«Βροχή» οι κλήσεις και τα πρόστιμα στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
«Βροχή» οι κλήσεις και τα πρόστιμα στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

23.757 κλήσεις για διαφόρου τύπου κυκλοφοριακές παραβάσεις βεβαίωσε το 2018 η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου

“Βροχή” έπεσαν το 2018 οι “καμπάνες” της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου σε οδηγούς, καθώς με βάση τα επίσημα στοιχεία βεβαιώθηκαν 23.757 κλήσεις για διαφόρου τύπου κυκλοφοριακές παραβάσεις...

Η υπηρεσία σφράγισε 11 επιχειρήσεις, απομάκρυνε παράνομα τραπεζοκαθίσματα από 16 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ κατέσχεσε και κατέστρεψε 1.190 παράνομα προϊόντα.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου βεβαίωσε επίσης 25 πρόστιμα για κοπή δέντρων, παράνομη αφισοκόλληση κ.λπ., ενώ “έριξε” 64 πρόστιμα στο μέτωπο των λαϊκών αγορών! Παράλληλα εντόπισε και απομάκρυνε 670 εγκαταλελειμμένα οχήματα, αριθμός αν μη τι άλλο ενδεικτικός των διαστάσεων που έχει πάρει, τόσο στο Ηράκλειο όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις του νησιού, το φαινόμενο με τα παρατήματα αυτοκίνητα...

Αυτός είναι ο “πλούσιος” απολογισμός δράσης της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου για το 2018, που δόθηκε επισήμως χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης, το τηλεφωνικό κέντρο της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου δέχτηκε πάνω από 3.000 καταγγελίες που αφορούσαν θέματα καθαριότητας, στάθμευσης, κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, εγκαταλελειμμένα οχήματα, σκυλιά (μέχρι να διευκρινιστεί ότι αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ.) και λοιπά θέματα.

Συνολικά έγιναν 3.656 καταγγελίες

Σημειώνεται ότι στις καταγγελίες δεν έχουν προσμετρηθεί οι επανέλεγχοι και οι λοιπές ενέργειες που έχουν γίνει από τους αστυνομικούς και το Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης (ενδεικτικά αναφέρεται ότι, εκτός από τις καταγγελίες που αφορούν παράνομες σταθμεύσεις, γίνεται τουλάχιστον ένας επανέλεγχος σε κάθε καταγγελία). Ειδικά σε θέματα καθαριότητας, έχουν επιβληθεί σε 25 περιπτώσεις πρόστιμα, που αφορούν κοπή δέντρων, αφισορύπανση, πλανόδιο εμπόριο και στάθμευση δίπλα σε κάδους.

Σε θέματα πλανόδιου εμπορίου και λαϊκών αγορών έχουν επιβληθεί 64 πρόστιμα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών και της πόλης του Ηρακλείου. Επίσης, υπήρχε συνεργασία με το Τμήμα Ελέγχου Προσόδων για την καταγραφή των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Ηρακλείου, με 609 περιπτώσεις. Ακόμη, έγινε σε 16 περιπτώσεις απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων καθώς υπήρχε υπέρβαση του κοινόχρηστου χώρου από αυτά.

Το 2018 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο του Ηρακλείου και κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων για αυθαίρετες κατασκευές κοινόχρηστων χώρων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας. Επίσης, εκτελέστηκαν 11 εντολές σφράγισης και αποσφράγισης καταστημάτων.

Όσον αφορά τις κατασχέσεις, από περιπολίες και μετά από καταγγελίες κατασχέθηκαν 1.190 παράνομα προϊόντα, τα οποία καταστράφηκαν άμεσα από την υπηρεσία και συντάχθηκαν 36 εκθέσεις κατάσχεσης.

Εγκαταλελειμμένα οχήματα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η υπηρεσία ασχολήθηκε με την καταγραφή και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, όπου καταγράφηκαν 679 περιπτώσεις:

Καταγράφηκαν: 679

Απομακρύνθηκαν: 358

Καταστράφηκαν: 85

Εκκρεμούν: 236.

Κλήσεις

Ένα στοιχείο του απολογισμού δράσης της Δημοτικής Αστυνομίας που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι οι 23.575 κλήσεις που κόπηκαν σε παραβάτες οδηγούς για θέματα που αφορούν στον ΚΟΚ.

Όπως σημειώνεται, περισσότερη έμφαση έχει δοθεί στο ιστορικό κέντρο, όπου η αστυνόμευση είναι συνεχής. Ειδικότερα, στους πεζόδρομους έχουν βεβαιωθεί 47 παραβάσεις που αφορούσαν την κίνηση οχημάτων σε αυτούς.

Τέλος, έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες) σε 16 οχήματα.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, η Δημοτική Αστυνομία μέσα στο 2018 συμμετείχε:

- Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα PACES.

- Με την Πολεοδομία και την Αποκεντρωμένη στην απομάκρυνση 30 παράνομων κατασκευών στον δήμο Ηρακλείου.

- Στην εφαρμογή των κυκλοφοριακών αλλαγών λόγω του έργου ανάπλασης του κέντρου.

- Στην εφαρμογή των σχεδίων της Πολιτικής Προστασίας.

- Στην επιμόρφωση του προσωπικού σε σεμινάρια του ΕΚΔΔΑ.

- Στην εφαρμογή για πρώτη φορά του προγράμματος ηλεκτρονικής καταγραφής των κλήσεων.

- Στη διαχειριστική επιτροπή του Κέντρου Αστέγων και στην καταγραφή αυτών μέσω προγράμματος της Ε.Ε.

- Στη διεκπεραίωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

- Στα μέτρα τάξης της ΕΛ.ΑΣ.

- Στις διαδικασίες μετακίνησης της λαϊκής.

- Σε εκπαιδεύσεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και στην πρόταση σύνταξης ειδικού εγχειρίδιου για τα σχολεία.

- Στην απλούστευση διαδικασιών στους Δήμους της ΕΕΤΑΑ.

- Στη σύνταξη του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου.

- Με την Κτηνιατρική Υπηρεσία και φιλοζωικές ομάδες στον έλεγχο των μικροτσίπ των δεσποζόμενων ζώων.

- Σε έκτακτες περιπτώσεις για την κατάσβεση πυρκαγιάς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

- Σε κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών σε δημοτικούς χώρους για την αποφυγή καταπάτησης δημοτικής περιουσίας.

- Στη συγκρότηση νυχτερινών συνεργείων σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

- Στον εξοπλισμό του στόλου με δύο οχήματα.

«Επιβεβαιώνεται καθημερινά η ορθότητα της απόφασης για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Πρόταση της υπηρεσίας για την συστηματικότερη και αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων της είναι η ενίσχυση με την πρόσληψη τουλάχιστον 20 δημοτικών αστυνομικών», αναφέρεται στον απολογισμό.

Τι προβλέπεται: Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες

Ο Δήμος Ηρακλείου με την απόφαση 423/22-06-2015 του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε στην επανίδρυση της υπηρεσίας από τις 22 Μαΐου 2015.

Η υπηρεσία ασχολήθηκε με τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον Ν. 3731/2008: Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην ύδρευση, στην άρδευση και στην αποχέτευση, όπως αυτές περιλαμβάνονται στην εκάστοτε κείμενη νομοθεσία, στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές Αρχές και στις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Ελέγχει την τήρηση των όρων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές Αρχές για τη χρήση των αλσών και των κήπων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων.

Ελέγχει την τήρηση των όρων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές Αρχές για τη χρήση και λειτουργία των δημοτικών και κοινοτικών αγορών, των εμποροπανηγύρεων, των ζωοπανηγύρεων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων δραστηριοτήτων. Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο και στις λαϊκές αγορές. Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην υπαίθρια διαφήμιση, καθώς και τον έλεγχο της τήρησης ειδικότερων προδιαγραφών κατασκευής και προϋποθέσεων τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων, που τυχόν έχουν τεθεί με τοπικές κανονιστικές αποφάσεις από τις δημοτικές και κοινοτικές Αρχές.

Ελέγχει την τήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους της εδαφικής περιφέρειας του οικείου Δήμου ή Κοινότητας και γενικότερα την τήρηση των κανόνων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και τις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές Αρχές για την αναβάθμιση της αισθητικής των πόλεων και των οικισμών. Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην κυκλοφορία των πεζών και τη στάθμευση των οχημάτων, στην επιβολή των διοικητικών μέτρων του άρθρου 103 του Ν. 2696/1999, όπως ισχύει, για την παράνομη στάθμευση οχημάτων, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων που αναφέρονται στην κυκλοφορία τροχοφόρων σε πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια και γενικά σε χώρους που δεν προορίζονται για τέτοια χρήση και στην εκπομπή θορύβων από αυτά.

Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στη σήμανση των εργασιών που εκτελούνται στις οδούς και στις υποχρεώσεις αυτών που εκτελούν έργα και εναποθέτουν υλικά και εργαλεία στο δημοτικό και κοινοτικό οδικό δίκτυο. Εκτελεί τις διοικητικές κυρώσεις που αφορούν στη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων. Αφαιρεί την άδεια οικοδομής για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ. Συμμετέχει στην εφαρμογή στων σχεδίων πολιτικής προστασίας. Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς. Προστατεύει τη δημοτική και κοινοτική περιουσία. Ελέγχει την εφαρμογή των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News