«Καμπάνα» στο Δήμο Ηρακλείου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Κρήτη
«Καμπάνα» στο Δήμο Ηρακλείου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπεσε «ρουκέτα» στο Δήμο Ηρακλείου για τα εργασιακά -Αδιέξοδο ξανά για τη λαϊκή

Aίσθηση προκαλεί η είδηση (την οποία επιβεβαίωσε στο χθεσινό Συμβούλιο ο δήμαρχος) για την επιβολή προστίμου ύψους 25.000 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στον Δήμο Ηρακλείου!

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας επέβαλε το πρόστιμο επειδή δεν πήρε ποτέ τα στοιχεία με φόντο τα εργασιακά (ρεπό, οφειλόμενα χρήματα για ρεπό) των εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου...

“Καμπάνα” για τα εργασιακά

Κατά καιρούς έχουμε δει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να ρίχνει “καμπάνες” σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ομολογουμένως δε θα περίμενε κανείς να φτάσουμε να δούμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να ρίχνει “καμπάνα” για εργασιακά θέματα σε ένα φορέα του Δημοσίου, όπως είναι ο Δήμος Ηρακλείου! Να όμως που συνέβη...

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Νέα Κρήτη” (και παραδέχτηκε χθες με μια λιτή αναφορά, απαντώντας σε ερώτημα της ανεξάρτητης συμβούλου Αθηνάς Σπανάκη-Κοχιαδάκη, ο δήμαρχος), το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ στον Δήμο Ηρακλείου!

Το πρόστιμο επιβλήθηκε, λόγω μη παροχής των αιτούμενων, με το υπ’ αριθμό πρωτ. 433382/27-2-2018 έγγραφό τους, στοιχείων από το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου που αφορούν: α) ονοματική κατάσταση οφειλόμενων ημερών εβδομαδιαίας ανάπαυσης για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, β) έγγραφες εξηγήσεις περί της μη αναγραφής των ημερών εβδομαδιαίας ανάπαυσης στον Πίνακα Προσωπικού και για την απασχόληση των εργαζομένων σε ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης και γ) γνωστοποίηση εάν έχει καταβληθεί η ανάλογη αντιμισθία για την απασχόληση κατά τις ημέρες αυτές. Επί δε μη εξόφλησής τους, το οφειλόμενο ποσό κάθε εργαζομένου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Δήμος ζήτησε και πήρε παράταση για να προσκομίσει τα στοιχεία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και πάλι δεν προσκόμισε τα στοιχεία που ζητήθηκαν!

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη φθινοπώρου ο Δήμος ζήτησε παράταση για την προσκόμιση των στοιχείων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Η παράταση δόθηκε. Και πάλι όμως ο Δήμος δεν προσκόμισε τα στοιχεία, με αποτέλεσμα το ΣΕΠΕ να του επιβάλλει πρόστιμο 25.000 ευρώ...

Όλα του γάμου δύσκολα για τη λαϊκή αγορά στη Νέα Αλικαρνασσό!

Με βάση την ενημέρωση που έγινε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, προκύπτει εμπλοκή και με την εναλλακτική πρόταση που τέθηκε στην επιτροπή της Περιφέρειας για το οικόπεδο του Επιμελητηρίου και έτσι ο Δήμος θα επιμείνει στη λύση του “Φάρου”.

Λύση όμως στην οποία αντιδρούν σφόδρα οι παραγωγοί και οι έμποροι της λαϊκής, ακόμα και για μια 6μηνης διάρκειας μετακίνηση της λαϊκής εκεί, όπως την προωθεί ο Δήμος.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης ήταν το ότι η δημοτική Αρχή διά του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων απέσυρε το θέμα που αφορούσε στην έγκριση της μελέτης για τη διαμόρφωση της οδού Ψαρομηλίγκων στο πλαίσιο της εκτελούμενης ανάπλασης στο κέντρο, μετά την “έκρηξη” του επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλία Λυγερού. “Έκρηξη” που ουσιαστικά αναγνώρισε ως δίκαια και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος, αντιλαμβανόμενος ότι ήταν παράδοξο να κληθεί το Σώμα να εγκρίνει μια μελέτη και ένα έργο χωρίς να έχει πάρει στα χέρια του τη μελέτη, τα σχεδιαγράμματα και τα σχετικά!

Αναλυτικότερα, στο πολύπαθο μέτωπο της λαϊκής αγοράς, που διεξάγεται κάθε Τρίτη στη Νέα Αλικαρνασσό, ο δήμαρχος έκανε κατά την έναρξη της συνεδρίασης μια ενημέρωση για τις σχετικές επαφές που είχε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δεδομένων των ενστάσεων εκ μέρους του σωφρονιστικού καταστήματος στην πλέον ενδεδειγμένη λύση που αφορά στη μόνιμη μεταφορά της λαϊκής στο δημοτικό ακίνητο μπροστά στις φυλακές.

Όπως ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρινός, ενόψει των διαβουλεύσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της κοινής επιτροπής Δήμου-φυλακών, η λύση του δημοτικού ακινήτου μπροστά στο σωφρονιστικό κατάστημα αυτή τη στιγμή βγαίνει εκτός “κάδρου” και παραπέμπεται για το μέλλον.

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι μέλλει γενέσθαι για τη φιλοξενία της λαϊκής τους επόμενους μήνες, μιας και οι κάτοικοι στις οδούς Καρίας και Δημοκρατίας έχουν διαμηνύσει πως δε θα ανεχτούν μετά τη σημερινή ημέρα να ξαναγίνει η λαϊκή στους δρόμους τους.

Η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου προς την Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κρήτης ήταν και παραμένει υπέρ της προσωρινής μετακίνησης για 6 μήνες της λαϊκής στον πρώην “Φάρο”.

Υπό τις έντονες αντιδράσεις εμπόρων και παραγωγών, η Επιτροπή της Περιφέρειας δεν πήρε απόφαση την Παρασκευή. Ανέβαλε τη λήψη απόφασης για τη νέα συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για αύριο, βάζοντας μάλιστα στο τραπέζι μια εναλλακτική πρόταση που αφορά στη μετακίνηση της λαϊκής σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Επιμελητηρίου (αν και υπάρχει σχετική δικαστική διαμάχη μεταξύ Επιμελητηρίου και Δήμου), με μέτωπο στην Ικάρου.

Εδώ όμως ο δήμαρχος έριξε χθες μια “βόμβα”. Επισήμανε ότι, με βάση δικές του πληροφορίες, το αρμόδιο Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου είπε «όχι» στην παραχώρηση του εν λόγω οικοπέδου για τη λειτουργία της λαϊκής.

«Κατά πληροφορίες μου, το Συμβούλιο αυτό του Επιμελητηρίου δε δέχεται να παραχωρήσει το οικόπεδο.

Την Τετάρτη (σ.σ. αύριο) θα επανέλθουμε ως Δήμος με την ίδια πρόταση στην επιτροπή της Περιφέρειας, για τον “Φάρο”. Αν απορριφθεί από την επιτροπή, τότε οδηγούμαστε σε πλήρες αδιέξοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινός, δίνοντας το στίγμα της αγωνίας ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης στην Περιφέρεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News