default-image

Φράγμα Αποσελέμη: Θα διψάσει και φέτος το Ηράκλειο

Ηράκλειο
Φράγμα Αποσελέμη: Θα διψάσει και φέτος το Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις 100.000 κυβικά νερού εισέρρευσαν στον Αποσελέμη το τελευταίο δίμηνο

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης εξαιτίας της ιδιαίτερα μικρής ποσότητας νερού που έχει εισρεύσει στο φράγμα Αποσελέμη από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, εισέρρευσαν στο φράγμα μόλις 100.000 κυβικά μέτρα νερού, την ώρα που για να υπάρξει μια καλή διαχείριση απαιτούνται ποσότητες νερού περί των 8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων!

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στον ΟΑΚ... ελπίζουν στην εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, προκειμένου να αποφευχθεί το δυσάρεστο “σενάριο” της διακοπής της λειτουργίας του διυλιστηρίου του φράγματος τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. «Εάν πάμε στο χειρότερο σενάριο και εισρεύσει ελάχιστο νερό στη λίμνη του φράγματος, μπαίνουμε σε μια δυσάρεστη διαδικασία γιατί θα πρέπει το διυλιστήριο να σταματήσει τη λειτουργία του», ανέφερε αρχικά μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, Φώτης Καζάσης. «Το διυλιστήριο αυτή τη στιγμή συντηρείται δίνοντας τρεις μέρες το μήνα. Με τις ποσότητες που υπάρχουν, αν δεν μπει άλλο νερό, θα μπορέσει να συνεχιστεί (σ.σ. η λειτουργία του) για ακόμη δυο-τρεις μήνες. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να διακοπεί η λειτουργία του», δήλωσε με νόημα ο κ. Καζάσης.

Η αλήθεια είναι ότι από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών εισέρευσε σημαντική ποσότητα νερού από το φαράγγι των Ασκών και το φαράγγι της Ρόζας, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο φράγμα Αποσελέμη πάνω από 60.000 κ.μ. νερού. Ωστόσο, για να υπάρξει καλή διαχείριση στο φράγμα, απαιτούνται ποσότητες 8 εκατ. κ.μ. νερού. Εξάλλου, σε περίπτωση που οι ποσότητες δεν ξεπεράσουν τα 4 εκατ. κ.μ., τότε το φράγμα θα μπει και πάλι σε καθεστώς τμηματικής λειτουργίας, όπως συνέβη και το περασμένο καλοκαίρι. «Εάν δεν υπάρξει δραστική αλλαγή των δεδομένων, δηλαδή να εισρεύσει πολύ νερό, αυτό το πράγμα γίνεται μη λειτουργικό. Οι ποσότητες που υπάρχουν θέλουν πάρα πολύ ειδική επεξεργασία για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν και πάμε έτσι σε καταστάσεις μη ανεκτές», ανέφερε, επιπρόσθετα, ο Φώτης Καζάσης.

Πρόβλημα και στη Μεσαρά

Πρόβλημα με το νερό υπάρχει, πάντως, και στη Μεσαρά. Όπως ανέφερε το στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης, Μαρίνος Κριτσωτάκης, καταγράφεται τα τελευταία τρία χρόνια αρκετά μεγάλη πτώση στη στάθμη του νερού στους υπόγειους υδροφορείς της περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Κριτσωτάκη, «από τις μετρήσεις που έχουμε, καταγράφονται αρκετά μεγάλες πτώσεις στους υπόγειους υδροφορείς. Για παράδειγμα, για τα τρία χρόνια της ανομβρίας, στο Τυμπάκι έχουμε μια πτώση 19-20 μέτρων. Αντίστοιχη πτώση έχουμε και στη λεκάνη της Μεσαράς. Θα πρέπει τα επόμενα έτη να αναπληρώσουμε αυτές τις απώλειες, γιατί δυστυχώς - για να το πούμε απλά - έχουμε φτάσει πάτο. Φέτος ό,τι βρέξει θα βγάλουμε... δεν έχουμε αρκετά αποθέματα».

Εξάλλου, σε οριακά επίπεδα βρίσκονται αρκετές γεωτρήσεις και στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι υπάρχει καθημερινή διακοπή της παροχής νερού στο Τζερμιάδο και σε άλλα χωριά. «Σε κάποια χωριά, αναγκαζόμαστε να κλείνουμε το νερό και να το δίνουμε κάποιες άλλες ώρες, προκειμένου να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της περιοχής. Δυστυχώς στον υδροφόρο ορίζοντα όσον αφορά στις γεωτρήσεις δεν έχει αλλάξει κάτι. Το μόνο που φαίνεται να έχει αλλάξει λίγο είναι με τις πηγές», δήλωσε με νόημα ο αντιδήμαρχος του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, Γιώργος Στρατάκης, του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News