Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Η αγορά προσπαθεί να... σταθεί ξανά στα «πόδια» της

Ηράκλειο
Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Η αγορά προσπαθεί να... σταθεί ξανά στα «πόδια» της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετικά κρίνεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Πάνω από το 32% με 33% των υπερχρεωμένων επιχειρηματιών της χώρας έχει ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται ως το τέλος του Σεπτεμβρίου να αυξηθεί σημαντικά, όπως προβλέπει, μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης.

Την ίδια ώρα, η αγορά του Ηρακλείου μέσα από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις προσπαθεί να «σταθεί στα πόδια της» και να αντιστρέψει τις ζημιές των χρόνων της κρίσης μέχρι σήμερα, αλλά, σύμφωνα με τον Μπάμπη Λεκάκη, οι εκπτώσεις δεν αρκούν από μόνες τους, προκειμένου να βελτιωθεί σημαντικά το κλίμα, αν δεν υπάρξουν παράλληλα και μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων, που στη συνέχεια θα είναι και οι ίδιοι οι «αιμοδότες» της αγοράς ως καταναλωτές.

«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι στα θετικά μέτρα, προκειμένου να δούμε την αναμενόμενη ανάπτυξη που περιμένουμε», λέει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Και προσθέτει ότι «το προηγούμενο διάστημα κανείς, μα κανείς επιχειρηματίας δεν μπορούσε να επενδύσει, ή να σκεφτεί να κάνει μια επένδυση στη χώρα μας, γιατί είναι πάρα πολύ υψηλοί οι φορολογικοί συντελεστές. Άρα λοιπόν επέλεγε να πάει σε μια χώρα κοντά στην Ελλάδα όπου έχουν αρκετά χαμηλή φορολογία της τάξεως του10 με 15% και δεν ερχόταν στην Ελλάδα. Μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές, αυτόματα θα έχουμε και νέες επενδύσεις... Αλλά και οι επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη χώρα θα μπορούσαν να κάνουν νέες επενδύσεις και να δημιουργήσουν και θέσεις απασχόλησης ώστε να μειωθεί και η ανεργία που είναι και το νούμερο ένα ζήτημα για τη χώρα μας»...

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ όπως τα αποκάλυψε την εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης, «ήδη ο κόσμος έχει δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η προθεσμία λήγει στις 31 Σεπτεμβρίου. Εμείς έχουμε στείλει πάρα πολλές επιστολές προς τα μέλη μας, καλώντας τα μην περιμένουν την τελευταία στιγμή. Νομίζουμε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τον βραχνά των χρεών. Και ήδη από τις αρχές Ιουνίου έχει υποβάλει αίτηση και έχει υπαχθεί στις νέες ρυθμίσεις ένα ποσοστό άνω του 32% με 33%. Και μιλάμε για ένα σύνολο χρεωμένων επιχειρηματιών που φτάνει τους 400 χιλιάδες. Περιμένουμε βέβαια ότι μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη αυτό το ποσοστό θα έχει αυξηθεί κατά πολύ. Και όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, δε θα υπάρξει άλλη παράταση πέρα από αυτή την προθεσμία».

Και συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ λέει, επίσης, για τη ρύθμιση αυτή των 120 δόσεων: «Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, λοιπόν, αυτή η ρύθμιση. Γιατί ήταν ένα πάγιο αίτημά μας να αποφασιστεί μια ευνοϊκή ρύθμιση έτσι ώστε να μπορέσουν οι επαγγελματίες - και όχι μόνο - να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά αλλά και προς τα φορολογικά ταμεία. Ήταν κάτι που και ως επαγγελματικός κόσμος, αλλά και ως ΓΣΕΒΕΕ, το ζητούσαμε, για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να ξεμπλοκάρουν τους επιχειρηματικούς τους λογαριασμούς, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις ήταν δεσμευμένοι»...

Η οικονομική κατάσταση

Σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της αγοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, ο Μπάμπης Λεκάκης λέει ότι, «παρότι είχαμε μια σταθεροποίηση το 2018, το 2019 δεν ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2018. Βλέπουμε ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων, όπως και οι τζίροι ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το 2018. Αλλά αυτό που είναι αρκετά ενθαρρυντικό είναι ότι το 2019 μειώθηκε αρκετά η ανεργία, κάτι που σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να γίνονται επενδύσεις, και αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο μεταποιητικός κλάδος - που είναι ο κλάδος που έχει δεχτεί το πιο μεγάλο πλήγμα από το 2010 μέχρι το 2017 - σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις έχει αρχίσει και αναπτύσσεται ξανά. Και αυτά είναι τα ενθαρρυντικά στοιχεία σήμερα και νομίζουμε ότι το 2019 θα κλείσει σε καλά επίπεδα, σε σχέση με τις καταστάσεις που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια»...

«Ναι» στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, «όχι» στις Κυριακές

Στο μεταξύ, τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και η ΟΕΒΕΝΗ λένε «ναι» στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, αλλά «όχι» στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. «Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις είχαν θεσμοθετηθεί με τις οκτώ Κυριακές. Με τις εκπτώσεις συμφωνούμε... Αλλά γενικά όλα αυτά είναι ημίμετρα. Διότι, αν ο κόσμος δεν έχει εισόδημα και χρήματα να ξοδέψει, είτε εκπτώσεις ισχύουν είτε όχι, το πρόβλημα παραμένει. Μόνο με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορούμε να δούμε μια οικονομική ανάκαμψη στην αγορά», τονίζει ο κ. Λεκάκης...

Όπως εξηγεί, «εμείς ποτέ δε διαφωνήσαμε με τις εκπτώσεις. Αφού οι έμποροι τις θέλουν, τις θέλουμε κι εμείς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν αυξηθεί οι μισθοί σε τέτοια επίπεδα ώστε να υπάρξει και ο ανάλογος αντίκτυπος στην αγορά»... Αλλά επισημαίνει για άλλη μια φορά την απόλυτη αντίθεση της ΓΣΕΒΕΕ αλλά και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, και γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προσβάλουν τον νόμο για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Μάλιστα, το ΣτΕ είχε εκδώσει απόφαση με την οποία είχε δικαιώσει την προσφυγή της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και της ΟΙΥΕ, κρίνοντας τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ως αντισυνταγματική.

Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας εξάλλου ότι, για να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς, θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, αλλά αυτό να είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας των εταίρων και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News