Έτσι έγινε το Ηράκλειο Ολυμπιακή Πόλη!

Ηράκλειο
Έτσι έγινε το Ηράκλειο Ολυμπιακή Πόλη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο φως έφερε, 20 χρόνια μετά, ο Γιάννης Δροσίτης το πρακτικό της "Αθήνα 2004", μιλώντας στην εκπομπή "Ελεύθερο Σημείο"

Μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του Ηρακλείου ως Ολυμπιακής Πόλης το 2004 έφερε στο φως της δημοσιότητας ο πρώην αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γιάννης Δροσίτης, στο πλαίσιο της εκπομπής “Ελεύθερο Σημείο” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη που μετέδωσε η “ΚΡΗΤΗ TV”.

Ακριβώς 20 χρόνια μετά, ήρθε στο φως το πρακτικό συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων “Αθήνα 2004”, κατά την οποία πρώτη φορά συζητήθηκε το θέμα της επιλογής του Ηρακλείου ως μία από τις Ολυμπιακές Πόλεις. Την εισήγηση έκανε το τότε μέλος της Διοίκησης της “Αθήνας 2004” Ι. Θεοδωρακόπουλος, ενώ λεπτομέρειες για αυτήν την άγνωστη ιστορία έδωσε ο πρώην αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γιάννης Δροσίτης.

Για πρώτη φορά έγινε νύξη για το Ηράκλειο στην Οργανωτική Επιτροπή στην 21η συνεδρίασή της στις 9 Φεβρουαρίου 1999. Το θέμα εισήγαγε ο τότε πρόεδρος του ΠΣΑΤ και μέλος του Δ.Σ. της Οργανωτικής Επιτροπής “Αθήνα 2004”, Ι. Θεοδωρακόπουλος. Ήταν η πρώτη φορά που έπεφτε στο τραπέζι το όνομα της πόλης του Ηρακλείου ως μιας εκ των Ολυμπιακών Πόλεων της χώρας ενόψει τότε της Ολυμπιάδας του 2004.

Μάλιστα, ο κ. Δροσίτης σχολίασε ότι την εποχή εκείνη, και αφού είχε αναληφθεί η Ολυμπιάδα, η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη δε συμμετείχε στο Δ.Σ. της Επιτροπής “Αθήνα 2004”, συνεπώς η πατρότητα της επιλογής του Ηρακλείου ως Ολυμπιακής Πόλης δεν ανήκει, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, σε εκείνην ή τον τότε δήμαρχο της εποχής.

Ωστόσο η συμβολή της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και του τότε δημάρχου Κ. Ασλάνη ως προς τη χάραξη των ολυμπιακών έργων της πόλης, αλλά και της επόμενης δημοτικής Αρχής του Γιάννη Κουράκη, που “έτρεξε” τα έργα, τα παρακολούθησε στενά και πολλές φορές τα ξεμπλόκαρε, ήταν μεγάλη.

Έγινε μνεία από τον κ. Δροσίτη και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο τότε υπεύθυνος Ολυμπιακών Έργων του Δήμου Ηρακλείου, μετέπειτα αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηρακλείου και σήμερα δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης. Μάλιστα, ο κ. Δροσίτης ανέφερε ότι το Ηράκλειο θα πρέπει κάποτε να τιμήσει με έναν τρόπο τον άνθρωπο που έδωσε το χρίσμα της Ολυμπιακής Πόλης, αναφέροντας ότι η πόλη αποκόμισε πάρα πολλά οφέλη, ανεξαρτήτως αν κάποιος πιστεύει ή όχι στη χρησιμότητα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συγκεκριμένα ο κ. Δροσίτης ανέφερε: «Το 1989 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Παγκρήτιου Σταδίου και το 1990 άρχισε να θεμελιώνεται και έμεινε γιαπί για πάρα πολλά χρόνια, μέχρι πριν από το 2004. Πολλοί είναι αυτοί που νομίζουν ότι έφεραν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ηράκλειο. Έγινε από έναν άνθρωπο, που ίσως δεν τον ξέρει εδώ κανένας.

