Κόλπος Δερματά: «Μπλόκο» στα έργα, πριν καν ξαναρχίσουν

Ηράκλειο
Κόλπος Δερματά: «Μπλόκο» στα έργα, πριν καν ξαναρχίσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Λιμεναρχείο δεν επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών

Νέο επεισόδιο στο πολύπαθο έργο του κόλπου Δερματά, καθώς το νομικό “τέχνασμα” του Δήμου Ηρακλείου να επανεκκινήσει τις εργασίες κραδαίνοντας το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, αντί άλλης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, έπεσε στο κενό. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έβαλε “μπλόκο” στα σχέδια του Δήμου, απορρίπτοντας το αίτημα για έναρξη εργασιών στον κόλπο Δερματά με την επίκληση του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, που θεωρεί ότι έπρεπε να συνεχίζονται τα έργα με το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή χωρίς άδεια, λόγω έκτακτης ανάγκης!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Λιμεναρχείο απάντησε αρνητικά στο σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, δίνοντας μια απάντηση που αποτελεί πραγματικό “ράπισμα” για τον Δήμο Ηρακλείου, ότι δηλαδή το έργο δεν είναι αδειοδοτημένο! Μάλιστα, η πληροφορία που έχει φτάσει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” αναφέρει ότι ήδη στην Τεχνική Υπηρεσία επεξεργάζονται το επόμενο βήμα, καθώς είδαν να μην “πιάνει” το τέχνασμα να χρησιμοποιήσουν το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ) εν είδει αδειοδότησης.

Μάλιστα το Λιμεναρχείο Ηρακλείου φέρεται με τον πιο επίσημο τρόπο, με πρωτοκολλημένο έγγραφο, να κάνει σαφές στον Δήμο Ηρακλείου ότι το πόρισμα του ΣΕΔΕ δεν αποτελεί άδεια για το έργο ώστε να επιτρέψει η υπηρεσία την εγκατάσταση του εργολάβου. Πολύ περισσότερο το έγγραφο αυτό του Λιμεναρχείου κοινοποιείται και στον εισαγγελέα Ηρακλείου, που ερευνά την υπόθεση, έχοντας λάβει το πόρισμα του ΣΕΔΕ που ενοχοποιεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για παράνομη διακοπή των εργασιών. Με την απάντησή του το Λιμεναρχείο κρίνει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει τις εργασίες καθώς δεν υπάρχουν εγκεκριμένες περιβαλλοντικές άδειες, και η έκθεση του ΣΕΔΕ ελέγχει μια καταγγελία και δεν ενέχει θέση άλλου είδους εκτελεστικής απόφασης.

Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Λιμεναρχείο ακόμη δεν έχει αποδώσει στον εργολάβο τα μηχανήματα που κατέσχεσε το καλοκαίρι συλλαμβάνοντάς τον να εκτελεί εργασίες στον αιγιαλό του Δερματά, θεωρώντας ότι ούτε τότε είχε άδεια, αφού η Αποκεντρωμένη δεν είχε δώσει παράταση στην εξαίρεση των περιβαλλοντικών αδειών λόγω εκτάκτου ανάγκης! Ωστόσο το εντυπωσιακό είναι ότι ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ως έμπειρος νομικός, για κάποιο λόγο θεωρούσε ότι η έκθεση ελέγχου καταγγελίας του ΣΕΔΕ, που είχε στα χέρια του, αποτελούσε με κάποιο τρόπο άδεια επανέναρξης των εργασιών, καθώς έκρινε ότι παρανόμως είχαν διακοπεί πρωτύτερα, και συνεπώς ίσχυε το πρότερο καθεστώς.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο κ. Λαμπρινός στην προτελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε ενημερώσει το Σώμα ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν και πάλι κανονικά, και είχε προειδοποιήσει να μην υπάρξουν παρόμοιες καταστάσεις όπως με τη σύλληψη του εργολάβου και του αντιδημάρχου, θεωρώντας ότι τους συνέλαβαν επειδή τους έκαναν “καρφωτή” και όχι γιατί εκτελούσαν παράνομα εργασίες στον αιγιαλό. Περί αυτού μάλιστα είχε πει χαρακτηριστικά ότι το θέμα θα έχει “ουρά” και θα φτάσει ως το τέλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι βάζουν σκόπιμα τρικλοποδιές!

