Ανάπλαση Λ. Δικαιοσύνης: Έκπτωτος και με τη «βούλα» ο εργολάβος

Ηράκλειο
Ανάπλαση Λ. Δικαιοσύνης: Έκπτωτος και με τη «βούλα» ο εργολάβος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ορφανό» το έργο ανάπλασης της Λεωφόρου Δικαιοσύνης

Έκπτωτος και με τη “βούλα”, με ευρεία πλειοψηφία, κηρύχθηκε χθες το βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηράκλειο ο ανάδοχος εργολάβος που έχει πάρει (μειοδοτώντας με τεράστια έκπτωση 65%) το μεγάλο έργο της ανάπλασης στο κέντρο του Ηρακλείου.

Το Σώμα απέρριψε διαδοχικά τόσο το αίτημα του εργολάβου για αναβολή της λήψης απόφασης, όσο και την ένσταση που είχε υποβάλει ο ανάδοχος κατά της απόφασης κήρυξής του ως έκπτωτου.

Πλην της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που ψήφισε “παρών”, όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις υπερψήφισαν την εισήγηση απόρριψης της ένστασης του αναδόχου και άρα της οριστικής έκπτωσής του από το έργο.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την εξέλιξη, εδώ που οδηγήθηκε η όλη υπόθεση. Εξαπέλυσαν ωστόσο, την ίδια ώρα, σφοδρά “πυρά” κατά της δημοτικής Αρχής, κατηγορώντας τη για πολιτική ανεπάρκεια αλλά και για παντελή έλλειψη αυτοκριτικής σε σχέση με το “βάλτωμα” του μεγαλεπήβολου και οραματικού για τη Λότζια έργου. Αναρωτήθηκαν μάλιστα πώς είναι δυνατόν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων να δηλώνει υπερήφανος για ένα έργο που έχει εκτελεστεί κατά 40%, στο οποίο έχουν αλλάξει τα υλικά, και το οποίο αναζητά πλέον νέο ανάδοχο για να ολοκληρωθεί!

Την ίδια ώρα, τόσο ο Γιάννης Κουράκης όσο και ο Ηλίας Λυγερός έκρουσαν το κώδωνα του κινδύνου για τη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εστιάζοντας σε δύο αστερίσκους... Ο ένας αστερίσκος, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λυγερός, είναι ότι δεν έχει γνωμοδοτήσει το τοπικό Συμβούλιο Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, ως όφειλε. Κάτι που ενδέχεται να καθιστά ευάλωτη νομικά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να δίνει “πάτημα” στον εργολάβο να την προσβάλει.

Ο δεύτερος αστερίσκος αφορά στο ότι με ένα παράδοξο τρόπο τελικά ενεπλάκη στην υπόθεση το Τεχνικό Συμβούλιο του υπουργείου Υποδομών. Συμβούλιο του υπουργείου που δεν αποκλείεται να αποφανθεί προσεχώς επί της ένστασης του αναδόχου κατά της κήρυξης έκπτωσής του και δεν αποκλείεται να δικαιώσει τον εργολάβο, τινάζοντας στον “αέρα” την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου!

Για την εμπλοκή μάλιστα του Συμβουλίου Τεχνικών Έργων του υπουργείου Υποδομών ύψωσαν ερωτηματικά και απορίες πολλοί σύμβουλοι, ενώ ο Γιάννης Κουράκης άφησε υπόνοιες για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις από άτομα ή κύκλους εντός ή εκτός, όπως είπε, αιθούσης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου...

Αναλυτικότερα, η συζήτηση γύρω από το φλέγον θέμα με την τύχη του έργου της ανάπλασης στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου άνοιξε με το αίτημα της εταιρείας για αναβολή της λήψης απόφασης.

Το σχετικό έγγραφο υπόμνημα με το αίτημα για αναβολή, σε συνέχεια του εξώδικου που είχε στείλει ο ανάδοχος στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέγνωσε στο Σώμα ο πρόεδρος Γρηγόρης Πασπάτης, ενώ ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου κ. Μιχελάκης εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος αναβολής, επισημαίνοντας ότι «για το αίτημα αναβολής της εξέτασης της ένστασης της αναδόχου εταιρείας, η υπηρεσία κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος αναβολής. Τα χρονικά περιθώρια λήψης απόφασης είναι πολύ στενά. Αναβολή θα μπορούσε να είχε δοθεί, άλλωστε, αν είχαν προκύψει νέα στοιχεία, κάτι που δεν ισχύει. Είναι γνωστά τα δεδομένα με την απόφαση έκπτωσης και την ένσταση».

Από ’κει και πέρα, αναφορικά με αυτή καθαυτή την ένσταση του εργολάβου κατά της απόφασης έκπτωσής του από το έργο, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι η Τεχνική Υπηρεσία έδειξε όση ανοχή μπορούσε να δείξει...

«Η υπηρεσία, αισθανόμενη την ευθύνη για την ολοκλήρωση ενός έργου τόσο ζωτικής σημασίας για το κέντρο της πόλης και δείχνοντας καλή πίστη στον ανάδοχο, έδειξε τη μέγιστη ανοχή, αφήνοντας να εξαντληθεί όλος ο συμβατικός χρόνος εκτέλεσης του έργου, επισημαίνοντας στον ανάδοχο με πλήθος εγγράφων τη χρονική υστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών.

