Πορεία διαμαρτυρίας και “απόβαση” στη Λότζια για το Καπετανάκειο

Ηράκλειο
Πορεία διαμαρτυρίας και “απόβαση” στη Λότζια για το Καπετανάκειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηχηρή κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη για το Καπετανάκειο από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Κάθε άλλο παρά κατευναστικά απέναντι στην οργή και στις αντιδράσεις της σχολικής κοινότητας στο Καπετανάκειο, για τις καθυστερήσεις και τη διάψευση των χρονοδιαγραμμάτων γύρω από τις εργασίες ανακατασκευής, λειτούργησε τελικά η ασυνήθιστη εναλλακτική πρόταση της Λότζιας για άμεση, τμηματική παράδοση των νέων κτηριακών χώρων με τη συναίνεση-συνυπευθυνότητα των γονέων!

Μετά την κατάληψη στην οποία προχώρησαν τις προάλλες οι μαθητές, σύσσωμη πλέον η σχολική κοινότητα του 1ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου (δηλαδή μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς) αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα ηχηρή κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Η νέα κινητοποίηση θα αφορά σε πορεία διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη, 29 Ιανουαρίου, από το Καπετανάκειο προς την ενετική Λότζια.

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα κάνουν “απόβαση” στο Δημαρχείο, και στη συνάντηση που επιδιώκουν με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό και τα αρμόδια στελέχη του Δήμου θα ζητήσουν χειροπιαστές, πλέον, δεσμεύσεις για τη γρήγορη αποπεράτωση του έργου, στην κανονική του μορφή και όχι δηλαδή με την παράδοση τμήματός του. Λύση την οποία, όπως φαίνεται, η σχολική κοινότητα του 1ου ΓΕ.Λ. απορρίπτει ως ημίμετρο!

Αυτό άλλωστε ξεκαθαρίζεται με απόλυτη σαφήνεια στη χθεσινή ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιείται η απόφαση για πορεία διαμαρτυρίας και “απόβαση” στη Λότζια.

Η ανακοίνωση

Στη σχετική χθεσινή ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο των μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΓΕ.Λ. και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, επισημαίνεται:

«Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς του 1ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου (Καπετανάκειο) έχουν την ακλόνητη θέση ότι την ευθύνη για την παράδοση του σχολικού κτιρίου την έχει αποκλειστικά ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο Δήμος. Αυτός φέρει και την πολιτική ευθύνη για την έγκαιρη ολοκλήρωση όλου του έργου. Επομένως, απαιτούμε την άμεση παράδοση ενός ολοκληρωμένου, λειτουργικού και ασφαλούς κτηρίου.

Παίρνοντας υπόψη την καθυστέρηση, σε σχέση με τις υποσχέσεις, τη δεκαετή απαράδεκτη κατάσταση λειτουργίας ενός λυκείου σε λυόμενες αίθουσες και τη διετή ταλαιπωρία των μαθητών που οδηγούνται σε εξετάσεις κάτω από τους ήχους της μπουλντόζας και των σφυριών, αποφασίσαμε να είμαστε σε κινητοποίηση μέχρι να μπούμε για μάθημα σε ένα κανονικό σχολείο.

Η πρώτη μας ενέργεια είναι την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, να κάνουμε πορεία από το σχολείο στον Δήμο, ζητώντας συνάντηση και δέσμευση από τον κ. δήμαρχο να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του.

Καλούμε όλους τους γονείς, συλλόγους και σωματεία εκπαιδευτικών και εργαζομένων, μαθητές από όλα τα σχολεία και τους απόφοιτους του Καπετανάκειου να είναι μαζί μας!

Η υπόθεση του Καπετανάκειου αφορά όλους που αγωνιούν και απαιτούν μια παιδεία αντάξια των αναγκών των παιδιών μας!».

Οι υποσχέσεις που διαψεύστηκαν

Όπως φαίνεται και από τη χθεσινή ανακοίνωση αλλά και από τις προηγούμενες, στις τάξεις της σχολικής κοινότητας του 1ου Γενικού Λυκείου κυριαρχεί ένα κλίμα αγανάκτησης και συνάμα αγωνίας. Το ποτήρι της οργής ξεχείλισε λόγω του ότι διαψεύστηκαν στην πράξη υποσχέσεις που είχαν δοθεί προς τους μαθητές.

Με βάση τις υποσχέσεις εκ μέρους δημοτικής Αρχής και εργολάβου, οι μαθητές θα ήταν σε θέση να απολαύσουν το νέο κτήριο στο ιστορικό σχολικό συγκρότημα με την έναρξη κιόλας της φετινής σχολικής χρονιάς.

Αυτό φυσικά δεν έγινε. Οι επόμενες υποσχέσεις ήταν για τον Δεκέμβριο, Ούτε αυτές τηρήθηκαν. Αισίως, όπως λένε αγανακτισμένοι μαθητές και γονείς, έχουμε φτάσει στα τέλη Ιανουαρίου και συνεχίζουν τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε λυόμενα!

Σε ευρεία σύσκεψη που είχε γίνει πριν από μια εβδομάδα, η πλευρά της δημοτικής Αρχής, διά του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιάννη Αναστασάκη, είχε θέσει την εξής πρόταση-δίλημμα προς γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς: είτε να περιμένουν μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του έργου ανακατασκευής τον Ιούλιο, είτε να δεχτούν μερική παράδοση, που προβλέπει χρήση 16 αιθουσών του νέου κτηρίου από τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά με την συνευθύνη ουσιαστικά των γονέων, μιας και μιλάμε για ένα έργο που δε θα έχει ολοκληρωθεί κανονικά! Η παράδοξη αυτή πρόταση της Λότζιας, που μοιάζει να “πετά το μπαλάκι” της ευθύνης στην πλευρά των πολιτών, είχε εξαρχής προκαλέσει καυστικές αντιδράσεις και μια έντονα αρνητική διάθεση εκ μέρους μαθητών και γονιών. Πολλοί είχαν κάνει λόγο για περίεργα και επικίνδυνα ημίμετρα, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε κάποιες αίθουσες ενώ στις διπλανές θα είναι ακόμα εργοτάξιο και θα δουλεύουν τα συνεργεία του αναδόχου εργολάβου!

Όπως είναι πλέον απόλυτα ξεκάθαρο, η πλευρά της σχολικής κοινότητας του 1ου ΓΕ.Λ. απορρίπτει την εναλλακτική πρόταση της δημοτικής Αρχής. Και πλέον τα βλέμματα στρέφονται στη κινητοποίηση της ερχόμενης Τρίτης...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News