισαγγελέα την επιβλητέα ποινή, ο νόμος προβλέπει τη σύνταξη πρακτικού διαπραγμάτευσης: Σ’ αυτό περιέχεται η ομολογία του κατηγορούμενου για την πράξη για την οποία κατηγορείται, τη συμφωνηθείσα ποινή, καθώς και τον τρόπο έκτισής της.

Σύμφωνα με το άρθρο 303, αν το πρακτικό διαπραγμάτευσης συνταχθεί μετά την απολογία του κατηγορουμένου (όπως συνέβη στην περίπτωση του 32χρονου που “έριξε” μπαλοθιές με καλάσνικοφ και υποπολυβόλο), ο εισαγγελέας «μπορεί με διάταξή του να άρει ή να αντικαταστήσει τα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού που τυχόν έχουν επιβληθεί στον κατηγορούμενο».

Εξάλλου, ο νόμος προβλέπει ότι μέσα σε διάστημα πέντε ημερών από τη σύνταξη του πρακτικού διαπραγμάτευσης, η υπόθεση εισάγεται στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων. Σύμφωνα πάντα με τον εν λόγω νόμο, «το δικαστήριο σε δημόσια συνεδρίαση κηρύσσει ένοχο τον κατηγορούμενο βάσει του πρακτικού διαπραγμάτευσης και των στοιχείων της δικογραφίας, και επιβάλλει σε αυτόν, εφαρμόζοντας τα κριτήρια του άρθρου 79 του Π.Κ. ποινή, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τη συμφωνηθείσα μεταξύ εισαγγελέα και κατηγορουμένου. Το δικαστήριο εξετάζει αυτεπαγγέλτως, χωρίς να δεσμεύεται από το πρακτικό διαπραγμάτευσης, τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 368 περ. β’ και γ’ και δικαιούται να μεταβάλλει τον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης μόνο προς όφελος του κατηγορουμένου».

Το χρονικό: Από τον γάμο... στα κρατητήρια

Ο 32χρονος άνδρας συνελήφθη το απόγευμα της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου σε περιοχή του δήμου Χερσονήσου, από στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το ΤΑΕ Ηρακλείου.

«Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης ερρίφθησαν άσκοποι πυροβολισμοί. Από αστυνομικούς των ανωτέρω υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 32χρονος κατά τον χρόνο που είχε προβεί στη ρίψη άσκοπων πυροβολισμών. Άμεσα ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Αστυνομία.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, στον έλεγχο που έγινε στον 32χρονο και στο επιβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε, η ΕΛ.ΑΣ. βρήκε ένα πολεμικό τουφέκι καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο, τρεις γεμιστήρες πολεμικών τυφεκίων, 83 κάλυκες, φυσίγγια και μεταλλικά ελάσματα. Όλα τα εν λόγω ευρήματα κατασχέθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. και ο 32χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από την Αστυνομία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News