Ο κόλπος Δερματά, η σύσκεψη για το έργο και η απόφαση του ΣτΕ

Ηράκλειο
Ο κόλπος Δερματά, η σύσκεψη για το έργο και η απόφαση του ΣτΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο στόχος της συνάντησης ήταν να βρεθεί μια διαδικασία για να «αποδεσμευτεί» ο χώρος από τη χωροθέτηση της μαρίνας και να επιτραπεί η δημιουργία «πλαζ»

Σύσκεψη για το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά είχαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού - βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης (!) με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό και τον βουλευτή Ηρακλείου κ. Μάξιμο Σενετάκη.

Ο στόχος της συνάντησης ήταν να βρεθεί μια διαδικασία για να «αποδεσμευτεί» ο χώρος από τη χωροθέτηση της μαρίνας και να επιτραπεί η δημιουργία «πλαζ».

Καταλαβαίνουμε απόλυτα την πίεση που ασκεί ο Δήμος διά των τοπικών βουλευτών στη νέα κυβέρνηση, αλλά θα επιμείνουμε πως το θέμα δεν είναι απλό, επειδή υπάρχουν κάποια ερωτήματα που θα πρέπει ίσως να μας κάνουν να το ξαναδούμε το θέμα. Πάντως, επειδή και ο κ. υφυπουργός στη σχετική του ανακοίνωση περί αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά ανέφερε ότι η πλαζ δεν είναι μέρος μίας τέτοιας προστασίας, όπως με αλλεπάλληλα θέματα έχουμε καταδείξει, πολύ περισσότερο χωρίς καν ΜΠΕ.

Υγειονομική διάταξη

Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με τον αγωγό των ομβρίων που εκβάλλει στον κόλπο Δερματά. Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στην ύπαρξη της εκβολής του αγωγού στον κόλπο και στα θέματα ρύπανσης που δημιουργεί.

Σήμερα ρωτάμε ευθέως προς κάθε κατεύθυνση:

Υπάρχει ή όχι υγειονομική οδηγία η οποία απαγορεύει την κολύμβηση σε έκταση 50 μέτρων εκατέρωθεν του κάθε αγωγού;

Και εάν υπάρχει, γιατί δε λαμβάνεται υπόψη;

Ο κόλπος Δερματά, ο τουριστικός λιμένας και ο ΟΛΗ

Το δεύτερο ερώτημα είναι σχετικό με τις θεσμικές παρεμβάσεις του παρελθόντος που υπάρχουν για τον χώρο:

Η πρώτη παρέμβαση έγινε με το εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 30 του Ν. 2160/1993, σε συνδυασμό με το παράρτημα ΙΙ της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του ίδιου νόμου, σύμφωνα με το οποίο στον κόλπο Δερματά έχει χωροθετηθεί τουριστικός λιμένας, έχουν καθοριστεί τα όρια της χερσαίας ζώνης, οι προσχώσεις, οι χρήσεις γης και οι όροι και περιορισμοί δόμησής τους. Την άρση αυτής της παρέμβασης, όπως φαίνεται, επιζητά από το υπουργείο Τουρισμού ο Δήμος.

Η δεύτερη όμως θεσμική παρέμβαση είναι ακόμη περισσότερο προβληματική.

Ψάχνοντας το θέμα, διαπιστώσαμε ότι παραμένει σε ισχύ η υπό στοιχεία 8312.5/8/19.4-18.5.2007 Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Τουριστικής Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β' 787/2007), με τον τίτλο “Τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. και επαναπροσδιορισμός της Ζώνης Λιμένα Ηρακλείου”. Σύμφωνα με αυτήν την ΚΥΑ, «εγκρίθηκε η παραχώρηση της παράκτιας και θαλάσσιας περιοχής του όρμου Δερματά Ηρακλείου Κρήτης, στην οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του N. 3517/2006 (Α-271), είχε χωροθετηθεί με τις διατάξεις του N. 2160/1993 ο τουριστικός λιμένας».

Ο ΟΛΗ, το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο

Σύμφωνα λοιπόν με την ΚΥΑ που προαναφέραμε, η παράκτια και θαλάσσια περιοχή του όρμου Δερματά Ηρακλείου Κρήτης ανήκει στον... ΟΛΗ και το κυριότερο, με τις εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις του νόμου, αποτελεί... περιουσιακό του στοιχείο!

Ο ΟΛΗ όμως με τη σειρά του ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και το... ΤΑΙΠΕΔ με τη δική του σειρά ανήκει στο Υπερταμείο.

Δηλαδή για να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου, θα πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει αφενός να αρθεί η χωροθέτηση του τουριστικού λιμένα στον κόλπο Δερματά, που έγινε με τον Ν. 2160/1993, και στη συνέχεια να εκδοθεί νέα ΚΥΑ προκειμένου να... αφαιρεθεί από τη δημόσια περιουσία που παραχωρήθηκε στο Υπερταμείο η θαλάσσια και χερσαία περιοχή του κόλπου Δερματά...

Χλομό το βλέπουμε.

Η απόφαση του ΣτΕ αριθμός 3057/2015

1. 8312.5/8/19.4-18.5.2007 Κοινής Αποφάσεως των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Τουριστικής Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας (Β’ 787), με τον τίτλο «Τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. και επαναπροσδιορισμός της Ζώνης Λιμένα Ηρακλείου, με την παραχώρηση της παράκτιας και θαλάσσιας περιοχής του όρμου Δερματά Ηρακλείου Κρήτης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 3517/2006 (Α271)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News