Ηράκλειο

Εργαζόμενοι ΟΤΑ κατά δημοτικής Αρχής Χερσονήσου - «Αντί προσλήψεις... ιδιώτης για τα απορρίμματα»

Επίθεση κατά της δημοτικής Αρχής Χερσονήσου από τους εργαζομένους ΟΤΑ νομού Ηρακλείου

 Ευθύνες στη δημοτική Αρχή Χερσονήσου, σημειώνοντας ότι «δημιούργησε αδυναμία αποκομιδής απορριμμάτων και τώρα την επικαλείται για να κάνει προεκλογικά ανάθεση 16 εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιώτη», ρίχνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ηρακλείου.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ηρακλείου οργάνωνε διαμαρτυρία για την ανάθεση από τον Δήμο Χερσονήσου τής αποκομιδής απορριμμάτων και καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων σε ιδιώτη την περίοδο 2016-2019 και η απάντηση του Δήμου ήταν: «Αν είχαμε προσωπικό και μέσα, θα κάναμε μόνοι μας τις εργασίες αυτές».

Δύο χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2017, όταν η Πολιτεία κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ έδωσε τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας, ο Σύλλογός μας παρεμβαίνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου ζήτησε να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα. Η δημοτική Αρχή, υπεκφεύγοντας και ερμηνεύοντας τη νομοθετική ρύθμιση καταπώς τη βόλευε, απάντησε ότι οι προσλήψεις αφορούσαν δήθεν μόνον όσους Δήμους απασχολούσαν την περίοδο εκείνη συμβασιούχους! Αρνήθηκε έτσι να προχωρήσει τη διαδικασία αποστολής αιτήματος για να προσλάβει προσωπικό, όπως της δόθηκε η δυνατότητα να το κάνει.

«Μόλις λίγους μήνες πριν, το καλοκαίρι του 2018, όταν ο Σύλλογός μας παρενέβη για μια ακόμα φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, ζητώντας να μην παραταθεί η σύμβαση του εργολάβου στα απορρίμματα για ένα χρόνο μετά το 2019, η δημοτική Αρχή, κάνοντας πλέον στροφή 180 μοιρών σε σχέση με όσα υποστήριζε το 2015, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ του ιδιώτη στην αποκομιδή απορριμμάτων»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Μόλις λίγους μήνες πριν, το καλοκαίρι του 2018, όταν ο Σύλλογός μας παρενέβη για μια ακόμα φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, ζητώντας να μην παραταθεί η σύμβαση του εργολάβου στα απορρίμματα για ένα χρόνο μετά το 2019, η δημοτική Αρχή, κάνοντας πλέον στροφή 180 μοιρών σε σχέση με όσα υποστήριζε το 2015, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ του ιδιώτη στην αποκομιδή απορριμμάτων. Μάλιστα ο δήμαρχος δήλωσε ευθαρσώς ότι “...μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα...” θα φέρει την πρόταση που θα είναι “η επαναδημοπράτηση αυτής της υπηρεσίας”. Δε δίστασε μάλιστα να αναφέρει ότι έχει δοθεί κατεύθυνση στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία να κάνει τεχνική έκθεση που θα αποδεικνύει και την αδυναμία εκτέλεσης της αποκομιδής από τον Δήμο και την οικονομικότητα υπέρ του εργολάβου!».

Συνεχίζοντας ο Σύλλογος προσθέτει πως η δημοτική Αρχή Χερσονήσου, «για να μπορεί να επικαλεστεί ως αναγκαία και μοναδική τη λύση του ιδιώτη, μας λέει ξανά ότι υπάρχει αδυναμία εκτέλεσης των υπηρεσιών αποκομιδής και καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων από τις δημοτικές υπηρεσίες. Μόνο που πρώτα φρόντισε πολύ καλά η ίδια να έχει ο Δήμος αυτή την αδυναμία και τώρα έρχεται και την επικαλείται ως δικαιολογία».

 

Πολλά τα ερωτήματα

Εν συνεχεία, ο Σύλλογος θέτει τα ερωτήματα: «Γιατί δε ζήτησε η δημοτική Αρχή Χερσονήσου να στελεχωθεί η Υπηρεσία Καθαριότητας με προσωπικό, σύμφωνα με τη δυνατότητα που έδινε ο Νόμος 4479/2017 και τώρα επικαλείται έλλειψη προσωπικού; Όταν έγκαιρα τους ζητήθηκε να το κάνουν, γιατί το αρνήθηκαν; Γιατί δε φρόντισε να προχωρήσει σε προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού που και αυτήν τη δυνατότητα είχε, αλλά τώρα επικαλείται ελλιπή και πεπαλαιωμένο εξοπλισμό; Γιατί επικαλείται τη λύση του ιδιώτη ως οικονομικότερη;».

Παράλληλα, θέτοντας τα ερωτήματα «αν η ανάθεση στον ιδιώτη αποδεικνυόταν ότι κοστίζει έστω και 1 ευρώ ακριβότερα θα στρεφόταν στη λύση της αποκομιδής από τις δημοτικές υπηρεσίες;» και «είναι από την άλλη πλευρά σίγουρη η δημοτική Αρχή ότι η μεθοδολογία που επιλέγει να ακολουθήσει για να αποδείξει ότι ο ιδιώτης είναι “φθηνότερος” δε σηκώνει πολλή συζήτηση;», ο Σύλλογος, μπροστά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, που συζητά σήμερα το θέμα της εκτέλεσης των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων και καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων, να σταθμίσει σοβαρά τη θέση που θα πάρει. «Το καλούμε να αποδείξει ότι δεν είναι εγκλωβισμένο σε μια λογική που βρίσκεται μακριά από τη δυνατότητα αναβάθμισης των δημοτικών του υπηρεσιών και των εργαζομένων σε αυτές, που θα προσφέρουν με τον τρόπο αυτό ποιοτικές και οικονομικές υπηρεσίες προς τον πολίτη. Το καλούμε να μην επιλέξει την “εύκολη” λύση του ιδιώτη και να μη βιαστεί να δεσμεύσει παραμονές δημοτικών εκλογών τον Δήμο με μια δαπάνη 16 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία!», σημειώνει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, ο οποίος ταυτόχρονα απαιτεί από την Πολιτεία «να φροντίσει για την εφαρμογή του Ν. 4479/2017, ο οποίος προβλέπει ρητά ότι πλέον τις κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα υποχρεούνται να τις παρέχουν οι φορείς με ίδια μέσα. Αυτό είναι κάτι που το έχει επισημάνει και το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας σε ερώτημα του δημάρχου Χερσονήσου, αναφέροντας με σαφήνεια ότι “η σύμβαση με τον ιδιώτη εργολάβο καθαριότητας δε θα μπορεί να ανανεωθεί μετά τη λήξη της διάρκειάς της”», όπως καταλήγει.

 

Επιμέλεια: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια