default-image

Δήμος Χερσονήσου: Σε ιδιώτη η καθαριότητα για 5 χρόνια

Ηράκλειο
Δήμος Χερσονήσου: Σε ιδιώτη η καθαριότητα για 5 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις και «βολές» από ΕΚΗ και συνδικαλιστές ΟΤΑ για την απόφαση

Σε ιδιωτικά χέρια η καθαριότητα του Δήμου Χερσονήσου για την προσεχή τετραετία, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε εργασιακό-συνδικαλιστικό επίπεδο. Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου αλλά και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ έσπευσαν να καυτηριάσουν σε αιχμηρούς τόνους την απόφαση, και κάνουν λόγο για πολιτική μεθόδευση με “όχημα” τη σκόπιμη αποδυνάμωση της δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Συνάμα εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Σέγκος δρομολόγησε την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο για 4 συν 1 χρόνια, τη στιγμή που, πριν από ένα ακριβώς χρόνο, ο ίδιος ως επικεφαλής τότε της μείζονος αντιπολίτευσης είχε αντιδράσει έντονα στον αντίστοιχο σχεδιασμό της προηγούμενης δημοτικής Αρχής Μαστοράκη.

Μάλιστα πέρυσι η απόφαση εκ νέου ανάθεσης σε ιδιώτη (θυμίζουμε ότι “τρέχει” σύμβαση με ισχύ μέχρι τον Μάρτιο του 2020) είχε απορριφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, κάτι που δε συνέβη τώρα, καθώς η εισήγηση της δημοτικής Αρχής πέρασε με ευρεία πλειοψηφία (19 ψήφους υπέρ και 6 κατά).

Για πολιτική μετάλλαξη της δημοτικής Αρχής κάνει λόγο σε καυστικό ύφος η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Η δημοτική Αρχή Χερσονήσου υπέστη πολιτική... μετάλλαξη. Από εκεί που ως αντιπολίτευση κατήγγειλε την εκχώρηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου στους ιδιώτες, που προωθούσε η προηγούμενη δημοτική Αρχή, έρχεται τώρα που ανέλαβε τη διοίκηση να πράξει αυτό ακριβώς. Φαίνεται πως τα συμφέροντα είναι μεγάλα και το να μην υποκύψει σε αυτά δύσκολο.

Η δημοτική Αρχή Χερσονήσου του κ. Ι. Σέγκου, λοιπόν, που σύσσωμα καταψήφιζε τις εργολαβίες των προκατόχων της, επιχειρηματολογώντας μάλιστα για το ασύμφορο του κόστους για τον Δήμο, ακολουθώντας τώρα την ίδια ακριβώς πολιτική, εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανάθεση της αποκομιδής των σύμμεικτων απορριμμάτων και του καθαρισμού των κοινοχρήστων χώρων σε ιδιώτη-εργολάβο. Σπεύδει, δε, να δεσμεύσει τον Δήμο για 4 χρόνια, επιχειρώντας να αναθέσει έργο της τάξεως των 16 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ και σημειώνει: «Επικαλούμενη το άρθρο 178 του “Αναπτυξιακού” Νόμου (Ν. 4635/2019) που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κυρίως συνεχίζοντας την απαξίωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας από προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό που είχαν επιβάλει οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, επιχειρεί την επιμήκυνση της ιδιωτικοποίησης της Υπηρεσίας Καθαριότητας για άλλα 4 χρόνια αναθέτοντάς την σε εργολάβο.

Στην κατεύθυνση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής να μην ενταχθεί στο άρθρο 24 του Νόμου 4479/2017 για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που ο πολυήμερος αγώνας των εργαζομένων στους Δήμους ανάγκασε την τότε κυβέρνηση να νομοθετήσει, κινείται και η σημερινή δημοτική Αρχή Χερσονήσου, που δεν έχει προβλέψει στον προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για το 2020 προσλήψεις για την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Γίνεται ξεκάθαρο ότι και η δημοτική Αρχή του κ. Ι. Σέγκου επιλέγει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργολάβων σε βάρος του Δήμου, των εργαζομένων και των δημοτών που θα κληθούν αργά ή γρήγορα να πληρώσουν τα κόστος της ιδιωτικοποίησης και τα κέρδη του εργολάβου».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μαστοράκης, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, ανέφερε ότι είναι υπέρ της ανάθεσης των εργασιών αποκομιδής απορριμμάτων και καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων του Δήμου σε ιδιώτη, έβαλε όμως ορισμένες προϋποθέσεις:

* Η διάρκεια της σύμβασης να είναι 4 έτη, με δικαίωμα παράτασης κατά 1 έτος αντί για 3 έτη συν 1 που εισηγήθηκε αρχικά η δημοτική Αρχή. Και αυτό, όπως τόνισε ο κ. Μαστοράκης, γιατί δεν είναι ηθικά και πολιτικά δίκαιο και σωστό να μείνει ξεκρέμαστη η επόμενη δημοτική Αρχή και να της παραδοθεί μια σύμβαση που θα έχει λήξει και δε θα υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε μήνες μια διαγωνιστική διαδικασία τέτοιου τύπου.

