Ηράκλειο

ΚΕΘΕΑ: Έστειλαν μήνυμα στο Υπουργείο Υγείας

«Ζητούμε πράξεις ανθρωπιστικού περιεχομένου και όχι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου»

Συγκέντρωση – διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη», έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στα ενετικά νεώρια Ηρακλείου. Με κεντρικό σύνθημα «Ζητούμε πράξεις ανθρωπιστικού περιεχομένου και όχι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», αντιδρούν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και ουσιαστικά υπονομεύει το χαρακτήρα και τη δράση του.

 «Το Κέντρο ζητά από το υπουργείο Υγείας, την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ανακληθεί άμεσα η «αυταρχική πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ, να τερματιστεί η επιχειρούμενη απαξίωσή του, όπως και η απαξίωση της θεραπευτικής του πρότασης που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες, να ενισχυθούν τα δωρεάν δημόσια προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης, αλλά και να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος «για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων».

 Η ΄Ένωση Συνταξιούχων Νομού Ηρακλείου εκφράζει την συμπαράσταση της στο ΚΕΘΕΑ αναφέροντας μεταξύ άλλών

"Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις θεραπευτικές κοινότητες, στους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ και ζητάμε να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση. Καταδικάζουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε η κυβέρνηση, καταργώντας το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και μετατρέπει τον οργανισμό σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων «υποκατάστασης» του ΟΚΑΝΑ.

Στην ουσία η κυβέρνηση βάζει "ταφόπλακα" στο χαρακτήρα και τη λειτουργία του Οργανισμού, αφού με άμεση κρατική παρέμβαση θα διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και θα καθορίζονται όλες του οι λειτουργίες. Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στην πιστή εφαρμογή της δήθεν «αντιναρκωτικής» πολιτικής της ΕΕ, που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Η ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει την πολιτική υποβάθμισης των προγραμμάτων πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης με σκοπό τη γενίκευση μιας πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος και υπονόμευσης της πρόληψης. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι και η υποστελέχωση των δομών θεραπείας, όπως το ΚΕΘΕΑ, η υποχρηματοδότηση, η δυσκολία να ανοίξουν νέες μονάδες εκεί που υπάρχουν ανάγκες.

Για τις οδυνηρές τροποποιήσεις η σημερινή κυβέρνηση βρήκε το έδαφος στρωμένο από τις προηγούμενες. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζί την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης, τη νομιμοποίηση των ιδιωτών να ανοίγουν μαγαζάκια «πρόληψης και απεξάρτησης», τους χώρους εποπτευόμενου θανάτου, τη διάδοση της ναρκω-κουλτούρας κι ένα κάρο αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους που βυθίζουν το λαό στη φτώχεια και την ανεργία, στους μισθούς πείνας και τα πετσοκομμένα δικαιώματα".

Από την άποψη αυτή η ΠΝΠ αποτελεί αιτία πολέμου, αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για να μην εθιστεί η νεολαία στη λογική ότι υπάρχουν και καλές ουσίες

«Όλοι μαζί στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς τον υπουργό Υγείας, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και ζητάμε:

                Την άμεση ανάκληση της αυταρχικής ΠΝΠ με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ.

                Τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες.

                Την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.

                Την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια