Ηράκλειο

Νέο Κέντρο Υγείας αποκτούν οι Μοίρες

Δέσμευση Παύλου Πολάκη για την ανέγερση του πολυπόθητου κέντρου για τη Μεσαρά

Επί τάπητος τέθηκαν τα σοβαρά θέματα της υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής, με επίκεντρο την ανέγερση του νέου Κέντρου Υγείας Μοιρών, στη συνάντηση στο Δημαρχείο Φαιστού, όπου ο δήμαρχος Γιώργος Αρμουτάκης υποδέχτηκε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, ο οποίος, μετά την επίσκεψή του στο ΠΑΓΝΗ τη Δευτέρα βρέθηκε στις Μοίρες, εγκαινίασε το ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας Μοιρών.

Στο επίκεντρο, ωστόσο, της συζήτησης βρέθηκε το πολυπόθητο νέο Κέντρο Υγείας Μοιρών - έργο άμεσης προτεραιότητας για την περιοχή, το οποίο, όπως τονίστηκε, θα κατασκευαστεί με τη συνεργασία του Δήμου Φαιστού, της Περιφέρειας Κρήτης και του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, συζητήθηκε το ζήτημα της επέκτασης του ιατρείου Περιφερειακού Ιατρείου Ζαρού.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης στο Δημαρχείο, στην οποία παρέστη και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης και εν συνεχεία σε επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο σημερινό Κέντρο Υγείας, συζητήθηκε το ζήτημα του οικοπέδου που διαθέτει ο Δήμος για το νέο Κέντρο Υγείας, των εξασφαλισμένων χρηματοδοτήσεων μέσω της Περιφέρειας και των αναγκαίων πόρων που θα καλυφθούν από το υπουργείο Υγείας για την ανέγερση του νέου Κέντρου Υγείας στις Μοίρες. Παράλληλα ο κ. Αρμουτάκης έθεσε στον κ. Πολάκη και το ζήτημα του Πλατύ Ποταμού, ένα έργο που θα βοηθήσει, όπως τονίστηκε, τη Μεσαρά, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Στη συνάντηση στο Δημαρχείο του Δήμου Φαιστού με τον δήμαρχο κ. Γιώργο Αρμουτάκη, δημοτικούς συμβούλους και φορείς της περιοχής, ο κ. Αρμουτάκης ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό ότι ο Δήμος διαθέτει οικόπεδο κατάλληλο για την ανέγερση Κέντρου Υγείας, τονίζοντας πως «ο Δήμος παραχώρησε ένα οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων στην Υ.ΠΕ. με σκοπό την ανέγερση του νέου Κέντρου Υγείας».

Με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Υπηρεσίας (ΚΤΥΠ Α.Ε.), κ. Γιάννης Χαρωνίτης, επιβεβαίωσε αυτά τα οποία είχε ανακοινώσει σε συνάντηση που είχε προηγηθεί στην Αθήνα με τον βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, στις 30 Νοεμβρίου 2018, ότι δηλαδή θα χρησιμοποιηθεί επικαιροποιημένη μελέτη από άλλο έργο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και επιπλέον να είναι δυνατή η εφαρμογή της στο συγκεκριμένο οικόπεδο του Δήμου. «Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υλοποιήσουμε τη μελέτη για το νέο Κέντρο Υγείας Μοιρών. Μόλις τελειώσει η μελέτη θα είμαστε σε θέση για τη δημοπράτηση, όπως επιλεγεί από το υπουργείο», τόνισε ο κ. Χαρωνίτης.

Συγχρηματοδότηση από το υπουργείο

Το νέο Κέντρο Υγείας θα πάρει «σάρκα και οστά», όπως επισημάνθηκε, με τη συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και του υπουργείου Υγείας, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, να υπογραμμίζει πως «είναι ένα έργο περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ με τον εξοπλισμό. Εμείς δεσμευόμαστε ότι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εθνικών πόρων του υπουργείου Υγείας θα βάλουμε τα χρήματα που απαιτούνται. Τα υπόλοιπα θα τα συμπληρώσει η Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να μπορέσει να χτιστεί το νέο Κέντρο Υγείας, διότι στο υπάρχον το μισό του κομμάτι δεν είναι στατικά ασφαλές. Θα προχωρήσουμε σε αυτή την επένδυση που αποτελεί επένδυση για τους ανθρώπους».

