Σεξουαλική βία: Οι θύτες πολλαπλασιάστηκαν - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Κρήτη

Κρήτη
Σεξουαλική βία: Οι θύτες πολλαπλασιάστηκαν - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η βία στην οικογένεια καλά κρατεί στην Κρήτη», σύμφωνα με τον κ. Νίκο Σπετσίδη, συντονιστή έργων του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων (Union of Women Association)

Ένα σημαντικό συνέδριο λαμβάνει χώρα στο Ηράκλειο αυτές τις μέρες με θεματική τη σεξουαλική βία.

Το συγκεκριμένο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης Θυτών Ενδοοικογενειακής Βίας είναι ετήσιο και φέτος πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κρήτη από τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου. Τίτλος του είναι “Ας μιλήσουμε ανοικτά για τη διαχείριση θυτών σεξουαλικής βίας”.

Στο συνέδριο, που ξεκίνησε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο “Aquila Atlantis” και λήγει αύριο Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, συμμετέχουν 120 σύνεδροι από 45 χώρες. Κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του, περιελάμβανε workshops και εισηγήσεις με σκοπό να προσδιοριστεί ο θύτης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος του Συνδέσμου Μαίρη Παχιαδάκη, «ο θύτης έχει ένα ιδιαίτερο προφίλ. Αυτό ψάχνουμε, αυτό προσπαθούμε να βρούμε. Πώς μπορούμε δηλαδή εμείς να βελτιώσουμε τη ζωή ενός θύτη και να μάθουμε τα “γιατί” και τα “πώς” αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν να κάνουν εγκληματικές πράξεις».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται πολύ για αυτό το θέμα, καθώς και «οι θύτες έχουν πολλαπλασιαστεί», τόνισε η κ. Παχιαδάκη και υποστήριξε: «Πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά τους, από πού προέρχονται και ποια είναι τα βιώματά τους. Από τις δικές μας έρευνες και εμπειρίες, ο θύτης έχει ένα ιδιαίτερο προφίλ. Πρώτα όμως πρέπει να παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα και μετά από αυτό εμείς θα πιάσουμε δουλειά. Θα τον στηρίξουμε ψυχολογικά. Αν αποδεχτεί το πρόβλημά του, θα αποδεχτεί και τη βοήθεια που θα του δώσουμε, ώστε μόλις είναι έτοιμος να βγει στην κοινωνία και να ενσωματωθεί σωστά».

Την αξία του συνεδρίου υπογράμμισε η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, επισημαίνοντας πως «είναι πρωτοποριακό γιατί θα ασχοληθούμε με κάτι που έχουμε αφήσει, το πώς δηλαδή θα εκπαιδεύσουμε τους θύτες στο να συνειδητοποιήσουν μέσα από κάποιες συνεδρίες και κάποια συγκεκριμένα εργαλεία ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό». Η ίδια τόνισε ότι το πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους θύτες είναι και μέσα στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και είναι και στα προαπαιτούμενα που θα κληθούμε ως χώρα να απαντήσουμε στο άμεσο μέλλον.

Σχετικά με την “εκπαίδευση” των θυτών, η κ. Συρεγγέλα σημείωσε: «Μια συνεδρία μπορεί να κρατήσει από έξι μήνες έως έξι χρόνια! Βλέποντας μια οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Καβάλα και ασχολείται με αυτό το θέμα, διαπίστωσα ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των θυτών μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία και βγαίνει με θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία. Παντού μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Εδώ υπάρχουν οι κατάλληλες οργανώσεις που μπορούν να το προωθήσουν. Συνεπώς το θέμα των θυτών είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δούμε άμεσα».

Θύματα δύο στις 10 γυναίκες

«Η βία κατά των γυναικών είναι ένα πολύ διαδεδομένο φαινόμενο στην Ευρώπη. Δύο από τις δέκα φίλες μας έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία», υπογράμμισε η κ. Sandra Pauncz, εκτελεστική διευθύντρια για τις δράσεις κατά της βίας στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε, «είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς επεκτείνεται. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων. Πρέπει να είμαστε κοντά στα θύματα και βέβαια το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν με τον θύτη. Πρέπει να δουλέψουμε με άνδρες που έχουν το πρόβλημα. Και, ναι, πιστεύω ότι η κοινωνία μπορεί να αλλάξει στάση απέναντι στο θέμα αυτό».

Μεταξύ των εισηγητών ήταν και ο Rus Funk, ο οποίος πραγματοποίησε μια ομιλία που σχετιζόταν με το πώς στην Αμερική προσεγγίζεται ο θύτης. Συγκεκριμένα επικεντρώθηκε στην ομιλία του στο πώς ένας άνθρωπος φτάνει στο σημείο να γίνει θύτης ενδοοικογενειακής βίας και πώς η ένοχη σιωπή από τον κοινωνικό περίγυρο βοηθάει στο να διατηρήσει αυτήν τη συμπεριφορά.

Το συνέδριο, το οποίο ενδείκνυται για προβληματισμό, είναι σημαντικό από κάθε άποψη και πρέπει να το παρακολουθήσει ο κάθε δημότης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Νίκος Σπετσίδης, συντονιστής έργων του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων (Union of Women Association), «πρώτη φορά στην Κρήτη και στην Ελλάδα συζητάμε για το φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας σε θεσμικό επίπεδο. Η χώρα μας στο πλαίσιο της Σύμβασης Κωνσταντινούπολης είναι υποχρεωμένη να αναπτύξει πολιτικές για τη διαχείριση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας. Και είμαστε οι πρώτοι που τολμάμε να συζητήσουμε το θέμα ανοικτά».

«ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ»

Πολλά τα περιστατικά και στην Κρήτη

«Η βία στην οικογένεια καλά κρατεί στην Κρήτη», τονίζει ο κ. Σπετσίδης και επισημαίνει: «Τα περιστατικά υπάρχουν. Δεν μπορούμε να πούμε ότι μειώνονται. Το αντίθετο μάλιστα. Και αλλάζουν οι μορφές βίας. Στο

παρελθόν υπήρχε η “κλασική-φυσική” βία. Πλέον υπάρχει η βία στο διαδίκτυο. Υπάρχει οικονομικός εκβιασμός. Ολοένα γίνεται και πιο περίπλοκο το φαινόμενο, και στην Κρήτη το βλέπουμε καθημερινά. Τα περιστατικά που γίνονται στα Χανιά, αλλά και άλλα περιστατικά που έγιναν στο παρελθόν, δείχνουν πως η βία είναι παρούσα. Και μάλιστα φτάνουμε και σε φόνους γυναικών πια. Βλέπουμε μέσα από τα στοιχεία μας πως υπάρχει μια συνεχής αύξηση. Δεν μπορούμε να πούμε πως αυξάνονται τα περιστατικά ή πως οι γυναίκες τολμούν περισσότερο να μιλήσουν και να καλέσουν στο τηλέφωνο για βοήθεια. Δεν υπάρχουν στοιχεία ώστε να ξέρουμε πόσα είναι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Γιατί κάποιες φορές οι άνθρωποι δε μιλάνε, ούτε ζητάνε βοήθεια. Υπάρχει μια διαρκής αύξηση των περιστατικών, όπως επίσης αυξάνονται και οι ανάγκες μας. Είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπου ό,τι βοήθεια δίδεται είναι στο πλαίσιο της κοινότητας. Δηλαδή η κοινότητα επιδιώκει να σταθεί απέναντι σε περιστατικά βίας. Σε επίπεδο προσωπικό και κοινωνικό να μη γίνεται ανεκτή η βία στην οικογένεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News