Ηράκλειο

Επιστολή - «κόλαφος» κατά του Δήμου από τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή

«Βέλη» κατά της δημοτικής Αρχής και αγωνία για το μέλλον τους

Μπορεί να καλύπτουν τις ίδιες πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως και οι μόνιμοι εργαζόμενοι του Δήμου Ηρακλείου, όμως στον αγώνα τους να κρατήσουν τις δουλειές τους και να μονιμοποιηθούν βρίσκουν τη δημοτική Αρχή του Ηρακλείου απέναντί τους ακόμη και στην αίθουσα των Δικαστηρίων, όπως καταγγέλλει εκ μέρους των εργαζομένων η διοίκηση της Κίνησης Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Ηρακλείου. Μάλιστα, η ανακοίνωσή της αποτελεί “κόλαφο” ιδιαίτερα για τον ίδιο τον δήμαρχο Βασίλη Λαπρινό, καθώς εμπεριέχει αποσπάσματα προσωπικών δηλώσεων και δεσμεύσεων στη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας!

«Στις 23/09, το Δημοτικό Συμβούλιο, έπειτα από παρέμβασή μας, ψήφισε ομόφωνα πως καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και μας βεβαίωσε ότι ο Δήμος θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να παραμείνουμε στις θέσεις μας.

Από τη θεωρία όμως μέχρι την πράξη τα πράγματα απέχουν. Ενώ υπάρχει το συγκεκριμένο υπογεγραμμένο έγγραφο, το οποίο ψηφίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου και των αντιδημάρχων, στην εκδίκαση της υπόθεσης για την παραμονή μας στις εργασιακές μας θέσεις που έγινε στις 23/10, αλλά και στις επόμενες υποθέσεις (14/11, 16/12) εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας που ακολούθησαν, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως όταν η δημοτική Αρχή αναίρεσε την απόφασή της, στρεφόμενη εναντίον μας με την αιτιολογία πως δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία του Δήμου. Ο ισχυρισμός αυτός βέβαια δεν ευσταθεί και έρχεται σε αντίθεση με την προεκλογική εκστρατεία της παράταξης του κ. Λαμπρινού, η οποία στηρίχτηκε στο πόσο εύπορος Δήμος είναι ο Δήμος Ηρακλείου, καθώς και με τους ισολογισμούς του Δήμου που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για έναν από τους πιο εύρωστους Δήμους της χώρας».

Και παρακάτω, η καταγγελία αναφέρεται προσωπικά στον Βασίλη Λαμπρινό: «Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ηρακλείου είχε αναφέρει στην προεκλογική του ομιλία στο κινηματοθέατρο “Αστόρια” ότι:

[“...Ας το πάρουν απόφαση όλοι: όσο είμαστε εμείς στον Δήμο Ηρακλείου, θα κυβερνά η αλήθεια και το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο. Ουδείς άλλος!”].

[“...Και όχι, όσο κι αν θέλουν να σας πείσουν για το αντίθετο, δεν είμαστε όλοι ίδιοι: ούτε εγώ προσωπικά, ούτε η παράταξη της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, θα θυσιάσουμε ποτέ τις αρχές και τις αξίες μας στον βωμό του πρόσκαιρου πολιτικού κέρδους...”].

[“...Νοικοκυρέψαμε τη δημοτική περιουσία. Εντοπίσαμε και καταγράψαμε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 200 ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου, παντελώς άγνωστα σε όλους μέχρι τώρα...”].

[“...Η Ελλάδα και το Ηράκλειο έχουν υποφέρει στο παρελθόν από αλαζονικές συμπεριφορές. Από ανθρώπους που βάζουν το “εγώ”, πάνω από το “εμείς”...”].

[“...Σταθήκαμε δίπλα στους αδύναμους, σε όλους όσοι σε σκληρές εποχές χρειάστηκαν τη στήριξη του Δήμου...”].