Να σημειωθεί πως το Κέντρο Υγείας Μοιρών εξυπηρετεί μια περιοχή που αριθμεί σε περίπου 60.000 κάτοικους, με τα καθημερινά περιστατικά που φτάνουν σε αυτό τις ημέρες εφημερίας να ξεπερνούν τα 120.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, η εξασφάλιση 2 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης δεν είναι αρκετή για την υλοποίηση του έργου, όμως δεσμεύτηκε για την επιπλέον εξεύρεση πόρων μέσω του υπουργείου Υγείας. Στο Κ.Υ. Μοιρών πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τους εργαζόμενους, οι οποίοι προσπαθούν καθημερινά να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων του Δήμου, ζητώντας από τον υπουργό την επιπλέον στελέχωση. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από τον κ. Βαρδάκη, επισκέφτηκε και το Περιφερειακό Ιατρείο Ζαρού, για το οποίο, μετά από μεγάλη προσπάθεια, έχει εγκριθεί η μελέτη σκοπιμότητας. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες εγκρίνεται εξ ολοκλήρου η μελέτη και με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια αναμένεται να αποκτήσει ο Ζαρός ένα σύγχρονο ιατρείο. Από τη μεριά του, το προσωπικό του Ιατρείου ζήτησε ένα υπέρηχο, για την προμήθεια του οποίου δεσμεύτηκε ο κ. Πολάκης ότι το Υπουργείο θα ανταποκριθεί άμεσα. Ο κ. Βαρδάκης σημείωσε ότι «για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, και στη συγκεκριμένη περίπτωση το υπουργείο Υγείας και η 7η Υ.ΠΕ. αφουγκράζονται τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας και προσπαθούν και δίνουν λύσεις σε πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες αρκετά χρόνια».

Με αφορμή την επιτόπια επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στις Μοίρες, ο Νίκος Ηγουμενίδης επισήμανε πως «επιβεβαιώνεται ότι το νέο Κέντρο Υγείας στις Μοίρες δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου, αλλά όλες οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά». Επισημαίνεται ότι ο Νίκος Ηγουμενίδης ήδη από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τον περιφερειάρχη για τη διασφάλιση αναγκαίων πόρων για το Κ.Υ. Μοιρών, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο για το θέμα. Ο κ. Ηγουμενίδης παρευρέθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στα εγκαίνια του δεύτερου γραμμικού επιταχυντή που τοποθετήθηκε και λειτουργεί ήδη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, και του SPECT-CΤ, η αγορά του οποίου έγινε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη λειτουργίας δύο υπερσύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων στο ΠΑΓΝΗ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη και της διεύθυνσης της 7ης Υ.ΠΕ. Ο λόγος για το πρώτο στην Ελλάδα, και σε δημόσιο νοσοκομείο, υβριδικό σύστημα απεικόνισης τομογραφικής γ’ κάμερας με αξονικό τομογράφο (SPECT/CT), το οποίο εγκαινίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Τα δύο νέα υπερσύγχρονα μηχανήματα, ένα υβριδικό σύστημα απεικόνισης τομογραφικής κάμερας με αξονικό τομογράφο, η αγορά του οποίου έγινε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά και ένα γραμμικό επιταχυντή, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στοχεύουν στην καλύτερη διάγνωση, ώστε να επιτυγχάνονται αποτελεσματικότερες θεραπείες για τους ασθενείς.

«Αόριστες απαντήσεις»: Διαμαρτυρία ΔΗΜΤΟ Φαιστού

Την ίδια ώρα πάντως, με ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΔΗΜΤΟ Φαιστού ρωτούν τον κ. Πολάκη τι έχει κάνει για τη Μεσαρά, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ασθμαίνοντας ο κ. Πολάκης κατέφτασε στη Μεσαρά μετά τη θριαμβευτική περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να απαντήσει αόριστα, και χωρίς να έχει να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, στις αγωνίες των πολιτών της Μεσαράς. Κύριε Πολάκη, είστε υπουργός Υγείας 4 χρόνια τώρα!

Τι έχετε κάνει για τη Μεσαρά όλο αυτό το διάστημα, την οποία επισκέπτεστε προεκλογικά για να τάξετε και μόνο; Λόγια, λόγια, λόγια...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια