«Σφαγή» για τα σχολεία στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ηράκλειο
«Σφαγή» για τα σχολεία στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σφυροκόπημα» κατά της δημοτικής Αρχής για αλλαγές στην ανάπλαση του κέντρου

Άκρως επεισοδιακή, με προσωρινές διακοπές, εντάσεις και “θερμά επεισόδια” αποδείχτηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

“Φωτιές” σε προεκλογικό μοτίβο άναψε η υπόθεση του έργου στο Καπετανάκειο και η κατάσταση των σχολικών κτηρίων, ενώ η δημοτική Αρχή δέχτηκε “ομοβροντία” πυρών από αντιπολίτευση, ανεξάρτητους συμβούλους, ακόμα και δικούς της συμβούλους για τις τροποποιήσεις στη μελέτη της εκτελούμενης ανάπλασης στο κέντρο. Τροποποιήσεις που πέρασαν κατά τη σχετική ονομαστική ψηφοφορία (όπως διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αθηνάς Σπανάκη) οριακά με 18 «ναι», 15 «όχι», 2 λευκά και πολλές απουσίες.

Αναλυτικότερα, με έναυσμα την παρουσία και την αγωνιώδη τοποθέτηση των εκπροσώπων της Ένωσης Συλλόγων Γονέων για το Καπετανάκειο, αλλά και γενικότερα τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα των σχολείων του Ηρακλείου, ξεδιπλώθηκε μια άγρια πολιτική αντιπαράθεση σε προεκλογικό μοτίβο.

«Ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μία απλή ερώτηση: Πότε θα τελειώσει το έργο στο Καπετανάκειο; Μας είχατε πει τέλη Φεβρουαρίου. Δε δουλεύει κανείς. Μια εγκαταλειμμένη οικοδομή. Ποιος θα τελειώσει το έργο αφού δε δουλεύει κανείς;

Έχετε κάνει μια σειρά μελετών για ιστορικά σχολεία, που όμως δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί. Πείτε μας τι γίνεται, ντόμπρα και σταράτα. Τα παιδιά μας θα πηγαίνουν ακόμα σε χώρους που πλημμυρίζουν;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων.

Απαντώντας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης δεν έδωσε κάτι καινούργιο σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων ή εξελίξεων γύρω από το εκτελούμενο έργο στο Καπετανάκειο. Επανέλαβε ουσιαστικά την πρόταση που είχε τεθεί πρόσφατα στους γονείς για τμηματική παράδοση μέρους του νέου κτηρίου στους μαθητές, που θα μπουν μέσα, με τις εργασίες όμως να συνεχίζονται. Ο αντιδήμαρχος θέλησε στο σημείο εκείνο να προχωρήσει σε έναν απολογισμό πεπραγμένων για τα σχολικά κτήρια.

«Δουλεύουμε προσπαθώντας να βάλουμε τάξη σε ένα χάος. Τα 2/3 των σχολείων δε διέθεταν καν οικοδομική άδεια. Τα νομιμοποιήσαμε. Σήμερα όλα τα σχολεία έχουν κάποιο είδος οικοδομικής άδειας. Παλαιότερα, η συντήρηση γινόταν με αστεία ποσά», ανέφερε ο κ. Αναστασάκης.

Η κίνηση του αντιδημάρχου να παραθέσει εκ νέου απολογισμό έργου, αλλά και η αναφορά του περί χάους που βρήκε η νυν δημοτική Αρχή από την προηγούμενη πυροδότησε τη μήνη της μείζονος αντιπολίτευσης, που απάντησε διά του πρώην αντιδημάρχου Παιδείας Νίκου Γιαλιτάκη.

«Είναι θλιβερό που στην προσπάθειά του ο αντιδήμαρχος να δώσει προεκλογική χροιά στην τοποθέτησή του, επανέλαβε τον χιλιοειπωμένο πενιχρό απολογισμό και απαξίωσε προσπάθεια όχι μόνο προηγούμενων δημοτικών Αρχών, αλλά και συναδέλφων του μηχανικών στον Δήμο και στην Περιφέρεια, όπου ο ίδιος είναι υπάλληλος!

Στην προεκλογική του αγωνία επέλεξε το ψέμα συνειδητά.