Παρά λοιπόν τις υποσχέσεις, έγγραφες ή μη της δημοτικής Αρχής, στη διαδικασία της πρώτης προσωρινής διαταγής (23/10), οι συνάδελφοί μας στην αίθουσα του δικαστηρίου ήρθαν αντιμέτωποι με εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής που ζήτησαν την απομάκρυνσή μας από τις εργασιακές μας θέσεις. Προφανώς αδιαφορούν για την εξυπηρέτηση των δημοτών, αφού η παραμονή στις θέσεις μας κρίνεται άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, καθώς και για το ότι όλοι εμείς δε θα έχουμε δουλειά και θα οδηγηθούμε και πάλι στην ανεργία, με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι περισσότεροι εργαζόμενοι. Δεν τους ενδιαφέρει πως, ενώ έχουμε τα αντίστοιχα τυπικά προσόντα και παρέχουμε την ίδια ποιότητα υπηρεσιών με τους υπόλοιπους συναδέλφους-εργαζομένους του Δήμου Ηρακλείου, καλύπτοντας τις ίδιες πάγιες και διαρκείς ανάγκες με πλήρες ωράριο εργασίας, αμειβόμαστε με τον κατώτατο μισθό των 547 ευρώ και χαρακτηριζόμαστε προκλητικά ως “ωφελούμενοι”. Δεν τους ενδιαφέρει κάτω από ποιες εργασιακές συνθήκες δουλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου και παίζουν με την αγωνία ανθρώπων που παλεύουν για την επιβίωσή τους. Δεν τους ενδιαφέρει καν που οι περισσότεροι από εμάς δε θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας».

«Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ»

«Ψεύτικο αλληλέγγυο πρόσωπο»

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι τους ενδιαφέρει μονάχα το να παρουσιάζουν ένα ψεύτικο αλληλέγγυο πρόσωπο προς τους δημότες και τους εργαζόμενους. Τους είναι μάλλον ευκολότερο και πιο επικερδές να αντικαθιστούν τις κενές θέσεις εργασίας μέσω εργολάβων και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, αντί να δημιουργήσουν θέσεις μόνιμου προσωπικού. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η δημοτική Αρχή, διαστρεβλώνοντας και ευτελίζοντας την αξία του εθελοντισμού, προσπαθεί να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών της με εθελοντές (άμισθοι εργαζόμενοι), οι οποίοι δεν κοστίζουν τίποτα στον Δήμο.

Το “κερασάκι στην τούρτα” της υποκρισίας είναι η συνέντευξη της κ. Μαρίας Καναβάκη, αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, η οποία ενώ δηλώνει πως ο Δήμος χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, παρ’ όλα αυτά δέχεται τα κοινωφελή προγράμματα, τα οποία στην ουσία ανακυκλώνουν την ανεργία, είναι προγράμματα υπερεκμετάλλευσης που έχουν ως στόχο την κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό με ελάχιστα δικαιώματα, καταπατώντας το Σύνταγμα και το εργατικό δίκαιο που προβλέπει ίση αμοιβή για ίση εργασία και εξακολουθεί να μας αποκαλεί “ωφελούμενους” και όχι εργαζόμενους. Η δημοτική Αρχή ουδέποτε έχει καταδικάσει το άρθρο 103 του Συντάγματος, ουδέποτε έχει διεκδικήσει και παρουσιαστεί στις στάσεις εργασίας και τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις μας.

Αυτή τη στιγμή, ενώ έχουμε δικαιωθεί βάσει διαταγών προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων και συνεχίζουμε να δουλεύουμε κανονικά, ο Δήμος Ηρακλείου καθυστερεί τα δεδουλευμένα μας και είμαστε απλήρωτοι.

Ο Δήμος έρχεται απέναντι σε εργαζόμενους που μέχρι σήμερα δεν του κόστιζαν ούτε ένα ευρώ, και αυτό θέλει. Θέλει να καλύπτει τις μεγάλες και διαρκείς ελλείψεις του Δήμου σε προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων, απουσίας προκηρύξεων και εσωτερικών μετακινήσεων, χωρίς να πληρώνει και χωρίς να υποστηρίζει έμπρακτα τον αγώνα των εργαζομένων»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια