Σοκ για το Δήμο Γόρτυνας: Απάντηση με βολές Κοκολάκη κατά Σχοιναράκη

Ηράκλειο
Σοκ για το Δήμο Γόρτυνας: Απάντηση με βολές Κοκολάκη κατά Σχοιναράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ένσταση έγινε δεκτή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο και η αναμονή για τις εξελίξεις είναι μεγάλη

Απάντηση στην απόφαση – σοκ του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου δίνει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γόρτυνας Μιχάλης Κοκολάκης, ο οποίος λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του είδε να χάνει τη δημαρχία μέσα από τα χέρια του.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος υπογράφει ένα κείμενο με βολές κατά του απερχόμενου δημάρχου Νίκου Σχοιναράκη ο οποίος είχε καταθέσει ένσταση η οποία έγινε δεκτή και αφορά κάποιες εργολαβικές σχέσεις που φέρεται να είχε ο κ. Κοκολάκης με το Δήμο, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα μπορούσε να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία.

Στην ανακοίνωση τονίζει ότι, ουσιαστικά και μεταξύ άλλων, η απόφαση τόσο του κ. Σχοιναράκη να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση όσο και του Πρωτοδικείου να την κάνει δεκτή, θίγει τους ίδιους τους πολίτες και την επιλογή τους για δήμαρχο τον Μιχάλη Κοκολάκη.

Ας σημειωθεί, πάντως, πως ο επικεφαλής της «Μεγάλης Γόρτυνας» επισημαίνει ότι θα γίνει άμεσα προσφυγή στο ΣτΕ για την αναίρεση της επίμαχης δικαστικής απόφασης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον νομικό κύκλο του Μιχάλη Κοκολάκη, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την αίσια έκβαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπενθυμίζετραι ότι ο Μιχάλης Κοκολάκης είχε δηλώσει χτες στο neakriti.gr πως «το αποτέλεσμα για το Δήμο βγήκε την ημέρα των εκλογών. Από κει και πέρα, άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με συμβάσεις που ανήκουν στο παρελθόν, δεν έχουν καμία σχέση με τη δημαρχεία».

Η επίσημη ανακοίνωση του Μιχάλη Κοκολάκη

«Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την βούληση των πολιτών της Γόρτυνας, που εκφράστηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο – με ποσοστό που άγγιξε το 70% για την παράταξή μας – στις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου. Με την απόφαση αυτή, το δικαστήριο, επί της ουσίας, ακυρώνει το εκλογικό αποτέλεσμα και στερεί από τους Γορτύνιους το δικαίωμα να επιλέξουν οι ίδιοι το πρόσωπο που θα τους εκπροσωπήσει την επόμενη τετραετία, έχοντας την ευθύνη της διοίκησης του δήμου μας.

Ο δήμος Γόρτυνας, των πολλών και σοβαρών προβλημάτων, μπαίνει για ακόμα μια φορά σε περιπέτειες, καθώς ο απερχόμενος δήμαρχος, Νίκος Σχοιναράκης, σε μια πρωτοφανή επίδειξη ανευθυνότητας και μικροψυχίας, αποφάσισε να στραφεί, επί της ουσίας, εναντίον τον ίδιων των δημοτών, περιφρονώντας την εντολή τους για αλλαγή σελίδας στον δήμο μας. Βάζοντας το «εγώ» πάνω από το «εμείς», επιλέγοντας να προτάξει προσωπικές αντιπαραθέσεις και ανούσιες διαφορές, ο κ. Σχοιναράκης θέτει τον δήμο Γόρτυνας σε μια κατάσταση πρωτοφανούς ομηρίας. Τον παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών, στους οποίους οφείλει να απολογηθεί για τις απαράδεκτες ενέργειές του…

Πεποίθησή μας είναι ότι καμία δικαστική απόφαση δεν μπορεί να παρακάμψει τις δημοκρατικές διαδικασίες, να νοθεύσει ή να καταργήσει την λαϊκή ετυμηγορία. Με σεβασμό στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και με την βεβαιότητα ότι, στο τέλος, η αλήθεια θα λάμψει, θα προσφύγουμε άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο μία από τις σημαντικότερες δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας.

Σε κάθε περίπτωση, η παράταξή μας, «Μεγάλη Γόρτυνα», θα συνεχίσει την πορεία της, ώστε με σκληρή δουλειά, διαφάνεια, ενότητα και διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες, να αλλάξει η εικόνα του δήμου μας. Γιατί το καλό του τόπου μας είναι πάνω από προσωπικές στρατηγικές, εγωισμούς και σκοπιμότητες, που ανήκουν, οριστικά στο χθες.».

Τι ακριβώς έγινε

Σοκ για τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Γόρτυνας, αλλά και εν γένει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής έχει προκαλέσει η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, σύμφωνα με την οποία κηρύσσεται έκπτωτος από το αξίωμά του ο Μιχάλης Κοκολάκης: Στην επίμαχη απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες, γίνεται δεκτή η ένσταση που κατέθεσε ο τέως δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, για κώλυμα εκλογιμότητας στο πρόσωπο του κ. Κοκολάκη.

Πλέον, η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο είναι ο Μιχάλης Κοκολάκης να αντικατασταθεί από εκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί θα λάβει χώρα στα γραφεία της παράταξης «Μεγάλη Γόρτυνα» στην Αγία Βαρβάρα συνάντηση της δημοτικής παράταξης του κ. Κοκολάκη, για το ποιος θα αναλάβει στη θέση του ίδιου και γενικότερα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η εν λόγω εξέλιξη, πάντως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «τραγελαφική», αφού ήρθε μερικές μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής Αρχής, η οποία πραγματοποιήθηκε προχτές Πέμπτη, παρουσία και του απερχόμενου δημάρχου κ. Σχοιναράκη.

Ωστόσο, μέχρι να ξεκαθαριστεί το τι μέλλει γενέσθαι, εγείρονται μια σειρά από μείζονα ζητήματα: Θα αναλάβει δήμαρχος στη θέση του Μ. Κοκολάκη άλλος δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του; Εάν δε συμβεί, πάντως, κάτι τέτοιο, το «μπέρδεμα» αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο. Στο... ακραίο «σενάριο» - που δε συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες - που θέλει τους δημοτικούς συμβούλους της «Μεγάλης Γόρτυνας» να παραιτούνται λόγω της επίμαχης δικαστικής απόφασης, αυτόματα πάμε σε... νέες εκλογές ξανά!

Αξίζει να επισημάνουμε ακόμη ότι υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι μεθαύριο Δευτέρα ο κ. Μιχάλης Κοκολάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο αναφορικά με όλες τις επίμαχες εξελίξεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως τοποθέτηση για τις εξελίξεις θα έχουμε σήμερα και από τον Νίκο Σχοιναράκη.

Το χρονικό

Ας πιάσουμε, ωστόσο, από την αρχή το νήμα της υπόθεσης.

Η ένσταση που υποβλήθηκε από τον τέως δήμαρχο Νίκο Σχοιναράκη για κώλυμα εκλογιμότητας στο πρόσωπο του νεοεκλεγέντος δημάρχου στηρίχτηκε στο ότι ο Μιχάλης Κοκολάκης είναι μέτοχος εταιρείας με την οποία ο Δήμος Γόρτυνας έχει ακόμη «ανοικτούς» λογαριασμούς. Εξάλλου, υπάρχει «ανοικτή» δικαστική διαμάχη μεταξύ του Δήμου Γόρτυνας και της εν λόγω εταιρείας.

Όλα ξεκίνησαν το 2006, οπότε και δήμαρχος του πρώην Δήμου Αγίας Βαρβάρας (σ.σ. καθολικός διάδοχος του οποίου θεωρείται ο Δήμος Γόρτυνας) ήταν ο πατέρας του νεοεκλεγέντος δημάρχου Γόρτυνας, Κωνσταντίνος Κοκολάκης. Σύμφωνα με το δικαστήριο, τότε είχαν συναφθεί 11 συμβάσεις προμήθειας σκυροδέματος μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας, μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο γιος του και νεοεκλεγείς δήμαρχος Γόρτυνας.

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, οι όροι των επίμαχων συμβάσεων προμήθειας «δεν έχουν εκπληρωθεί μέχρι σήμερα, καθόσον εκκρεμεί δικαστική διαμάχη της ως άνω εταιρείας με τον Δήμο Γόρτυνας για την εξόφληση του οφειλόμενου τιμήματος, ύψους 52.970,14 ευρώ».

Η εταιρεία, μέτοχος της οποίας είναι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, είχε ασκήσει αγωγή κατά του Δήμου Γόρτυνας, καθώς από τον Δήμο καταβλήθηκαν στην εταιρεία περίπου 13.000 από τα περίπου 66.000 ευρώ που οφείλονταν. Το δικαστήριο έκρινε τότε άκυρες τις επίμαχες συμβάσεις. Ωστόσο, η εταιρεία έκανε έφεση, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί.

«Με τα δεδομένα αυτά, το Δικαστήριο κρίνει ότι, κατά τον κρίσιμο χρόνο της ανακήρυξης των υποψηφίων, δεν είχε λυθεί ο συμβατικός δεσμός που συνέδεε την εταιρεία, στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας ο καθ’ ου είναι μέλος με ποσοστό άνω του 5%, με τον οικείο Δήμο και συνεπώς ο καθ’ ου δεν μπορούσε να ανακηρυχθεί υποψήφιος, ούτε να εκλεγεί δήμαρχος στην εκλογική περιφέρεια δήμου Γόρτυνας, κατά τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, λόγω συνδρομής στο πρόσωπό του κωλύματος εκλογιμότητας», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη με αριθμό 1519/2019 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, «Διά ταύτα. Δέχεται την ένσταση. Ακυρώνει την υπ’ αριθμ. 67/2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, κατά το μέρος που με αυτήν ανακηρύχθηκε ο Μιχαήλ Κοκολάκης του Κωνσταντίνου, επικεφαλής του συνδυασμού «Μεγάλη Γόρτυνα», δήμαρχος Γόρτυνας κατά τις εν λόγω δημοτικές εκλογές. Ορίζει ότι ο νέος δήμαρχος Γόρτυνας θα εκλεγεί μεταξύ των συμβούλων του επιτυχόντος συνδυασμού «Μεγάλη Γόρτυνα», εφαρμοζομένης της διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 60 του Ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του Ν. 4623/2019, ΦΕΚ Α’ 134/9.8.2019».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News