Κόλπος Δερματά: «Μπάχαλο» στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ηράκλειο
Κόλπος Δερματά: «Μπάχαλο» στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πήρε πίσω την εισήγησή της για τη διάλυση της εργολαβίας η δημοτική Αρχή  

Απίστευτα πράγματα εκτυλίχθηκαν χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου με φόντο το πολυσυζητημένο έργο στον όρμο του Δερματά... Ακούσαμε την πλευρά της δημοτικής Αρχής, διά στόματος του δημάρχου, να επισημαίνει διαδοχικά πως ανάδοχος έχει τεκμηριώσει αίτημα διάλυσης της εργολαβίας, πως η εισήγηση της Τεχνικής και Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου είναι υπέρ της διάλυσης της εργολαβίας και, τελικά, μετά από μια θυελλώδη συζήτηση, να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι αν αλλάξει γνώμη ο ανάδοχος μπορεί κι αύριο να συνεχίσει τις εργασίες που έχουν σταματήσει εδώ και μήνες!

Την ίδια ώρα που ο δήμαρχος υποστήριζε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και είναι στην ευχέρεια του εργολάβου να συνεχίσει, ο ίδιος ο ανάδοχος απηύθυνε έκκληση στο σώμα να τον αποδεσμεύσει «από την ομηρία» που έχει βιώσει με ένα έργο μπλοκαρισμένο τόσο καιρό!

Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν πίστευαν στα αφτιά τους στο άκουσμα της αναφοράς αυτής του Βασίλη Λαμπρινού, με τον Γιάννη Κουράκη να λέει χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον δήμαρχο: «Εάν ο εργολάβος έχει τις άδειες, όπως λέτε, να συνεχίσει το έργο. Γιατί θα πάρει 100.000 ευρώ και το έργο δε θα γίνει...».

Το επιμύθιο ήταν τελικά ότι η δημοτική Αρχή πήρε πίσω την εισήγησή της για τη διάλυση της εργολαβίας, εισήγηση την οποία η ίδια σκιαγράφησε ως μονόδρομο, και άφησε ανοιχτό το τι θα αποφασιστεί, με τον χρόνο πάντως να μετρά αντίστροφα, αφού σε μερικές ημέρες συμπληρώνεται το δίμηνο από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος εκ μέρους του εργολάβου και μπορεί αυτοδίκαια να θεωρηθεί διαλυμένη πλέον η εργολαβία!

Ο δήμαρχος παρέπεμψε μάλιστα για τις εξελίξεις στη σημερινή σύσκεψη της διαπαραταξιακής επιτροπής. Σύσκεψη, σημειωτέον, από την οποία, πέραν της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, θα απουσιάσει πλέον και η παράταξη των “Ενεργών Πολιτών”, η οποία δήλωσε ότι αποχωρεί από τη διαπαραταξιακή ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στις χθεσινές πολιτικές απρέπειες εκ μέρους συγκεκριμένων μελών της δημοτικής Αρχής, όπως του αντιδημάρχου Καθαριότητας Κώστα Βαρδαβά και του προέδρου της ΔΕΥΑΗ Γιώργου Βουρεξάκη! Η Μαρία Καλουδιώτη κατήγγειλε, μάλιστα, ότι «ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας είπε - και ακούστηκε διά μικροφώνου - ότι εμείς, οι των “Ενεργών Πολιτών”, υποβολιμαία πάμε στην Αποκεντρωμένη και υποσκάπτουμε το έργο της Αποκεντρωμένης».

Στα απίστευτα πράγματα που ακούστηκαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε σχέση με το βαλτωμένο έργο στο Δερματά, ήταν η δημόσια παραδοχή του εργολάβου κ. Σμπώκου ότι έκανε εθελούσια κάποιες «θυσίες» ώστε η διεκδικούμενη αποζημίωσή του να μην υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, περίπτωση κατά την οποία εμπλεκόμενα με την υπόθεση πρόσωπα θα κινδύνευαν να βρεθούν αντιμέτωπα με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα!

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Βασίλης Λαμπρινός προχώρησε σε μια αναδρομή της υπόθεσης, για να εκφράσει τη θέση πως η πλευρά του Δήμου θεωρεί ότι έχει πράξει σωστά, πως η υπηρεσία έχει λειτουργήσει όπως έπρεπε και πως ναι μεν αυτή τη στιγμή η υπόθεση έφτασε στην οδυνηρή - όπως τη χαρακτήρισε - εξέλιξη με τη διάλυση της εργολαβίας, ωστόσο πρόθεση της δημοτικής Αρχής είναι το έργο να συνεχιστεί στο μέλλον.

