Ηράκλειο

Αποκαλυπτικός ο Μανιάτης, Σαράντος Καργάκος, πριν από 8 χρόνια στις «Αντιθέσεις»

Νικημένος από τον καρκίνο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, ο μεγάλος ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος Σαράντος Καργάκος

Ο Σαράντος Καργάκος είχε φιλοξενηθεί πριν οκτώ χρόνια στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV «Αντιθέσεις». 

Γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας και σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στα μεγαλύτερα φροντιστήρια των Αθηνών.

Δίδαξε επίσης στην Σχολή Πολέμου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στην Σχολή Εθνικής Άμυνας και στην Διακλαδική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Αποκαλυπτικός πριν από οκτώ χρόνια στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, ο Σαράντος Καργάκος μίλησε στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, για τη ελληνική πραγματικότητα.

Ένας άνθρωπος που σε αρκετές κρίσιμες περιόδους αρκετοί στρέφονταν για να ακούσουν το λόγο του, ένας Μανιάτης, που ήθελε να παραμείνει Μανιάτης φυσικός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εκπομπή.

Ο Σαράντος Καργάκος είχε παραβρεθεί στο Ηράκλειο σε μία διάλεξη με αφορμή το βιβλίο του «Η πολιτική σκέψη του Παπαδιαμάντη».

Παρακολουθείστε την ενδιαφέρουσα εκπομπή με φιλοξενούμενο τον Σαράντο Καργάκο:  

Η εξόδιος ακολουθία για τον Σαράντο Καργάκο θα γίνει την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, έναντι 2ου Νεκροταφείου Αθηνών.

Ο Σαράντος Καργάκος σπούδασε, εργαζόμενος από μαθητής, Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα των ετών 1961-1963 και υπήρξε  εισηγητής του 15% για την  παιδεία. Εργάστηκε επί 35 έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς.

Δύο φορές το στρατιωτικό καθεστώς έβαλε λουκέτο στον φροντιστηριακό οργανισμό στον οποίο ήταν ιδρυτικό μέλος («Ἡράκλειτος»). Επανήλθε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση (Σχολή «Ζηρίδη»), χωρίς να ζητήσει «αναγνώριση» για τα έτη της αναγκαστικής απουσίας του, αλλά και πάλι παραιτήθηκε.

Από τα φοιτητικά χρόνια του άρχισε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών «Πανσπουδαστική», «Πολιτικά Θέματα», «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Πειραϊκή Εκκλησία», «Ερυθρός Σταυρός», «Κοινωνικές Τομές», «Ιχνευτής», «Ελλοπία», «Άρδην», «Εθνικές Επάλξεις» και «4 Τροχοί».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια