ΠΑΓΝΗ: Επόμενο ραντεβού για μαστογραφία, το πρώτο εξάμηνο του ’19!

Ηράκλειο
ΠΑΓΝΗ: Επόμενο ραντεβού για μαστογραφία, το πρώτο εξάμηνο του ’19!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασθενείς σε… αναμονή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις ακόμα και σημαντικών εξετάσεων στο ΠΑΓΝΗ, όπως δείχνει και η σχετική ταμπέλα που φωτογράφησαν και έστειλαν ασθενείς στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία και την ολοένα και μεγαλύτερη εγκατάλειψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας από το επίσημο κράτος.

«Η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς. Εμείς το επόμενο διάστημα θα συγκαλέσουμε ευρεία σύσκεψη», τονίζει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Βρύσαλης, στέλνοντας προς την τοπική κοινωνία το μήνυμα του ξεσηκωμού, με βασικό αίτημα «τη δημόσια και δωρεάν υγεία για το σύνολο των πολιτών»!

«Οι μαστογραφίες για το έτος 2018 έχουν συμπληρωθεί. Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα κλείνονται τα ραντεβού του πρώτου εξαμήνου του 2019»...

Τι άλλο πια χρειάζεται να δει κανείς για να καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα στο ΠΑΓΝΗ λόγω των ελλείψεων προσωπικού, σε συνδυασμό με την αυξημένη προσέλευση του κόσμου, στην αναζήτηση δημόσιας υγείας μέσα από τα κρατικά νοσοκομεία;

Καλέσαμε τον Δημήτρη Βρύσαλη να μας σχολιάσει τη συγκεκριμένη ταμπέλα και ο ίδιος σημείωσε τα εξής: «Επιβεβαιώνονται και με την ανακοίνωση αυτή, που είναι αναρτημένη στις γραμματείες των ιατρείων, όλα αυτά που έχουμε κατά καιρούς καταγγείλει για τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Οι εργαζόμενοι άλλωστε παρουσιάζουν την κατάσταση όπως είναι. Αποκαλύπτουν την πραγματικότητα. Γιατί αυτή την κατάσταση τη βιώνουν τόσο οι ασθενείς όσο και οι εργαζόμενοι. Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι τα δελτία Τύπου που κατά διαστήματα βγάζει η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ στόχο έχουν να συγκαλύψουν την πολιτική του υπουργείου Υγείας, που αξιοποιεί όλο το θεσμικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, τους ασθενείς σε πελάτες και τους εργαζόμενους σε φτηνά και ευέλικτα πολυεργαλεία...».

«Μια από τα ίδια»

«Ουσιαστικά και αυτή η διοίκηση», συνεχίζει ο Δημήτρης Βρύσαλης, «υπηρετεί με πάθος τη λειτουργία των νοσοκομείων σαν αυτοτελείς οικονομικές μονάδες. Το αποδεικνύει άλλωστε και η μείωση των κρατικών δαπανών με την απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, κατά 40% την τριετία 2015-2018, και βεβαίως με την ένταξη και του ΠΑΓΝΗ, μαζί με άλλα 18 νοσοκομεία, ουσιαστικά στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, με στόχο τη χρηματοδότησή του και με κύριο κριτήριο την οικονομική απόδοση, όπως κάθε ιδιωτική επιχείρηση. Θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις λίστες αναμονής των ασθενών, όπως και των εξωτερικών ιατρείων και των χειρουργείων, ακριβώς γιατί υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Σοβαρή έλλειψη κρεβατιών Εντατικής Θεραπείας. Υπάρχει παντελής απουσία εδώ και 20 χρόνια Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και παράλληλα υπάρχει σοβαρή έλλειψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού...».

Παρακάτω, ο συνδικαλιστής αναφέρει πως «αν όντως η διοίκηση, όπως θέλει να λέει, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας, ας απαντήσει γιατί δε δίνονται τα ρεπό και στους γιατρούς μετά από εφημερία. Ή γιατί δουλεύουν διπλοβάρδιες οι εργαζόμενοι, ή γιατί οι καθαρίστριες έχουν απόγευμα και νύχτα ολόκληρα κτήρια να καθαρίσουν; Γιατί δεν μπορεί να κλείσει την ίδια ώρα κάποιος πρωινό ραντεβού και το απόγευμα, αν πληρώσει, μπορεί και βρίσκει ραντεβού; Και εξάλλου, ουσιαστικά αυτό που ομολογεί η κυβέρνηση είναι ότι μέχρι σήμερα καμία πρόβλεψη για το 2018 δεν έχει γίνει για μόνιμο προσωπικό. Δεν έχει προκηρυχτεί καμία μόνιμη θέση, δηλαδή, μέχρι σήμερα που μιλάμε, για το 2018. Άρα αποδεικνύεται ότι για να είναι αποτελεσματική αυτή η αγανάκτηση του κόσμου και των εργαζομένων πρέπει από κοινού να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική. Εμείς ήδη σαν Σωματείο θα πάρουμε την πρωτοβουλία τις επόμενες μέρες για μια σύσκεψη των σωματείων της Κρήτης, όπου θα καλεστούν και άλλα σωματεία, συλλογικοί φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι, ακριβώς για να κάνουμε πιο αποτελεσματικό τον αγώνα μας, για να γίνει ακόμα πιο ισχυρή η συμμαχία των υγειονομικών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους...».

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ διεκδικεί:

* Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος.

* Να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό σε όλες τις βάρδιες, ώστε να μπορούν να δουλεύουν με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύουν από την ένταση και τον φόρτο της εργασίας ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι ασθενείς.

* Να μπορεί το τμήμα να δουλεύει με πλήρη ανάπτυξη καθημερινά (μαστογραφίες, πανοραμικές και DEXA), για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των ασθενών.

* Να δοθούν τα χρωστούμενα ρεπό και οι άδειες σε εύλογο χρονικό διάστημα και εντός του 2018.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News