ΠΕΔ Κρήτης: Τα έγγραφα έφεραν την ανατροπή - Νέο πρακτικό και νέα μέλη

Ηράκλειο
ΠΕΔ Κρήτης: Τα έγγραφα έφεραν την ανατροπή - Νέο πρακτικό και νέα μέλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της εφημερίδας "Νέα Κρήτη"

Την Τρίτη, στις 2 το μεσημέρι, θα συγκληθεί το νέο Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης για την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου, γραμματέα και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η πρόσκληση “έφυγε” την Παρασκευή και βρίσκεται ήδη στα χέρια εκείνων που εκλέγονται και, όπως σας έχει πληροφορήσει η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, που απλώς παρέθεσε τα Προεδρικά Διάταγμα 75/2011 και 94/2019, η παράταξη Λαμπρινού εκλέγει λιγότερους δημάρχους και περισσότερους δημοτικούς συμβούλους στο σύνολο των 9 εδρών που έχει καταλάβει στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, λαμβάνοντας 53 ψήφους. Αν και υπήρξε πρακτικό από την Εφορευτική Επιτροπή που ανέφερε ότι η παράταξη Λαμπρινού εκλέγει 7 δημάρχους και δύο δημοτικούς συμβούλους, η “Νέα Κρήτη” παρέθεσε τον νόμο, και με την απλή εφαρμογή του για την κατανομή των εδρών του δεύτερου, δηλαδή εν προκειμένω του κ. Λαμπρινού - καθώς πρώτη ήταν η παράταξη Κουράκη με 69 ψήφους - θα έπρεπε να εκλέξει 4 δημάρχους και 5 συμβούλους.

Και ναι... Την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών, ύστερα από αίτημα του προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής, απέστειλε διευκρινίσεις, ορίζοντας ξεκάθαρα αυτό που ο νόμος λέει και ως αυτονόητο παρέθεσε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” στα δημοσιεύματά της, όταν άλλοι επιχειρούσαν δημοσιογραφικές λαθροχειρίες και αιρετοί “κουταλομετρούσαν” μήπως υφαρπάξουν την πλειοψηφία!

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «πρώτα εκλέγονται οι σύμβουλοι του συνδυασμού που έλαβε τις λιγότερες ψήφους και αν ο αριθμός των συμβούλων είναι περιττός εκλέγεται ίσος αριθμός από την κάθε κατηγορία και ένας επιπλέον από την κατηγορία των δημοτικών συμβούλων. Έτσι η παράταξη Λαμπρινού, που καταλαμβάνει 9 έδρες, εκλέγει 4 δημάρχους και 5 δημοτικούς συμβούλους. Από τους δημάρχους της παράταξης Λαμπρινού εκλέγονται, λοιπόν, οι Λαμπρινός, Στεφανάκης, Σέγκος και Σημαντηράκης και δεν εκλέγονται οι Ζερβός, Κόκκινος και Περράκης.

Επίσης, εκτός από τη Μαρία Καναβάκη και τον Θοδωρή Νίνο, εκλέγονται οι Κουκιαδάκης, Βαρδαβάς και Βάμβουκας, ενώ η κατανομή του πρώτου συνδυασμού, εν προκειμένω του Κουράκη, με 6 δημάρχους και 6 συμβούλους - σύνολο 12 έδρες - ήταν εξαρχής σωστή. Μέχρι χθες το απόγευμα επικρατούσε θολό τοπίο για το πρακτικό που είχε φτάσει στο υπουργείο, για να κυρωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, αν τελικά ήταν το αρχικό που έδινε 7 δημάρχους και 2 συμβούλους στον Λαμπρινό ή το σωστό που έδινε 4 και 5. Το μόνο σίγουρο, για το οποίο μπορώ να σας πληροφορήσω, είναι ότι έχει συνταχθεί νέο πρακτικό, το περιεχόμενο του οποίου δε γνωρίζω με σιγουριά, αλλά προφανώς είναι στην κατεύθυνση του υπουργείου, δηλαδή 4 και 5 ανά κατηγορία για τον Λαμπρινό. Γνωρίζω, όμως, με σιγουριά ότι υπάρχει νέο πρακτικό, καθώς αυτό μνημονεύεται στις δύο πρώτες γραμμές της πρόσκλησης που απέστειλε ο πλειοψηφών σύμβουλος Γιάννης Κουράκης στα υπόλοιπά νεοεκλεγέντα μέλη για τη συγκρότηση σε Σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News