Εμπλοκή

Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων είπαν πως τον τελευταίο καιρό, μετά την πολύμηνη εμπλοκή με την Αποκεντρωμένη, ο δρόμος για την επανέναρξη των εργασιών άνοιξε αλλά η εξέλιξη συνέπεσε με τη συγκυρία της κατάθεσης του αιτήματος για τη διάλυση της εργολαβίας εκ μέρους του αναδόχου, ο οποίος ζητά και αποζημίωση για την τσάπα που παραμένει κατασχεμένη από το Λιμεναρχείο από τον Ιούλιο! Δήμαρχος και αντιδήμαρχος, προσπαθώντας να πείσουν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν δώσει τις ευλογίες τους να ξαναρχίσει το έργο και πως η επανέναρξη “κολλά” μόνο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επικαλέστηκαν έγγραφο του Λιμεναρχείου Ηρακλείου. Μόνο που, πέρα από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, άμεση ήταν η απάντηση- “άδειασμα” από τον ίδιο τον εργολάβο, που είπε ότι στο εν λόγω έγγραφο το Λιμεναρχείο απλώς δεν εκφράζει αντίρρηση για την επανέναρξη των εργασιών, με τον όρο όμως ότι θα τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις, ως γνωστόν, που κατά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξακολουθούν να μη συντρέχουν για το έργο.

«Το έγγραφο του Λιμεναρχείου λέει “δεν έχουμε αντίρρηση να συνεχιστεί το έργο εφόσον τηρεί την κείμενη νομοθεσία”. Είμαι σε κατάσταση υπόπτου. Και εσείς είστε, κύριε αντιδήμαρχε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σμπώκος, ο οποίος σημείωσε: «Να με ελευθερώσετε από την “ομηρία” μου, φτάνει η ζημιά η οικονομική που έχω υποστεί. Θέλω να αποκαταστήσω. Εν τη ρύμη του λόγου ο αντιδήμαρχος είπε ότι ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ανάδοχος. Λοιπόν, να αποκαταστήσουμε εδώ τα πράγματα. Έκανα προσπάθειες φιλότιμες να διασωθεί το έργο. Το έργο, όμως, έμπλεξε στην αντιπαράθεση Δήμου και Αποκεντρωμένης. Έχουν ευθύνες κάποιοι. Θα πει η Εισαγγελία ποιοι. Εγώ ζητώ γρήγορα την απεμπλοκή μου. Την επιστροφή της εγγυητικής μου. Θέλω να αποδεσμευτώ από αυτή την “ομηρία”. Και να πω και κάτι... Έκανα σκόπιμα πράγματα, θυσίες, για να κρατηθεί το ποσό κάτω των 100.000 ευρώ και να μη θεωρηθεί κακούργημα. Αυτά προς αποκατάσταση. Σε λίγες μέρες, αυτοδίκαια πάντως, θα υπάρχει διάλυση της εργολαβίας».

«Παταγώδης αποτυχία»

Για παταγώδη αποτυχία της δημοτικής Αρχής στα διαφημιζόμενα από την ίδια ως εμβληματικά έργα έκανε λόγο ο Ηλίας Λυγερός: «Η διαχείριση του έργου στον Δερματά, για να το θέσω όσο πιο “γλυκά” μπορώ, ήταν μη παραγωγική. Είναι αδιανόητο να έχουμε ελλιπή ενημέρωση. Σημαντικά έγγραφα δε φτάνουν ποτέ σε εμάς. Μηδέν σεβασμός. Όλα έγιναν στον βωμό της επικοινωνίας, και στον Δερματά και στην ανάπλαση της Δικαιοσύνης! Δύο στα δύο τα εμβληματικά έργα σας, και αποτύχατε! Το έργο είναι δύσκολο, όχι τεχνικά - όπως προκύπτει - αλλά νομικά. Εύχομαι ο ανάδοχος να μη ζητήσει επιπλέον αποζημίωση, γιατί ο Δήμος θα πληρώσει χωρίς να γίνει το έργο», σημείωσε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”, που τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, προτού λάβει αποφάσεις, θα πρέπει να ακούσει τις θέσεις και της άλλης πλευράς, δηλαδή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έχει σταματήσει από την περσινή άνοιξη το έργο.

Υπέρ της παραπομπής του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση, αφότου γίνουν συζητήσεις με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τάχθηκε και η Ευαγγελία Σχοιναράκη.

Να ανοίξει δίαυλος με την Αποκεντρωμένη ζήτησε ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, που είπε ότι «έχουν γίνει λάθη» και πως «το έργο για να προχωρήσει δε θέλει αντιπαράθεση αλλά συνεννόηση και χαμηλούς τόνους».

«Όπως αποδεικνύεται ξανά και στην περίπτωση του Δερματά “ο βασιλιάς είναι γυμνός”. Να δεσμευτεί η δημοτική Αρχή ότι οι δημότες δε θα επιβαρυνθούν από την οικονομική ζημιά και τις καθυστερήσεις», τόνισε ο Δημήτρης Βρύσαλης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

«Με μια θολούρα επιχειρήσατε να “κολλήσετε” δύο έργα σε ένα. Ο θεσμός του δημάρχου δεν πρέπει να εγκλωβίζεται με λάθος επιλογές στελεχών και αντιδημάρχων. Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν για να πάει παρακάτω το έργο. Διαφωνώ, προσωπικά, με την ιδέα της πλαζ. Αλλά αφού το θελήσατε έπρεπε να πορευτείτε με τις νόμιμες διαδικασίες», υπογράμμισε ο Πέτρος Ινιωτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News