Σεισμός 5,2 Ρίχτερ: Τι μας έσωσε από τον Εγκέλαδο;

Ηράκλειο
Σεισμός 5,2 Ρίχτερ: Τι μας έσωσε από τον Εγκέλαδο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως γλίτωσε η Κρήτη τα παρατράγουδα από το σεισμό στο Ηράκλειο

Αυτή τη φορά δε μας έσωσε η θάλασσα, αλλά το γεγονός ότι ο Εγκέλαδος ταρακουνήθηκε στον ταραχώδη... ύπνο του και ταρακούνησε και εμάς στον δικό μας, βαθιά, στα έγκατα της Γης, σε μεγάλο εστιακό βάθος, γεγονός που απέτρεψε τα χειρότερα. Το ξύπνημα σε ρυθμούς ρίχτερ θύμισε το αντίστοιχο λίγες μέρες πριν, όταν ο αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Τάρταρου και της Γης, όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες, μας επισκέφτηκε στις 4 Ιουλίου με 4,1 ρίχτερ. Παρόμοια ένταση, παρόμοια αίσθηση αλλά διαφορετικά χαρακτηριστικά για τους δύο σεισμούς, το μόνο κοινό των οποίων ήταν ότι έβαλαν “στόχο” την Κρήτη, που βρίσκεται στο κέντρο του γνωστού πια σεισμικού Ελληνικού τόξου.

Ο χθεσινός σεισμός σημειώθηκε στις 07:40 το πρωί, είχε ένταση 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο 23 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Ηρακλείου, κοντά στις Σίσσες. Το ευτύχημα ήταν ότι σημειώθηκε σε μεγάλο εστιακό βάθος, στα 66,1 χιλιόμετρα, όπως ανακοίνωσε στην τελευταία ενημέρωσή του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Και αυτό ήταν το χαρακτηριστικό του γνώρισμα, σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή, διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρο του Συστήματος Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο της UNESCO, δρ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο.

Επρόκειτο για έναν σεισμό ενδιάμεσου βάθους, όπως χαρακτηρίζονται αυτού του είδους οι δονήσεις. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τον κύριο σεισμό, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ως σεισμική ανωμαλία η μη ύπαρξη μετασεισμών, το ακριβώς αντίθετο, είναι απολύτως φυσιολογικό. Οι σεισμοί αυτού του είδους, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, δε δίνουν μετασεισμούς ή, αν προκληθούν κάποιοι, αυτοί είναι πολύ λίγοι. Αυτό το γνώρισμα τού χθεσινού σεισμού κάνει τους επιστήμονες να είναι καθησυχαστικοί ότι ήταν ο κύριος, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους επιφανειακούς σεισμούς, οι οποίοι δυσκολεύουν τους σεισμολόγους ώστε να προχωρήσουν σε μια τέτοια εκτίμηση, καθώς έχουν έντονη μετασεισμική ακολουθία, όπως απέδειξε άλλωστε και η πρόσφατη δόνηση στην Αθήνα, που συνεχίζει να “γεννάει” μικρούς σεισμούς στην περιοχή.

Το δεύτερο ευτύχημα με τα χθεσινά ρίχτερ είναι η έντασή τους. Ακριβώς επειδή ο σεισμός ήταν 5,2 βαθμών δεν είχε επικίνδυνα χαρακτηριστικά και δεν προκλήθηκαν ζημιές. Ένας 5,2 ενδιάμεσου βάθους δεν μπορεί να βλάψει, σε αντίθεση με σεισμούς αυτού του τύπου που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 6 ρίχτερ. Τότε τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μεγάλο το βάθος του σεισμού

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πρόσφατα η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” είχε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα των συγκεκριμένων σεισμών, καταγράφοντας την ιστορικότητα της περιοχής μας και την επικινδυνότητα των εν λόγω ρίχτερ. Σύμφωνα με τον γνωστό σεισμολόγο, το μεγάλο βάθος οδηγεί στην ισχυρή απορρόφηση της ενέργειας από το έδαφος, με αποτέλεσμα εκείνη να φτάνει εξασθενημένη στην επιφάνεια, ενώ αντίστοιχα μεγαλώνει η ακτίνα αισθητότητας, γεγονός που εξηγεί το γιατί ο χθεσινός σεισμός ξύπνησε τον κόσμο σε μεγάλο μέρος του Νότιου Αιγαίου, με αναφορές να φτάνουν ως τη Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων, που ένιωσαν έντονη τη σεισμική δόνηση.

Τα χθεσινά ρίχτερ καταγράφηκαν ακριβώς πάνω στο γνωστό σεισμικό τόξο που έχει σαν επίκεντρο την Κρήτη και στο σημείο της λιθοσφαιρικής πλάκας της Αφρικής, που καταβυθίζεται κάτω από την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Μολονότι έγινε αισθητός περίπου την ίδια ώρα και με τον ίδιο τρόπο από τους Κρητικούς και κυρίως τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου με τον αντίστοιχο σεισμό στις αρχές Ιουλίου, τα χαρακτηριστικά τους ήταν τελείως διαφορετικά. Τα 4,1 ρίχτερ είχαν καταγραφεί στις 4 Ιουλίου στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του Ηρακλείου, σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων από την πόλη. Για το γεγονός ότι εκείνος ο σεισμός είχε γίνει τόσο αισθητός παρά το μικρό σχετικά μέγεθός του ευθυνόταν το χαρακτηριστικό του ότι ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις 12 χιλιόμετρα. Έτσι εξηγείται η ομοιότητα στην αισθητότητα των δύο σεισμών, που δε συνδέονται ο ένας με τον άλλο, μαζί βεβαίως με τη χρονική συγκυρία καθώς οι δύο δονήσεις σημειώθηκαν την ίδια περίπου ώρα, κοντά στις 7 το πρωί.

Σημειώνεται ότι ο χθεσινός σεισμός ευτυχώς δεν προκάλεσε ζημιές, πέρα από την εύλογη αναστάτωση των κατοίκων και την κινητοποίηση των φορέων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News