Όρμος Δερματά: Δικαστική έρευνα για το θέμα - Τι συνέβη;

Ηράκλειο
Όρμος Δερματά: Δικαστική έρευνα για το θέμα - Τι συνέβη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξελίξεις δρομολογεί το πόρισμα του ΣΕΔΕ - “Θολό” το τοπίο για την επανέναρξη εργασιών

Στο “μικροσκόπιο” της Δικαιοσύνης μπαίνει για τα καλά πλέον άλλη μια πολύκροτη υπόθεση δημόσιου έργου στο Ηράκλειο.

Ο λόγος για το έργο ανάπλασης στον όρμο Δερματά. Ένα έργο που έχει εξελιχθεί σε “σίριαλ”, στο οποίο ήρθε να προστεθεί ως νέο “επεισόδιο” το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, το οποίο αποφαίνεται κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την προ μηνών κίνησή της να βάλει “στοπ” στις εκτελούμενες εργασίες, θεωρώντας πως από τη στιγμή που είχε λήξει η 2ετής εξαίρεση από περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, το έργο εκτελούταν χωρίς άδεια, δηλαδή παράνομα!

Η επίμαχη παρέμβαση (δηλαδή το έργο προσάμμωσης και διαμόρφωσης πλαζ στον Δερματά) αποτελεί ένα δεύτερο έργο, το οποίο η δημοτική Αρχή Ηρακλείου έχει “κουμπώσει” πάνω στο αρχικό έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας που είχε πάρει ειδική περιβαλλοντική εξαίρεση λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του, μιας και αφορούσε στην αποκατάσταση του πρανούς και των καθιζήσεων που είχαν σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω κακοκαιριών...

Πριν από μερικούς μήνες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έβαλε “στοπ” στις εργασίες, με το σκεπτικό ότι είχε παρέλθει η 2ετία που ήταν το όριο για την παρεχόμενη εξαίρεση από περιβαλλοντική αδειοδότηση και συνεπώς - κατά την Αποκεντρωμένη - το έργο έπαψε να έχει νόμιμη πια άδεια...

Τον Αύγουστο, αναζητώντας έναν μοχλό πίεσης και μια διέξοδο, ώστε να άρει η Αποκεντρωμένη το μπλόκο στην εκτέλεση των εργασιών, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου προσέφυγε στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.

Σώμα που τελεί υπό την αιγίδα μιας νεοσύστατης ανεξάρτητης Αρχής, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, και στο οποίο σημειωτέον προβλέπεται συμμετοχή και ιδιωτών.

Το ΣΕΔΕ, αφού εξέτασε μια μακρά αλληλογραφία και σειρά εγγράφων που προσκόμισε η πλευρά της Λότζιας, αποφάνθηκε υπέρ των θέσεων του Δήμου. Αποφάνθηκε, δηλαδή, ότι καλώς εκτελούνταν οι εργασίες στον Δερματά και ότι κακώς τις σταμάτησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το εν λόγω πόρισμα του ΣΕΔΕ ζητά τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ ο φάκελος του πορίσματος έχει σταλεί στην Εισαγγελία Ηρακλείου, η οποία, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, αναμένεται να ζητήσει τη διενέργεια δικαστικής έρευνας για την απόδοση ευθυνών. Δικαστική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί να καταθέσει η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη.

Ξέχωρα από τις εξελίξεις που αναμένεται να δρομολογηθούν σε επίπεδο δικαστικής διερεύνησης, το μεγάλο ερώτημα είναι τι σημαίνει πρακτικά η έκδοση του πορίσματος αυτού και τι μέλλει γενέσθαι με το έργο...

Στον Δήμο κάνουν λόγο για δικαίωση

Η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου έκανε λόγο χθες για δικαίωσή της, ερμηνεύοντας το περιεχόμενο του πορίσματος ως σήμα για να ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες στον Δερματά. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός: «Ο Δήμος Ηρακλείου είχε δεσμευτεί από τον Απρίλιο του 2019, όταν έγινε γνωστό ότι οι εργασίες αντιδιαβρωτικής προστασίας στον κόλπο του Δερματά διεκόπησαν εντελώς αναίτια, ότι θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε το έργο να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, το καλοκαίρι του 2019 προσφύγαμε στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, ζητώντας τους να εξετάσουν την υπόθεση.

Το πόρισμα των επιθεωρητών, το οποίο εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019, ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η δημοτική Αρχή ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, καθώς και ότι η διακοπή των εργασιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ήταν αδικαιολόγητη και καταχρηστική. Παράλληλα τονίζει την αναγκαιότητα της άμεσης επανέναρξης των εργασιών. Επί της ουσίας, δηλαδή, αποτελεί την πλήρη επιβεβαίωση της ορθότητας των επιχειρημάτων μας», αναφέρει ο κ. Λαμπρινός και καταλήγει: «Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να πράξουν τα δέοντα ώστε οι εργασίες αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά να επανεκκινήσουν άμεσα.

Καλούμε επίσης και όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ακόμα κι αυτές που - στην ένταση της προεκλογικής περιόδου, τον Απρίλιο του 2019 - είχαν συνταχθεί με όσους διέκοψαν το έργο, να στηρίξουν την προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου για τη συνέχιση και την αποπεράτωσή του».

“Ζυγίζουν” νομικά το πόρισμα στην Αποκεντρωμένη

Στην πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τηρείται στάση αναμονής. Χθες πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις υπό τη συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη, στις οποίες, παρουσία και νομικών, μπήκαν στο “μικροσκόπιο” το περιεχόμενο του πορίσματος και κυρίως κάποιες κρίσιμες νομικές πτυχές και λεπτομέρειες.

Στο “μικροσκόπιο” της Αποκεντρωμένης έχει μπει κυρίως το βασικό νομικό επιχείρημα που χρησιμοποιείται στο πόρισμα, ότι από τη στιγμή που το έργο δεν επηρεάζει τρίτη χώρα περιβαλλοντικά δεν υπήρχε λόγος από την Αποκεντρωμένη να θέσει ζήτημα παύσης εργασιών ακόμα και μετά την πάροδο της προβλεπόμενης 2ετίας εξαίρεσης από περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση που κάνουν στην Αποκεντρωμένη, πρόκειται για μια παράφραση ή ελεύθερη ερμηνεία των νομικών διατάξεων. Και αυτό γιατί η ακριβής διατύπωση θεσμικά είναι άλλη. Συγκεκριμένα, ότι ειδική εξαίρεση από περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις-εγκρίσεις για λόγους κατεπείγουσας παρέμβασης δίνεται για μια 2ετία, εκτός κι αν συντρέχουν λόγοι που επηρεάζουν ή αφορούν τρίτη χώρα.

Εν αναμονή της νομικής διερεύνησης του περιεχομένου του πορίσματος, το ερωτηματικό βρίσκεται πλέον στο πώς μεταφράζεται πρακτικά το πόρισμα. Κι αν όντως σηματοδοτεί την άμεση επανέναρξη εργασιών στον Δερματά ή όχι.

Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η περιβαλλοντική άδεια παραμένει σε εκκρεμότητα και συνεπώς, εφόσον κατατεθεί αίτημα από τον Δήμο Ηρακλείου αναφορικά με την επανέναρξη εργασιών, η Αποκεντρωμένη θα το επεξεργαστεί, σε συνεργασία και συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News