Ο ανάδοχος ποτέ δεν υπέβαλε αίτημα παράτασης, κάνοντας σαφές ότι δεν προτίθεται να ολοκληρώσει το έργο. Παράλληλα, παρουσιαζόταν ως ειλημμένη απόφαση από την εταιρεία η μη υλοποίηση τμημάτων των οδών Έβανς, Χατζημιχάλη Γιάνναρη και 1821, ενώ παρέμεναν αδιευκρίνιστες οι προθέσεις σχετικά με το αν θα υλοποιούσε τις εργασίες στον λεγόμενο “σταυρό” της πόλης», τόνισε, διαβάζοντας την εισήγηση της υπηρεσίας, ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος σκιαγράφησε δύο βασικές αιτίες για το ότι το έργο “βάλτωσε”.

Η μία, όπως τόνισε, είναι η πολύ μεγάλη έκπτωση με την οποία ο ανάδοχος πήρε το έργο, για να διαπιστώσει στην πορεία ότι δεν έβγαινε το οικονομικό ισοζύγιο για τον ίδιο. Η άλλη, το ότι δεν είχε εμπειρία στην ολοκλήρωση μιας τέτοιας μεγάλης ανάπλασης...

Λειτουργικό το έργο

«Το έργο υστερεί στο χρονοδιάγραμμα πράγματι, αλλά ποιοτικά είναι άρτιο. Το κέντρο ουδόλως υποφέρει, το έργο, όπως και στον βαθμό που έχει εκτελεστεί μέχρι τώρα, είναι πλήρως λειτουργικό κι έχει αλλάξει άρδην προς το καλύτερο την εικόνα στην “καρδιά” της πόλης», τόνισε από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης.

Στο ίδιο μοτίβο, και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε ότι ξέχωρα από το ζήτημα των χρονοδιαγραμμάτων και την εξέλιξη με την έκπτωση του αρχικού αναδόχου, το έργο, έστω αυτό που έχει υλοποιηθεί, είναι λειτουργικό και δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

Έκπτωτος και με τη “βούλα” κηρύχθηκε χθες το βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ο ανάδοχος εργολάβος, που είχε πάρει, μειοδοτώντας με τεράστια έκπτωση 65%, το μεγάλο έργο της ανάπλασης στο κέντρο του Ηρακλείου.

Ξέσπασμα Κουράκη για τις πολιτικές ευθύνες

Τα λεγόμενα αυτά, κυρίως η τοποθέτηση του αντιδημάρχου, πυροδότησαν το ξέσπασμα του Γιάννη Κουράκη.

«Από τις φορές που σηκώνουμε ψηλά τα χέρια. Πρώτη φορά βλέπω ένα έργο να έχει γίνει κατά 40%, να έχουν αλλάξει τα υλικά και ο αντιδήμαρχος να δηλώνει υπερήφανος.

Οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες. Δεν ακούσαμε καμία ανάληψη ευθύνης. Αλλά τα ίδια και για τον Δερματά. Είχαμε τρελαθεί από τρισδιάστατα σχέδια και ομπρέλες.

Αν ο Αναστασάκης είναι υπερήφανος που το έργο είναι λειτουργικό, σηκώνουμε όλοι ψηλά τα χέρια. Χάνεται κάθε λογική», τόνισε ο κ. Κουράκης και σημείωσε: «Για πρώτη φορά άκουσα ότι έχουν μπει στο έργο ελεγκτές Δημοσίων Έργων. Τι κρύβεται πίσω από την κίνηση να σταλεί η απόφαση στο Τεχνικό Συμβούλιο του υπουργείου, που γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων του το Δημοτικό Συμβούλιο; Ποιοι μεθόδευσαν; Μπορεί να βρίσκονται εντός ή εκτός αιθούσης!

Ευτυχώς πάντως, απ’ ό,τι μαθαίνουμε τουλάχιστον, δε θα εξετάσει το υπουργείο το θέμα αυτή την εβδομάδα».

Λυγερός: «Μηδενική πολιτική διαχείριση»

Για πλήρη πολιτική ανεπάρκεια κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ο Ηλίας Λυγερός.

«Η πολιτική διαχείριση του έργου της ανάπλασης ήταν μηδενική. Εκφράσαμε την ανησυχία μας, ότι το έργο δε θα τελείωνε, και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Η ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας κάθε εβδομάδα έδινε άλλοθι στον ανάδοχο», τόνισε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” και χτύπησε καμπανάκι, επισημαίνοντας: «Τώρα υπάρχουν δύο “αγκάθια” μπροστά μας.

Επειδή έλειψε η γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Τεχνικών Έργων είναι πιθανόν να υπάρχει νομικό κενό και να είναι στον “αέρα” η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεύτερον, είναι πιθανόν - δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε - να πάρει απόφαση το Συμβούλιο Έργων του υπουργείου Υποδομών, να κάνει δεκτή την ένσταση του αναδόχου και να εκθέσει ως υπεύθυνο για το “ναυάγιο” τον Δήμο!

Ξεκινά μια περιπέτεια που μπορεί να διαρκέσει 1, 3 ή και 4 χρόνια. Νομίζω ότι το κρίσιμο είναι να πάμε γρήγορα στην υποκατάσταση εργολάβου με τον 2ο ή τον 3ο μειοδότη του διαγωνισμού».

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι θα καθυστερήσει το έργο. Θα ταλαιπωρηθούν οι δημότες για πολύ ακόμη, χωρίς να υπάρχει έργο», σημείωσε ο Μιχάλης Κασαπάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

«Έφτιαξαν πρώτα το σπίτι χωρίς να βάλουν τα θεμέλια», σχολίασε καυστικά ο Λεωνίδας Ζαμπετάκης από την “Άμεση Δημοκρατία”.

«Από την αρχή έπρεπε να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Να δούμε πώς θα κινηθούμε. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην τραβήξει χρονικά η αντιδικία του Δήμου Ηρακλείου με τον εργολάβο», υπογράμμισε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Πέτρος Ινιωτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News