Ο υπουργός Υγείας για ΤΟΜΥ, ΕΚΑΒ και ανασφάλιστους πολίτες

Ηράκλειο
Ο υπουργός Υγείας για ΤΟΜΥ, ΕΚΑΒ και ανασφάλιστους πολίτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Το σύστημα υγείας λειτουργούσε χωρίς πολιτική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας" τόνισε ο κ.Ξανθός

Στις ΤΟΜΥ, τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ και τους ανασφάλιστους πολίτες που καλύφθηκαν αναφέρθηκε από το Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας. Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι το σύστημα υγείας λειτουργούσε με επίκεντρο το νοσοκομείο , χωρίς οικογενειακούς γιατρούς , χωρίς πολιτική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , την πρόληψη , την προαγωγή υγείας και τη Δημόσια Υγεία.

Όπως είπε: «Σήμερα έχουν δρομολογηθεί τα πρώτα βήματα ενός νέου μοντέλου ΠΦΥ, με «πυρηνικό» του στοιχείο τις αποκεντρωμένες δομές ( ΤΟΜΥ) , τον οικογενειακό γιατρό, την διεπαγγελματική ομάδα υγείας , την έμφαση στην πρόληψη και την κοινοτική φροντίδα. Λειτουργούν ήδη 125 ΤΟΜΥ , στελεχωμένες με περίπου 1100 οικογενειακούς γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας ( νοσηλευτές-επισκέπτες υγείας-κοινωνικούς λειτουργούς) , στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις τις οποίες μέχρι τώρα δεν παρείχε το ΕΣΥ και επιβάρυναν την τσέπη των πολιτών».

Ανανέωση των ασθενοφόρων

Ο υπουργός Υγείας στην ομιλία του επισήμανε τις ελλείψεις όπως είπε, που παρατηρούνταν σε ότι αφορά το «γερασμένο» στόλο ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, για τον οποίο σήμερα εξήγησε ότι έχει ανανεωθεί κατά 50%, αλλά και στα χρέη πάνω από 2 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ , που μειώθηκαν όπως διευκρίνισε στα 300 εκατ. «Παραλάβαμε μια χώρα με εργολαβικά συνεργεία στα νοσοκομεία σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας , ενώ σήμερα στα 2/3 των νοσοκομείων υπάρχουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές στους τομείς της καθαριότητας-σίτισης-φύλαξης, μια χώρα που στο τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου υπήρχε διαχρονικό party, μια χώρα χωρίς συγκροτημένη πολιτική για τον καρκίνο» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ξανθός.

Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, από τις Οργανώνεις Μελών Υγειονομικών Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ και ομιλητή τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό τόνισε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Μια χώρα με 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΣΥ και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , τους οποίους καλύψαμε με τον ν.4368/2016. Μια χώρα που σε όσους ανασφάλιστους είχαν αναγκαστικά ( λόγω σοβαρών και επειγόντων προβλημάτων υγείας ) παρασχεθεί υπηρεσίες από το ΕΣΥ , βρέθηκαν με βεβαιωμένα χρέη προς την Εφορία ύψους 28 εκατ. ευρώ , τα οποία διαγράψαμε. Παραλάβαμε μια χώρα που οι όλοι οι πολίτες πλήρωναν «εισιτήριο πρόσβασης» 5 ευρώ στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων , το οποίο καταργήσαμε και ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο όριο της κατάρρευσης , με δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων ( σωρευτικά πάνω από 40%) , χωρίς μόνιμες προσλήψεις για 5 χρόνια , με αποδιοργανωμένες δομές ΠΦΥ λόγω του εξαναγκασμού σε αποχώρηση 3000 περίπου ειδικευμένων γιατρών το 2014. Αυτό το ετοιμόρροπο ΕΣΥ καταφέραμε μέσα σε περιβάλλον λιτότητας να το ενισχύσουμε αισθητά με προσωπικό και πόρους, διασφαλίζοντας την επιβίωση και την σταδιακή αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News