Ψέμα 1ο που είπε ο κ. Αναστασάκης: “Δε ζήτησε η προηγούμενη δημοτική Αρχή τους φάκελους με τις οικοδομικές άδειες”.

Ζητώ από τις διευθύντριες της Νομαρχίας να μας πουν.

Ψέμα 2ο: Μας είπε ότι 1η φορά στα χρονικά έγιναν τόσες εργασίες. Στα 5 χρόνια 2,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 500.000 ευρώ ανά χρόνο! Οι σχολικές μονάδες, οι γονείς γνωρίζουν τι εργασίες κάναμε», σημείωσε ο Νίκος Γιαλιτάκης.

Σφοδρή επίθεση κατά του Γιάννη Αναστασάκη εξαπέλυσε και ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός.

«Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε νωρίς μου φαίνεται. Ο κ. Αναστασάκης μας είπε ότι οι παρεμβάσεις στα σχολεία είναι 4 εκατ. ευρώ. Από τα στοιχεία φαίνονται άλλα. Το πραγματικό ποσό που έχει δαπανηθεί για τη σχολική στέγη είναι μόλις 1 εκατ. ευρώ και όχι 4,5 εκατ. ευρώ, όπως υποτίθεται είναι με τα “θα” του αντιδημάρχου.

Για το Καπετανάκειο, ο δήμαρχος δημόσια είχε πει ότι τον Σεπτέμβριο θα έμπαιναν τα παιδιά. Είναι Φλεβάρης και δεν έχουν μπει κουφώματα-σκάλα, και δεν έχουνε γίνει τα έργα στον περιβάλλοντα χώρο», σημείωσε ο κ. Λυγερός.

«Άλλα αντ’ άλλων η τοποθέτηση του αντιδημάρχου. Για το Καπετανάκειο του είπανε, για άλλα έλεγε. Και πού είναι η σωστή ιεράρχηση αναγκών;», επισήμανε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μιχάλης Κασσαπάκης.

Δριμεία “πυρά” μετά τον απολογισμό Αναστασάκη εξαπέλυσε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Αθηνά Σπανάκη.

«Τα έχουμε ακούσει αυτά που μας είπε ο αντιδήμαρχος χίλιες φορές. Κύριε Αναστασάκη, βαρέθηκα να σας ακούω να ρητορεύετε για λίγα μερεμέτια. Έχουν βαφτεί 4 σχολεία. Πείτε μας ονομαστικά ποια σχολεία έχουν βαφτεί;», είπε η κ. Σπανάκη.

Η Αθηνά Σπανάκη δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τα λόγια της και δέχτηκε επίθεση από συμβούλους της πλειοψηφίας, όπως ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καραντινός. Ακολούθησε πραγματικό πανδαιμόνιο μέσα στην αίθουσα. Ο πρόεδρος Γρηγόρης Πασπάτης διέκοψε τη συνεδρίαση και αποχώρησε από το προεδρικό έδρανο, με τον Γιάννη Αναστασάκη να συνεχίζει, ωστόσο, να μιλά, και με τους εκπροσώπους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων να κάνουν λόγο για προκλητικό σκηνικό στη θέα του Συμβουλίου που άδειαζε εκείνη την ώρα.

Η συνεδρίαση ξανάρχισε μετά από λίγη ώρα. Τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, που παραδέχτηκε ότι είχε δηλώσει ότι στις αρχές φθινοπώρου οι μαθητές θα έμπαιναν στο νέο κτήριο. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι όταν έκανε τη δήλωση το έργο... κάλπαζε!

Επεισόδιο Ινιωτάκη-Πασπάτη

“Ομοβροντία πυρών” για τις αλλαγές στην ανάπλαση

“Φωτιές” άναψε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ανάκλησης παλιότερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και η λήψη νέας απόφασης τροποποιήσεων στη μελέτη εφαρμογής τού υπό εξέλιξη έργου ανάπλασης στο κέντρο του Ηρακλείου.

Τόσο οι αλλαγές όσο και η πρακτική που ακολουθεί η δημοτική Αρχή με τις συνεχείς τροποποιήσεις στο έργο βρέθηκαν στο “επίκεντρο” ενός άγριου σφυροκοπήματος από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, από ανεξάρτητους συμβούλους, αλλά και από μηχανικούς-συμβούλους της πλειοψηφίας! Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κουράκης εμφανίστηκε καταπέλτης κατά της δημοτικής Αρχής.

