Με μεγάλη καθυστέρηση η ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Ηράκλειο
Με μεγάλη καθυστέρηση η ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τροχιά υλοποίησης μετά από πολυετή αναμονή η σημαντική παρέμβαση

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει πλέον, μετά από καθυστέρηση αρκετών χρόνων, μια σημαντική ανάπλαση κεντρικά του Ηρακλείου, αυτή της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020. Οι υπογραφές της ένταξης του έργου, που θα υλοποιήσει ο Δήμος Ηρακλείου, “έπεσαν” χθες στην Περιφέρεια Κρήτης, με τους τοπικούς φορείς να υπογραμμίζουν τη δυναμική του έργου.

Η ανάπλαση-αναβάθμιση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αποτελεί πράγματι μια σημαντική παρέμβαση, καθώς θα έρθει να αναμορφώσει την κομβικής σημασίας οδική αρτηρία που συνδέει την “καρδιά” της πόλης και την εσωτερική μεριά της ιστορικής συνοικίας της Αγίας Τριάδας με το παραλιακό μέτωπο. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του έργου θα ολοκληρωθεί το παζλ της ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής, όπως έχει συντελεστεί με το έργο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου, την ανάπλαση της λεωφόρου Πλαστήρα και των γύρω δρόμων.

Βεβαίως το νέο αυτό κομμάτι μπαίνει στο παζλ με μεγάλη καθυστέρηση, αφού η ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου είναι ένα έργο που είχε ξεκινήσει να δρομολογεί - και είχε ετοιμάσει, μάλιστα, και τις πρώτες σχετικές μελέτες - η προηγούμενη δημοτική Αρχή του Γιάννη Κουράκη. Αναλυτικότερα, την ένταξη του έργου στο Ε.Π. Κρήτης 2014-2020 για την “Ανάπλαση - βιοκλιματική αναβάθμιση της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Δήμου Ηρακλείου”, με προϋπολογισμό 1.161.500 ευρώ, υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην υπογραφή της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ (πρόγραμμα “Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης”), στην Περιφέρεια, από τον περιφερειάρχη, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη και το στέλεχος της υπηρεσίας Μαρία Γιατρομανωλάκη.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα δώσει σημαντική ανάπτυξη στην πόλη του Ηρακλείου, ενώ αναμένονται να ενταχθούν και άλλα σημαντικά έργα από την Περιφέρεια Κρήτης στο πρόγραμμα “Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης” στους δύο μεγαλύτερους Δήμους του νησιού, σε Ηράκλειο και Χανιά. Μάλιστα, στα Χανιά έχει ξεκινήσει ήδη η υλοποίηση του προγράμματος (“Αποκατάσταση Ρολογιού Δημοτικού Κήπου Χανίων”) και αναμένονται προς ένταξη και άλλα σημαντικά έργα.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, από την πλευρά του ανέφερε ότι «η ανάπλαση της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου θα αναβαθμίσει την αισθητική και τη λειτουργικότητα σε έναν κεντρικό δρόμο της πόλης. Έχει αξία να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη παρέμβαση, αλλά για ένα έργο απολύτως ενταγμένο στον ολοκληρωμένο και μακρόπνοο σχεδιασμό που έχουμε εκπονήσει μέσω της δημόσιας διαβούλευσης για τη “Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη” (BAA).

Μαζί με τα υπόλοιπα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η ανάπλαση του “σταυρού”, η περιβαλλοντική αναβάθμιση του πάρκου Γεωργιάδη, οι παρεμβάσεις στα ενετικά τείχη, η δεύτερη φάση της αποκατάστασης στον κόλπο του Δερματά, κ.ά., αλλάζουμε το Ηράκλειο, με σχέδιο και με στόχο να το καταστήσουμε μια πόλη σύγχρονη, φιλική προς όλους, και με διαρκή βελτίωση της προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ, η οποία να σέβεται και να αναδεικνύει τα μνημεία και την ιστορία της».

Ανάδειξη ενετικού τείχους και πεζοδρόμια

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση-ανάπλαση μιας από τις πλέον σημαντικές αρτηρίες της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, της λεωφόρου Αρχ. Μακαρίου (εντός τειχών), που θα βοηθήσει, σε συνέχεια της ανάπλασης της λεωφόρου Νικολάου Πλαστήρα, στην ορθότερη οργάνωση της κυκλοφορίας περιοχών αμέσως έξω από τα τείχη, όπως στη Χανιώπορτα και τον παραλιακό δρόμο. Ο δρόμος αυτός, εκτός του ότι αποτελεί σημαντικό οδικό άξονα, είναι και το φυσικό όριο μεταξύ του ενετικού τείχους και της παλιάς πόλης, όπου συγχρόνως φιλοξενούνται μαζί με τη συνέχειά του, τη λεωφόρο Ν. Πλαστήρα, διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες. Στόχοι του έργου είναι: η ανάδειξη όλης της εσωτερικής πλευράς του ενετικού τείχους που συντελείται με τη σύγχρονη δημιουργία μεγάλων πεζοδρομίων, η εύρυθμη κυκλοφορία στην περιοχή και η ορθότερη σύνδεση των πολιτιστικών χώρων που υπάρχουν σε αυτήν την οδό με τις διάφορες περιοχές της πόλης εντός και εκτός των τειχών.

Σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. 81/2017 απόφαση της συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (ΦΕΚ 3318/Β/21.9.2017) και τα σχέδια της μελέτης, η Αρχιεπισκόπου Μακαρίου συνεχίζει να είναι διπλής κατεύθυνσης καθ’ όλο το μήκος της, με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με διαχωριστική νησίδα. Για την οδική ασφάλεια, κατά μήκος της οδού δεν προτείνονται ανοίγματα της νησίδας και διαμορφώνεται κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση με την οδό Σκουλάδων. Αντικαθίσταται ο ασφαλτοτάπητας σε όλο το μήκος της οδού, και διαμορφώνονται νησίδες, θέσεις στάθμευσης και πεζοδρόμια που πληρούν τις προδιαγραφές χρήσης από ΑμεΑ. Εκσυγχρονίζεται ο αστικός εξοπλισμός, τοποθετούνται νέα φωτιστικά led και ενισχύεται το πράσινο με τη φύτευση νέων δέντρων. Επίσης κατασκευάζεται δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων και εκσυγχρονίζεται το δίκτυο ύδρευσης. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι εναρμονισμένα με αυτά που έχουν επιλεγεί σε άλλες περιοχές της παλιάς πόλης και ειδικότερα με αυτά της λεωφόρου Ν. Πλαστήρα, ώστε να διατηρηθεί το ενιαίο ύφος...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News