* Να συμπληρωθεί στη δεύτερη περίοδο η απογευματινή αποκομιδή στις Δημοτικές Ενότητες Γουβών και Μαλίων.

* Να γίνει προμήθεια συνολικά 1.500 κάδων στην τιμή των 90 ευρώ χωρίς ΦΠΑ που προβλεπόταν στην υπ’ αριθμ. ΔΠΕ 20/2018 προηγούμενη μελέτη της Υπηρεσίας, που είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2018, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση του κόστους, καθότι θεωρεί ότι είναι υποχρεωμένοι οι ανάδοχοι να το προσφέρουν αυτό επ’ ωφελεία του δημότη.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δύναμη Δημιουργίας” Μανόλης Διαμαντάκης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι θα μπορούσε να συζητήσει την υπερψήφιση του θέματος «αν το χρονικό διάστημα ήταν ένα έτος, με σκοπό να οργανωθεί η υπηρεσία του Δήμου με προσλήψεις και μέσα για να αναλάβει η ίδια την εκτέλεση των εν λόγω εργασιών». Αφού δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, ωστόσο, το καταψηφίζει.

Ο Γιώργος Παρθενιώτης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” τόνισε ότι «από τη μελέτη του ισολογισμού του αναδόχου της τρέχουσας σύμβασης προκύπτει κέρδος ενός εκατομμυρίου, το οποίο προέρχεται από το κόστος που πληρώνει ο Δήμος». Καταψήφισε λοιπόν την πρόταση και «με όλα τα μέσα διεκδικεί την ανατροπή αυτής της κατάστασης».

Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σμυρνάκης είπε ότι καταψηφίζει την πρόταση και θα ψήφιζε - όπως και ο κ. Διαμαντάκης - «μια μικρή σύμβαση ώστε ο Δήμος να οργανώσει με δικό του προσωπικό και μέσα την αποκομιδή».

Στην παρέμβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου, Κώστας Γιαλιαδάκης, ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίψει την πρόταση της δημοτικής Αρχής για τετραετή ανάθεση σε εργολάβο των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων και καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων και να πάρει απόφαση που θα κινείται στη λογική της αναβάθμισης της δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας, και επισήμανε ότι η λύση αυτή μπορεί να μην είναι η «ευκολότερη» για την όποια διοίκηση του Δήμου, οι εργαζόμενοι όμως είναι πεπεισμένοι ότι είναι η καλύτερη δυνατότητα που έχουν οι τοπικοί άρχοντες, ώστε να προσφέρουν ποιοτικές και οικονομικές υπηρεσίες προς τους πολίτες της περιοχής.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που ανέφερε ότι το εν λόγω θέμα είναι πολιτικό και η ξεκάθαρη θέση του Εργατικού Κέντρου είναι ότι ζητήματα αποκομιδής πρέπει να εντάσσονται στη διαχείριση του Δήμου. Ο ίδιος πρότεινε τη λήψη απόφασης που να δημιουργεί τις προοπτικές ώστε να επιστρέψει η διαχείριση της αποκομιδής στον Δήμο. Σε αυτή την περίπτωση, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΗ, «το κόστος των υπηρεσιών θα ήταν μικρότερο, οι συνθήκες για τους εργαζομένους καλύτερες, όπως και οι υπηρεσίες προς τους δημότες».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος επισήμανε την «πρακτική αδυναμία του Δήμου να αποκομίζει τα απορρίμματα λόγω έλλειψης προσωπικού, μέσων καθώς και παλαιότητας του υφιστάμενου εξοπλισμού, όπως αναλυτικά τεκμηριώθηκε από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου κ. Σταύρο Κασωτάκη και καταγράφεται στην τεχνική έκθεση οικονομικότητας».

Πρόσθεσε, δε, ότι «η ανάθεση της αποκομιδής σε εργολάβο δεν εμποδίζει τον Δήμο να αναπτύξει και να εφαρμόσει καινοτόμα συστήματα και δράσεις διαχείρισης των απορριμμάτων και να αναζητήσει σχετικές χρηματοδοτήσεις». Ο δήμαρχος Χερσονήσου πρότεινε προς το Σώμα να αποδεχτεί την εισήγηση του θέματος με την προσθήκη των προτάσεων του δημοτικού συμβούλου κ. Ιωάννη Μαστοράκη. Όπως και τελικά έγινε, με ευρεία πλειοψηφία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News