«Λέει μια παλιά ρήση ότι “όπου θέλει ο τσικαλάς κολλάει το αφτί”. Αυτό κάνει ο κ. Αναστασάκης. Είπε ότι η μελέτη είναι πολύ παλιά. Όποτε θέλει την κάνει δική του, όποτε θέλει των άλλων.

Προφανώς άλλοι το σχεδίασαν το έργο για το κέντρο και πήραν τις εγκρίσεις. Προφανώς άλλοι το είχαν καταθέσει στο ΕΣΠΑ, αλλά αυτοί πήραν τα χρήματα από το ευρωπαϊκό δάνειο με αλχημείες.

Δημοπρατήσατε το έργο και του έχετε... αλλάξει τα φώτα! Ισχυρίζεστε διάφορα, π.χ. για την Αρχαιολογία, χωρίς να προσκομίσετε τα έγγραφα. Σας είπε, αλήθεια, η Αρχαιολογία “ναι” για την αλλαγή υλικού; Γιατί δε μας έφερε ο αντιδήμαρχος πίνακα να δούμε πόσο θα αλλάξουν τα κόστη;

Δε συμφωνούμε με τις αλλαγές. Άλλο έργο δημοπρατήθηκε, σε άλλο εξελίσσεται. Λυπούμαστε. Λυπούμαστε και για τον μελετητή. Είμαστε σίγουροι ότι του τα επιβάλλατε.

Πώς ματώσαμε για όλες αυτές τις εγκρίσεις και τώρα γίνεται ένα άλλο έργο;

Προφανώς δεν ψηφίζουμε την εισήγηση. Και ρωτώ: Θα έρθουν κι άλλες αλλαγές;», υπογράμμισε ο κ. Κουράκης.

«Αν ανατρέξουμε λίγο στο μυαλό μας σε εκείνη την περιβόητη συνεδρίαση, κατηγορήθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση ότι δε συμφωνεί με τη μετατόπιση του άξονα της Δικαιοσύνης και άρα, όπως προπαγάνδισε η δημοτική Αρχή, θέλαμε να κοπούν τα δέντρα. Ένα 6μηνο μετά, έρχεστε να ανακαλέσετε την απόφαση εκείνη.

Σας είχαμε πει ότι δε γίνεται να κάνουμε τροποποίηση χωρίς να ενσωματώνονται σε κάποιον ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών!

Η σημερινή εισήγηση δείχνει ότι σε καμία περίπτωση δε θα τελειώσει το έργο τον Απρίλιο. Φαντάζομαι ούτε τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο Ηλίας Λυγερός.

«Το έργο αυτό δε θα έπρεπε να είχε υπογραφεί ποτέ ως σύμβαση. Έπρεπε να μας είχε εξηγήσει ο ανάδοχος πώς δικαιολογείται η τεράστια διαφορά στην έκπτωση. Δεν έπρεπε να ξεκινήσει το έργο, κύριε δήμαρχε. Εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω θετικά», σημείωσε στην παρέμβασή του ο ανεξάρτητος σύμβουλος Πέτρος Ινιωτάκης.

Ο ίδιος είχε μάλιστα και ένα “θερμό” επεισόδιο με τον άλλοτε συνοδοιπόρο του στη λεγόμενη “τριανδρία” του Δήμου, Γρηγόρη Πασπάτη.

Ο Πέτρος Ινιωτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο να ανακαλέσει μια ατάκα του σε προηγούμενη συνεδρίαση, ότι ο ίδιος δεν καταλαβαίνει.

«Αν θεωρείτε ότι σας έθιξα, ανακαλώ, αλλά αντιλήφθηκα πολιτική διάθεση να μη θέλετε να καταλάβετε. Εγώ πολιτικά ήμουν και είμαι σταθερός. Εσείς να δω πού θα είστε αύριο-μεθαύριο, κύριε Ινιωτάκη», του είπε απαντώντας ο Γρηγόρης Πασπάτης, με τον τέως αντιδήμαρχο να του ανταπαντά πως δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει στη μοναχική κατηφόρα που έχει διαλέξει...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News