Τα τρία σημεία

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Λιμεναρχείο έλαβε από τον Δήμο Ηρακλείου αίτημα για έναρξη των εργασιών στον κόλπο Δερματά με έγγραφο των Τεχνικών Υπηρεσιών και ημερομηνία 24 Οκτωβρίου.

Το Λιμεναρχείο, τηρώντας την προθεσμία των 5 ημερών που είχε δώσει ο Δήμος Ηρακλείου ως τελεσίγραφο, απάντησε στην υπηρεσία στις 30 Οκτωβρίου. Η απάντηση, όπως προαναφέρθηκε, ήταν αρνητική, βάζοντας όμως ουσιαστικά τρία σοβαρά ζητήματα:

1) Το πόρισμα του ΣΕΔΕ δεν έχει θέση άδειας όπως διατείνεται η δημοτική Αρχή,

2) Συνεπώς η έναρξη των εργασιών θα είχε πρόβλημα νομιμότητας, δηλαδή εργασίες χωρίς άλλη άδεια είναι παράνομες και

3) Καλεί τον Δήμο Ηρακλείου να επαναλάβει το αίτημα, έχοντας όμως πρώτα αδειοδότηση στα χέρια του.

Η απάντηση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου ουσιαστικά έρχεται ως προς επίρρωση του ισχυρισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ότι το έργο δεν είναι αδειοδοτημένο ως προς τους περιβαλλοντικούς όρους. Μάλιστα, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχει ενημερώσει για τις ενέργειες αυτές του Δήμου Ηρακλείου το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τον υπουργό Περιβάλλοντος, που, όπως έχει δημοσιεύσει το neakriti.gr, δεν τους είχε κοινοποιήσει το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων το πόρισμα που προκάλεσε με τις ενέργειές του ο Δήμος Ηρακλείου.

Οι αντιφάσεις του Δήμου Ηρακλείου

Εκτός όμως από το τέχνασμα να περάσει το πόρισμα του ΣΕΔΕ ως άδεια για τα έργα στον κόλπο Δερματά, ο Δήμος Ηρακλείου επιχείρησε να “αναβαπτίσει” τις εργασίες για τη διαμόρφωση πλαζ σε «εργασίες αντιδιαβρωτικής προστασίας». Και όλα αυτά εφόσον το έργο είχε διακοπεί! Γιατί ένα χρόνο νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2018, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός είχε αναφέρει ότι είχε ολοκληρωθεί το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας και είχαν πλέον εξαλειφθεί οι κίνδυνοι έκτακτης ανάγκης.

Μάλιστα η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” προσφάτως δημοσίευσε και τα δελτία Τύπου που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου, που είναι αλληλοσυγκρουόμενα, καθώς τον Αύγουστο του 2018 ανέφερε ότι έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος και πριν από λίγο καιρό, όταν ήρθε στη δημοσιότητα το πόρισμα του ΣΕΔΕ, ο Δήμος Ηρακλείου έλεγε ότι δικαιώνεται και πως τα έργα θα πρέπει να συνεχιστούν υπό το ίδιο καθεστώς, χωρίς δηλαδή άδεια, αλλά με παράταση της εξαίρεσης των περιβαλλοντικών όρων, καθώς αφορούν στην αντιδιαβρωτική προστασία της ακτής και οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί. Όπως έχει ήδη γράψει εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο Δήμος Ηρακλείου έχει συνάψει συμβάσεις για δύο διαφορετικά έργα: δύο συμβάσεις, μία κύρια και μία συμπληρωματική, για την αντιδιαβρωτική προστασία, και μία για διαμόρφωση παραλίας με προσάμμωση. Το συνολικό κόστος με τις εκπτώσεις είναι περίπου 1 εκατ. ευρώ και έργο δεν τελείωσε ποτέ!

Πάντως, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η αρχική σύμβαση, που υπογράφτηκε το 2016, λέει ότι τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας θα τελείωναν εντός 3 μηνών ως έργα έκτακτης ανάγκης και αμέσως θα άρχιζαν οι εργασίες για την παραλία, και είναι Νοέμβριος του 2019 και ο Δήμος όχι μόνο δεν κατάφερε να τα ολοκληρώσει, αλλά εδώ και 7 μήνες έχουν διακοπεί και, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ηρακλείου, οσονούπω ο εργολάβος θα ζητήσει να αποζημιωθεί, γιατί δεν είναι δικής του υπαιτιότητας η διακοπή των εργασιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News