Ηράκλειο

Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωργίας: Στο επίκεντρο οι στόχοι της ΚΑΠ μετά το 2020

Στο επίκεντρο οι στόχοι και τα μέτρα της ΚΑΠ μετά το 2020

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, με θέμα «Ψηφιοποίηση: Το αύριο της Ευρωπαϊκής Γεωργίας», έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου. 

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της «Gaia Επιχειρείν», πραγματοποιείται από το πρωί της Πέμπτης, στο ξενοδοχείο Candia Maris Resort & Spa Crete στο Ηράκλειο και πρόκειται να ολοκληρωθεί μετά τις 8:30 το βράδυ.

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο εστίασε στο αύριο της Ευρωπαϊκής Γεωργίας μέσω της ψηφιοποίησης και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο χαιρέτησαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, εξέχοντες εκπρόσωποι περιφερειακών αρχών, καθώς και φορέων και επιχειρήσεων του εγχώριου αγροδιατροφικού τομέα.

Στο επίκεντρο οι στόχοι και τα μέτρα της ΚΑΠ μετά το 2020

Σε μία κρίσιμη στιγμή για τον ευρωπαϊκό και τον εγχώριο πρωτογενή τομέα, με τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020 να βρίσκονται σε διαβούλευση, είναι σαφές ότι η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στη γεωργία αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ως δόκιμη απάντηση στην ανάγκη να συνδυαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι της διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας με την περιβαλλοντική προστασία και την καταπολέμηση/μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα από τις εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου θα προσεγγιστούν οι στόχοι και τα μέτρα της ΚΑΠ μετά το 2020 που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα, καθώς και οι αναγκαίες στρατηγικές επιλογές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο εθνικής πολιτικής προκειμένου ο εγχώριος πρωτογενής τομέας να γίνει πιο βιώσιμος και ανταγωνιστικός, αξιοποιώντας τη γνώση, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις προτάσεις για την ΚΑΠ μετά το 2020 θα παρουσιάσει ο Διευθυντής Εισοδηματικής Στήριξης & Βιωσιμότητας της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Pierre Bascou, ενώ για τα ζητήματα των κρίσιμων μελλοντικών εθνικών επιλογών θα τοποθετηθούν ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Στέλιος Ράλλης, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκο Παππά, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού, κ. Σπύρος Δανέλλης, στελέχη πολιτικών κομμάτων, πρώην Υπουργοί κ.α.

Το αναλυτικό πρόγραμμα:

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

AQUILA ATLANTIS HOTEL, Υγείας 02, Ηράκλειο, Τ.Κ.: 71202

17:00 – 18:45 Το σύστημα ευφυούς γεωργίας GAIASENSE πρωτοπορεί στην Κρήτη

19:00 – 20:30 Παρουσίαση βιβλίου

«Η ελληνική γεωργία στο εγχώριο, ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον», Ιωάννης Τσιφόρος

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018 CANDIA MARIS RESORT & SPA CRETE, ΗράκλειοΚρήτης

08:30 - 09:30 Προσέλευση - Εγγραφές συμμετεχόντων

09:30 - 10:30 Καλωσόρισμα συνέδρων/Χαιρετισμοί

10:30 - 12:00 1η Θεματική Ενότητα: Ευκαιρίες για τον ευρωπαϊκό και εθνικό Πρωτογενή Τομέα μέσω της Ψηφιοποίησης: ο ρόλος της ΚΑΠ μετά το 2020

12:00 - 12:30 Διάλειμμα

12.30 - 14.00 2η Θεματική Ενότητα: Σχέδιο ανασυγκρότησης του Εθνικού Πρωτογενούς Τομέα με όρους Μέλλοντος

14:00 - 15:00 Γεύμα

15:00 - 16:30 Κεντρικές Ομιλίες

16:30 - 17:00 Διάλειμμα

17:00 - 18:30 3η Θεματική Ενότητα: Χρηματοδοτικά Προγράμματα της ΕΕ: Εργαλεία για τη Γεωργία του αύριο

Βασική επιδίωξη της «Gaia Επιχειρείν»παραμένει η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των παραγωγών, των μελών και στελεχών των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των εκπροσώπων των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων του αγροδιατροφικού τομέα στις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και η συμβολή σε έναν εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο για το μέλλον του εθνικού πρωτογενούς τομέα.

Σχόλια