Αγρότες της Κρήτης διεκδικούν αποζημιώσεις λόγω κλιματικής αλλαγής

Κρήτη
Αγρότες της Κρήτης διεκδικούν αποζημιώσεις λόγω κλιματικής αλλαγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκρήτια σύσκεψη στις 5 Φεβρουαρίου από την Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης  

Σε πρωτοβουλία μαζικής και μελετημένης διεκδίκησης αποζημιώσεων για τους πληγέντες από τις καιρικές συνθήκες ελαιοπαραγωγούς του νησιού προχωράει η διοίκηση της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, διοργανώνοντας παγκρήτια σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας στο Ηράκλειο για την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου.

Στόχος της οργάνωσης - που τον επόμενο μήνα προχωράει σε εκλογές για ανανέωση της διοίκησής της - είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι τόσο οι συνδικαλιστές των αγροτών όσο και άπαντες οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς και να συζητηθούν θέματα γενικότερα με την καλλιέργεια της ελιάς, με σκοπό να υπάρξει συγκροτημένη πρόταση προς την κυβέρνηση για τη στήριξη του προϊόντος σε όλα τα επίπεδα.

Ως προς τις αποζημιώσεις, οι συνδικαλιστές ζητούν στήριξη μέσα από τα ΠΣΕΑ αλλά και ό,τι χρήματα θα μπορούσε η κυβέρνηση να καταβάλει μέσα από το πρόγραμμα ήσσονος σημασίας, κάτι που έκανε και για τους αιγοπροβατοτρόφους τον προηγούμενο μήνα.

«Για την υπόλοιπη Ελλάδα μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά για την Κρήτη υπάρχουν όλα τα στοιχεία που δείχνουν τις ξηροθερμικές περιόδους που πέρασαν οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού μέχρι πρόσφατα, με συνέπεια να έχουμε αρκετά χρόνια πολύ μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου»

Πρίαμος Ιερωνυμάκης

Η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης έχει απευθυνθεί ήδη στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος και δεσμεύτηκε να στηρίξει την προσπάθεια, εγκρίνοντας και την παραχώρηση της αίθουσας της Περιφέρειας Κρήτης για τις ανάγκες της συνάντησης. «Η σύσκεψη θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί. Καλεσμένοι θα είναι όλοι οι αγροτικοί φορείς, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί φορείς σε επίπεδο Κρήτης», σύμφωνα με όσα είπε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Συγκεκριμένα θα προσκληθούν να πάρουν μέρος το Ινστιτούτο Ελιάς των Χανίων, ο ΣΕΔΗΚ, το ΓΕΩΤΕΕ και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες των τεσσάρων ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Κρήτης.

«Θα μιλήσουμε γενικά για το θέμα της ελιάς. Αλλά πρωταρχικός στόχος θα είναι η δημιουργία φακέλου για την αποζημίωση των παραγωγών. Για την υπόλοιπη Ελλάδα μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά για την Κρήτη υπάρχουν όλα τα στοιχεία που δείχνουν τις ξηροθερμικές περιόδους που πέρασαν οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού μέχρι πρόσφατα, με συνέπεια να έχουμε αρκετά χρόνια πολύ μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης και εξηγεί ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αφορά όλη τη χώρα, όμως τουλάχιστον στην υπόλοιπη Ελλάδα όταν η Κρήτη “διψούσε” κάποιες βροχές έπεφταν.

Ταυτόχρονα υπάρχει και το θέμα του δάκου, το οποίο και θα τεθεί επίσης επί τάπητος ώστε να σταλεί προς την κυβέρνηση η πρόταση της Κρήτης. «Στόχος είναι να πάει στον παραγωγό η ενίσχυση από το πρόγραμμα ήσσονος σημασίας, αλλά ταυτόχρονα ζητούμε στοχευμένες πολιτικές από την κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορέσουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης να παραμείνουν στην καλλιέργεια της ελιάς. Θα καλεστούν οι πάντες. Αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας οι υπηρεσιακοί παράγοντες», ξεκαθαρίζει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Στηρίζουμε τα μπλόκα»

«Για να μείνει η ελιά σήμερα σαν καλλιέργεια χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές. Και δεν είναι αρκετές μόνο κάποιες ενισχύσεις, αλλά αν χρειαστεί αργότερα να πάμε και σε κινητοποιήσεις θα το κάνουμε. Εμείς είμαστε υπέρ των αγώνων. Σήμερα βλέπουμε την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Εμείς στηρίζουμε τον αγώνα τους... Αλλά από ’κει και πέρα ο καθένας κάνει αυτό που μπορεί, και αν θα χρειαστεί να κατέβουμε κι εμείς σε κινητοποιήσεις θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Δεν είναι απλά πράγματα να κατεβάζεις στον δρόμο κόσμο. Χρειάζεται δουλειά», καταλήγει ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, διευκρινίζοντας ότι, στο κομμάτι το συνδικαλιστικό, αρμόδιο να πάρει αποφάσεις είναι το Παγκρήτιο Συντονιστικό Όργανο, στο οποίο η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης είναι μέλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News