Ήταν ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος του ΠΣΑΤ και μέλος του Δ.Σ. της Οργανωτικής Επιτροπής “Αθήνα 2004”. Σε κάποια συνεδρίαση τέθηκε το θέμα αν θα μπορούσε να πάει ένας όμιλος ποδοσφαίρου ολυμπιακός, εκτός από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο που ήταν ήδη, σε άλλη πόλη. Εκεί τέθηκε το θέμα της πόλης του Ηρακλείου. Επελέγη η πόλη και έτσι ξεκίνησε. Κανένας άλλος δε θα έπρεπε να διεκδικεί την πατρότητα της επιλογής του Ηρακλείου και ο Δήμος Ηρακλείου κάποτε θα πρέπει να τον τιμήσει.

Στην πορεία, αφού το Ηράκλειο επελέγη ως Ολυμπιακή Πόλη, αρκετοί βοήθησαν, όπως ο δήμαρχος της εποχής εκείνης, για τη χάραξη των έργων που θα γινόντουσαν, αλλά και ο μετέπειτα δήμαρχος Γ. Κουράκης να τα παρακολουθήσει, να τα “τρέξει” και να τα ολοκληρώσει. Από εκεί και πέρα, αρκετοί βοήθησαν - και η συμπατριώτισσά μας Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Όμως το 1999 που υπάρχει η απόφαση, η κ. Δασκαλάκη δεν ήταν στην “Αθήνα 2004”. Μετά το 1998 είχε αποχωρήσει για ένα διάστημα και τη φώναξαν πίσω. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η Αγγελοπούλου στη διοίκηση.

Ήταν ένας αγώνας δρόμου για τον Δήμο Ηρακλείου. Σήμερα είναι μια προίκα, όπως και το Παγκρήτιο, και είναι κρίμα να είναι στην κατάσταση που είναι αυτή τη στιγμή, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να ωραιοποιήσουν μια κατάσταση», είπε ο κ. Δροσίτης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά το γεγονός ότι δεν αποκαταστάθηκε από τον χειμώνα του 2015 που το πήρε ο αέρας το στέγαστρο του Παγκρητίου με την εξής φράση: «Δεν ξέρω ποια είναι η αιτία και για 4,5 χρόνια στέκει κουφάρι».

Το πρακτικό του 1999

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρακτικό της 21ης συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων “Αθήνα 2004” με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου 1999, στο οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά το ενδεχόμενο - και μάλιστα γίνεται αποδεκτό - να είναι το Ηράκλειο μία εκ των ελληνικών Ολυμπιακών Πόλεων.

Στο πρακτικό της “Αθήνα 2004” αναφέρεται: «O κ. Ι. Θεοδωρακόπουλος επιθυμεί να καταθέσει τρεις προτάσεις: πρώτον να διερευνηθεί από την “Αθήνα 2004” η δυνατότητα μεταφοράς ενός από τους ομίλους ποδοσφαίρου, που, βάσει του φακέλου διεκδίκησης, είχε προγραμματιστεί για την Αθήνα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, και σε περίπτωση αδυναμίας σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας, όπως η Ήπειρος ή η Θράκη, πάντα με την προϋπόθεση ότι συγκεντρώνουν τους όρους που υπαγορεύονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεύτερον, να εξεταστεί ή αναβάθμιση στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας, και τρίτον συμμετοχή της “Αθήνα 2004” στους Ολυμπιακούς Αγώνες τους Σίδνεϊ, όπου θα έπρεπε ήδη να έχει ληφθεί μέριμνα, ιδιαίτερα για τους χώρους έκθεσης, φιλοξενίας και άλλων δραστηριοτήτων. Είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό, για το οποίο οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι έχουν μεριμνήσει. Τώρα έχουν περιοριστεί σε καλές λύσεις.

Ο κ. Σ. Καπράλος προτείνει, λόγω της σοβαρότητας και των τριών θεμάτων που εθίγησαν από τον κ. Ι. Θεοδωρακόπουλο, να γίνουν εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της “Αθήνα 2004” και να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. με αντίστοιχα θέματα ημερήσιας διάταξης με προτεραιότητα στο θέμα του Σίδνεϊ, όπου δεν έχει γίνει τίποτα όσον αφορά το hospitality του “Αθήνα 2004” και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι την τελευταία στιγμή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News