Δίκη Λεμπιδάκη: Φόβος & ομερτά των κατηγορουμένων

Ηράκλειο
Δίκη Λεμπιδάκη: Φόβος & ομερτά των κατηγορουμένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ο φόβος δεν είναι μόνο για τον κύριο Λεμπιδάκη, ο φόβος είναι και για τον πελάτη μου"

Με τις αγορεύσεις των δικηγόρων των κατηγορουμένων συνεχίστηκε σήμερα στο Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο η δίκη για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Χρησιμοποιώντας δικονομικούς όρους οι συνήγοροι στις αγορεύσεις τους προσπάθησαν να αποδομήσουν το κατηγορητήριο.

«Μοναδικό στοιχείο για τον κατηγορούμενο το αυτοκίνητο»

Κατά την αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του 9ου κατηγορουμένου, ενός εκ των τεσσάρων που δεν έχουν προφυλακιστεί, έκανε λόγο για ελλιπή στοιχεία και υποστήριξε ότι ο πελάτης τους δεν αναγνωρίστηκε από το Μιχάλη Λεμπιδάκη, ούτε το παράστημα αλλά ούτε η φωνή του.

Επισήμανε ακόμη ότι στο σπίτι του κατηγορουμένου δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα αλλά και ότι το μοναδικό πράγμα που τον συνδέει με την απαγωγή Λεμπιδάκη είναι οι φωτογραφίες που υπάρχουν με το φορτηγάκι του, ένα από τα συνήθη φορτηγάκια επαγγελματικού τύπου και η κατηγορία ότι ο πελάτης του αγόρασε κάρτα για το κινητό τηλέφωνο.

«Δεν υπάρχει όμως ούτε μια φωτογραφία που να τον δείχνει στο περίπτερο» σημείωσε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε για τον κατηγορούμενο ότι αν όντως ήταν ένοχος δεν θα πήγαινε μόλις τον κάλεσαν στην ΓΑΔΑ για να παραδώσει προς έρευνα το αυτοκίνητό του και μάλιστα εντός ημιώρου παρότι του έδωσαν χρονικό περιθώριο να το πράξει ως την επόμενη ημέρα. Αυτό το έπραξε αν και σύμφωνα με το συνήγορο, θα μπορούσε να είχε κρατήσει αν ήθελε το αυτοκίνητο και να του κάνει τροποποιήσεις που δεν τον ενοχοποιούσαν.

«Προσωπικά αμφισβητώ πως και το αυτοκίνητο που απεικονίζεται στις φωτογραφίες είναι του πελάτη μου και πως οδηγός ήταν αυτός», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ομερτά των κατηγορουμένων

Παράλληλα έκανε λόγο για την ύπαρξη «ομερτά» από πλευράς των κατηγορουμένων αφήνοντας αιχμές και για την αστυνομία. Όπως ανέφερε,  δεν είναι δυνατόν, σ’ ένα νησί  η ΕΛΑΣ να μην μπορεί να εξιχνιάσει νωρίτερα την υπόθεση, αλλά αντ' αυτού να κρατείται ο Λεμπιδάκης επί 6 ολόκληρους μήνες σε ομηρία.

Κλείνοντας και επικαλούμενος ακόμη κι ένα τσιτάτο του Σαίξπηρ ζήτησε απαλλαγή για όλες τις κατηγορίες «κι ο Θεός να μας φωτίσει όλους».

«Παππούς»: Δεν ήξερε ότι θα φρόντιζε το Λεμπιδάκη

Την θεωρία της σιωπής ενίσχυσε και η συνήγορος υπεράσπισης  του 5ου κατηγορούμενου, του επονομαζόμενου «παππού».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο φόβος δεν είναι μόνο για τον κύριο Λεμπιδάκη, ο φόβος είναι και για τον πελάτη μου. Φοβάται για την οικογένειά του».

«Ασταθής» προσωπικότητα

Η Ιωάννα Σμυρνιωτάκη, προσπάθησε να καταρρίψει το κατηγορητήριο περί κατοχής όπλου  τονίζοντας πως ο παππούς αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας, «πάσχει από ψυχωτική συνδρομή»

Όπως τόνισε, ο πελάτης της δεν είχε σχέση από την αρχή με την υπόθεση και ότι στη συνέχεια του ζήτησαν να φροντίζει ένα πρόσωπο, χωρίς να τον ενημερώσουν για ποιο πρόσωπο επρόκειτο.

Ο ίδιος κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο, όταν είδε από κοντά το Λεμπιδάκη.

Η συνήγορος χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο αφελή λέγοντας ότι παρασύρθηκε από κάποιον και ενεπλάκη στην υπόθεση.

«Εξαναγκασμένη» η εμπλοκή του

Ακολούθησε η αγόρευση της συνηγόρου του 7ου κατηγορούμενου του γνωστού ως και Ευγένιου. Όπως υποστήριξε ο πελάτης της δεν μπορεί να έχει αρχηγική θέση στην ομάδα και την ίδια ώρα να λέει στον απαχθέντα να παραστήσει τον άρρωστο προκειμένου να βρει τον τρόπο να αποδράσει.

«Αν ήταν ο αρχηγός γιατί δεν άνοιγε ο ίδιος τη πόρτα να φύγει;» αναρωτήθηκε. 

Παράλληλα στάθηκε και στην επιστολή που ο κατηγορούμενος είχε στείλει στον Μιχάλη Λεμπιδάκη.

«Όχι» στο τσουβάλιασμα

Οι αγορεύσεις της σημερινής ημέρας έκλεισαν με έναν εκ των συνηγόρων του Βενιαμίν της υπόθεσης του 23χρονου σήμερα.

Παραθέτοντας μια σειρά από νομολογίες ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε την απαλλαγή του πελάτη του καθώς όπως υποστήριξε δεν υπάρχει επί της ουσίας κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του.

Πρόεδρος: «Οι δικηγόροι δεν θα αγορεύουν με ραντεβού»

Ένταση υπήρξε στο τέλος της διαδικασίας με αφορμή το γεγονός πως δεν ακολουθήθηκε η σειρά στις αγορεύσεις με την πρόεδρο να θέτει για τις επόμενες ημέρες σειρά αγορεύσεων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι δικηγόροι δεν θα αγορεύουν με ραντεβού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News